ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ μεγάλη αργοπορία των έργων φυσικού αερίου και της αντικατάστασης των λεβήτων...

Η μεγάλη αργοπορία των έργων φυσικού αερίου και της αντικατάστασης των λεβήτων θα δημιουργήσει πρόβλημα τον χειμώνα στην Μεγαλόπολη

Όπως όλοι γνωρίζουμε στην Μεγαλόπολη έχει παρθεί η πολιτική απόφαση από την δημοτική αρχή του κ. Χριστογιαννόπουλου, να γίνει αντικατάσταση του τρόπου θέρμανσης των κατοικιών, από την Τηλεθέρμανση που υπήρχε, σε συστήματα με καύση φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχει υποστηρίξει η δημοτική αρχή, οι βασικοί λόγοι ήταν ότι κλείνει η μονάδα 3 της ΔΕΗ και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λάβει θερμική ενέργεια η εγκατάσταση της Τηλεθέρμανσης αλλά και το γεγονός ότι μετά από 20+ χρόνια λειτουργίας της, η Τηλεθέρμανση είχε συνδεθεί μόνο στα μισά σπίτια της πόλης!

Θυμίζουμε επίσης ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις στον Δήμο έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στις επιλογές του δημάρχου, ο μεν Σπύρος Τσιριγώτης υποστηρίζει ακόμα ότι η Τηλεθέρμανση είναι η καλύτερη λύση, ενώ ο Κώστας Μιχόπουλος ζητούσε και επιμένει ότι έπρεπε να γίνει μελέτη για την επιλογή του τρόπου που αποφασιζόταν, βάζοντας στην συζήτηση και άλλες λύσεις.

Η απόφαση τελικά πάρθηκε, στο μέλλον η πόλη της Μεγαλόπολης θα λειτουργεί με φυσικό αέριο.

Επίσης ένας πολύ βασικός λόγος επιλογής του Φυσικού αερίου , ήταν η υπόσχεση για δωρεάν συνδέσεις αλλά και δωρεάν αντικατάστασης των υπάρχοντων καυστήρων πετρελαίου ή Τηλεθέρμανσης. Ειδικά αυτό ήταν κάτι που ο κ. Χριστογιαννόπουλος τόνιζε ιδιαίτερα σαν μια παροχή που ήταν μοναδική για την πόλη της Μεγαλόπολης και στην ουσία είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του.

Έχουν περάσει 2 χρόνια από την επιλογή και ας πάμε να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Τον Ιούλιο του 2020 είχε αποφασιστεί οριστικά η επιλογή του φυσικού αερίου από την δημοτική αρχή Χριστογιαννόπουλου. Την 1η Ιουλίου 2020 αποφασίστηκε από την Οικονομική επιτροπή η δημιουργία ενός μνημονίου που υπέγραψε ο Δήμος Μεγαλόπολης, η ιδιωτική εταιρία EDIL , η Τηλεθέρμανση, η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΦΑ, το έγγραφο αυτό ορίζει τις λεπτομέρειες με τις οποίες θα γίνουν τα δίκτυα Φυσικού Αερίου στην Μεγαλόπολη και περιγράφει όλες τις λεπτομέρεις, τις υποχρεώσεις και τα στάδια της διαδικασίας.

Με μνημόνιο συνεργασίας Δήμος Μεγαλόπολης-Εταιρία ΕDIL-Τηλεθέρμανση-ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες για τα δίκτυα Φυσικού Αερίου

Στην συνέχεια έγιναν προσφυγές κατά της απόφασης αυτής αλλά και με την ψήφο όλων των παρατάξεων των αντιπολιτεύσεων, βγήκε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ακύρωνε της απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Όλα αυτά κρίθηκαν από την αποκεντρωμένη διοίκηση η οποία τα απέρριψε.

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις για το μνημόνιο φυσικού αερίου και ακυρώθηκε η απόφαση του Δ.Σ. Μεγαλόπολης

Στις 3 Νοεμβρίου 2020, βγήκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης η πρόσκληση – απόφαση ένταξης για το έργο: Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου στην πόλη της Μεγαλόπολης.

Βγήκαν οι προσκλήσεις για τα έργα: Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου στην πόλη της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας

Το καλοκαίρι του 2021 ξεκίνησαν οι εργασίες για το πέρασμα των αγωγών φυσικού αερίου στους δρόμους της Μεγαλόπολης.

Φυσικό Αέριο στην Μεγαλόπολη – Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα και πως θα γίνουν οι συνδέσεις των καταναλωτών

Στις 15 Φεβρουαρίου 2022 βγήκε η απόφαση – εγκρίθηκε η δράση και χρηματοδότηση για την αντικατάσταση των συστημάτων. Δείτε την απόφαση ΕΔΩ

Λίγες ημέρες μετά κυκλοφόρησε το προσχέδιο του οδηγού, οι τελικές λεπτομέρειες δηλαδή που καθορίζουν την ακριβή διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι πολίτες για να αλλάξουν δωρεάν τις εσωτερικές εγκαταστάσεις τους.

Αναλυτικές πληροφορίες με όλα τα στάδια της διαδικασίας – H HENGAS θα είναι ο φορέας υποδοχής των αιτήσεων, ελέγχου, πιστοποίησης και καταβολής της επιχορήγησης για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης στην Μεγαλόπολη

Φτάσαμε καλοκαίρι, Ιούλιος του 2022 και ακόμα δεν έχει βγει η τελική δημοσίευση , δεν έχει δοθεί η τελική έγκριση για να ξεκινήσουν οι πολίτες να κάνουν αιτήσεις. Ανεπίσημα γίνονται κάποιες διαδικασίες, όμως ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ.

Η Μεγαλόπολη δεν θα είναι τελικά η μόνη πόλη με δωρεάν σύνδεση και δωρεάν αντικατάσταση των εσωτερικών εγκαταστάσεων αφού η ίδια υπόσχεση δόθηκε και στην Σπάρτη και στην Καλαμάτα και προφανώς θα δοθεί και στην Τρίπολη.

Οι τιμές γενικά των καυσίμων έχουν ανεβεί πάρα πολύ και του φυσικού αερίου έχουν πάει στα ύψη.

Από όσο γνωρίζουμε δεν θα γίνει επιδότηση στις συνδέσεις και την αλλαγή στις εσωτερικές εγκαταστάσεις για τις επιχειρήσεις στην Μεγαλόπολη !! Το δωρεάν θα είναι μόνο για τα σπίτια !!

Η υποχρέωση της ΔΕΗ να δίνει καύσιμο στην Τηλεθέρμανση δεν υπάρχει πλέον, φέτος αν είναι να λειτουργήσει η Τηλεθέρμανση πρέπει να βρεθεί ποιος θα πληρώσει.

Είναι δεδομένο ότι με τις τόσο μεγάλες καθυστερήσεις, δεν θα μπορούν να τηρηθούν οι ημερομηνίες που αναφέρονται στο μνημόνιο συνεργασίας.

Είναι επίσης δεδομένο ότι φέτος τον χειμώνα δεν θα έχουν προλάβει να συνδεθούν αρκετά σπίτια με το φυσικό αέριο.

Με λίγα λόγια όλα πάνε στραβά και ανάποδα και φυσικά αν γίνουν εκλογές και αλλάξει η πολιτική σκηνή, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει εμπλοκή μεγαλύτερη στο θέμα.

Με όλα αυτά, δυστυχώς η κατάσταση μας θυμίζει τις λάθος κινήσεις και διεργασίες που έγιναν με την Τηλεθέρμανση και αποδείχθηκε προβληματικό αυτό το έργο, πολύ φοβόμαστε ότι υπάρχει κίνδυνος να συμβεί το ίδιο και με το φυσικό αέριο.

Όλα αυτά δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες , οι οποίοι διστάζουν να προχωρήσουν σε σύνδεση και μεθαύριο ίσως να μην κάνουν αιτήσεις.

Ακόμα και σήμερα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, είμαστε ήδη πολύ πίσω, πολύ εκτός προγράμματος!!

Τα πράγματα δεν πάνε καλά και πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις , αλλιώς φέτος τον χειμώνα και πάλι οι πολίτες της Μεγαλόπολης θα πληρώσουν πολύ ακριβά για την θέρμανση τους, το χειρότερο είναι ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει διαχωρισμός, αυτοί που έχουν ή δεν έχουν Τηλεθέρμανση, αυτοί που έχουν ή δεν έχουν φυσικό αέριο.

Με αυτά και με αυτά καλά περνάμε στην Μεγαλόπολη, απολαμβάνουμε το καλοκαίρι μας και νομίζουμε ότι τα έχουμε κάνει όλα μια χαρά!! Ακόμα χειρότερα αν κάποιος κάνει ερωτήσεις ή ασκεί κριτική στην εξουσία είναι αμέσως κακοπροαίρετος!!

Δυστυχώς για τους πολίτες όμως τα περισσότερα θέματα δεν πάνε καλά, η περιοχή μας δεν πάει καλά, κάποιοι πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια.

Καλές βουτιές!!

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ