Η οικονομική κρίση ως ευκαιρία αποκέντρωσης – Του Δημήτρη Αποστολόπουλου

0
154

Η ζωή στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στην πρωτεύουσα, έχει γίνει ανυπόφορη για αρκετούς οικογενειάρχες και όχι μόνο, μιας και εκεί τα οικονομικά προβλήματα διογκώνονται και ξεπερνούν την καθημερινότητα. Όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας αναζητούν μια διέξοδο επιβίωσης.

Από την άλλη έχουμε μια επαρχία με ανεκμετάλλευτη γη, χωριά ακατοίκητα και σπίτια που οδηγούνται στην καταστροφή, από ελλιπή συντήρηση των κατόχων τους.

Νομίζω ότι είναι η “χρυσή ευκαιρία” να μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, σε κεντρικό ή σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να δώσει λύση στο αδιέξοδο των οικογενειών αυτών και ταυτόχρονα να “εμπλουτίσει” κοινωνικά την επαρχία.

Το σχέδιο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
1. επιδότηση ενοικίου
2. δάνειο ανακατασκευής σπιτιού για μακροχρόνια μίσθωση
3. αναδασμούς για μεγαλύτερη χρηστικότητα της γης
4. δημιουργία γεωργικών και κτηνοτροφικών ζωνών
5. διανομή δημόσιας γης σε ακτήμονες
6. προτεραιότητα στις θέσεις κοινωφελούς εργασίας στα ζευγάρια που μετοικούν.

Ιδανική περιοχή για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου αποτελεί το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Όπου υπάρχει, άφθονη γη προς εκμετάλλευση, 70 περίπου δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί που ρέπουν προς την ερημοποίηση, με πλήθος ακατοίκητα σπίτια, με υποδομές και την διάθεση των κατοίκων τους να δεχθούν τολμηρούς και εργατικούς συνανθρώπους τους που θα πάρουν μια τόσο δύσκολη απόφαση, να μετοικίσουν στη φιλόξενη Αρκαδική γη .

Αποστολόπουλος Δημήτρης

Περιφ. Σύμβ. (Αρκαδίας)

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here