ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ παρουσίαση της μελέτης "Οι επιπτώσεις του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά στην...

Η παρουσίαση της μελέτης “Οι επιπτώσεις του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά στην Πελοπόννησο και εναλλακτικές λύσεις”

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μελέτης για τη θέρμανση των νοικοκυριών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με φυσικό αέριο, το κόστος και την προοπτική για το μέλλον που διεξήγαγε το INSTITUTE FOR EUROPEAN ENERGY AND CLIMATE POLICY.

Για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά σενάρια με βάση και τις νέες Ευρωπαϊκές πολιτικές (που ουσιαστικά απομακρύνουν το φυσικό αέριο από τη θέρμανση εντός 5ετίας) και το βασικό αποτέλεσμα είναι ότι εάν εφεξής το φυσικό αέριο αυξήσει τη συμμετοχή του στη θέρμανση θα αυξηθούν σημαντικά και τα ποσοστά ενεργειακής ένδειας στη δεκαετία.

Την παρουσίαση της μελέτης χαιρέτησε ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τα πιο σημαντικά σημεία της μελέτης είναι:

  • Το φυσικό αέριο από το 2025-2030 γίνεται πια ασύμφορο σε όλα τα σενάρια και θα πρέπει να αλλάξουν τα νοικοκυριά τότε πάλι τον τρόπο θέρμανσή τους
  • Τα νοικοκυριά στο σύνολο μπορεί να επιβαρυνθούν επιπλέον με 249 Ευρώ/νοικοκυριό (ετήσια προς το 2040) με την χρήση φυσικού αερίου ενώ εάν προβούν σε αντικατάσταση με αντλίες θερμότητας και σε ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών η επιβάρυνση φτάνει τα 123 Ευρώ. Αντίστοιχα, εάν αυξηθούν οι ενεργειακές αναβαθμίσεις (στο 2% ετήσια των κτιρίων – επιπλέον του εθνικού στόχου) η επιβάρυνση συνολικά με το φυσικό αέριο θα είναι 102 Ευρώ έναντι 69 Ευρώ με αντλίες θερμότητας.
  • Το κόστος ανά νοικοκυριό στο σενάριο που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο στη θέρμανση αυξάνεται κατά 6.2% το 2040 σε σχέση με το 2020 (εάν προβεί και σε ανακαινίσεις) ενώ εάν στραφεί γρηγορότερα σε αντλίες θερμότητας μειώνεται κατά 11.3%. Αντίστοιχα, εάν οι ενεργειακές αναβαθμίσεις αυξηθούν (2% ετήσια) το κόστος μειώνεται κατά 26.2% με φυσικό αέριο και κατά 50% με αντλίες θερμότητας
  • Εάν η Περιφέρεια συνεισφέρει με 10% στα τρέχοντα και μελλοντικά προγράμματα εξοικονόμησης (περίπου με 7-8 εκατ Ευρώ το χρόνο), 7800 νοικοκυριά κάθε χρόνο θα μπορούσαν να πετύχουν ριζική αναβάθμιση και να ξεφύγουν από την ενεργειακή ένδεια
  • Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει να συμμετέχει σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και να μην θεωρεί το φυσικό αέριο σαν καύσιμο που θα μειώσει το κόστος στα νοικοκυριά. Χρειάζεται προσανατολισμός στο να συμπεριλάβει καθαρές τεχνολογίες (όχι ορυκτού αερίου) στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα 2021-2030 και να συμπεριλάβει επίσης δράσεις ενεργειακής ένδειας (όπου στο υποβληθέν Πρόγραμμα απουσιάζουν)

Εν συντομία, το κύριο μήνυμα είναι ότι το φυσικό αέριο την επόμενη 10-20ετία ΔΕΝ θα φέρει εξοικονομήσεις στο κόστος στα νοικοκυριά και πρέπει η περιφέρεια να βοηθήσει τα νοικοκυριά στις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και στην αλλαγή σε καθαρότερα καύσιμα. Θα έπρεπε να συζητηθεί κατά το πόσο η δημόσια χρηματοδότηση νέων αγωγών αερίου έχει νόημα, όταν το καύσιμο δεν θα μπορέσει να επιφέρει οικονομικότερα αποτελέσματα στα νοικοκυριά, από τα οποία θα ζητηθεί να ξανα-πληρώσουν έναν νέο τρόπο θέρμανσης από το 2030 και μετά. Οι εναλλακτικές τεχνολογίες αν συνδυαστούν με ενεργειακές αναβαθμίσεις φαίνεται να έχουν πολυ καλύτερα αποτελέσματα στην περίοδο της 10-20ετίας.

δείτε τα αρχεία της μελέτης:

Μελέτη σχεδιασμού για τη θέ… by Πάνος Αλεβίζος

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ