ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΗ "κρυφή" μελέτη και το πρόβλημα για το βιομηχανικό πάρκο Μεγαλόπολης

Η “κρυφή” μελέτη και το πρόβλημα για το βιομηχανικό πάρκο Μεγαλόπολης

Όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές στην σελίδα μας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την δημιουργία του Βιομηχανικού Πάρκου στην Μεγαλόπολη. Μιλάμε για την νέα προτεινόμενη θέση πλησίον του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Καλαμάτα στο Λεύκτρο.

Για να υπενθυμίσουμε τι συμβαίνει με το βιομηχανικό πάρκο θα σας πούμε ότι υπήρχαν στην ουσία 2 θέσεις προς διερεύνηση για την δημιουργία του στην περιοχή της Μεγαλόπολης, η παλιά θέση μέσα στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Ψαθί και η νέα θέση που αναφερόμαστε σε αυτό το άρθρο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για την παλιά θέση διαβάστε ΕΔΩ

Τα τελευταία 2 χρόνια τουλάχιστον έχουν τρέξει αρκετές διαδικασίες για να οριστικοποιηθεί η θέση στην οποία θα γίνει το βιομηχανικό πάρκο, χωρίς την ύπαρξη του οποίου δεν υπάρχει καμία ελπίδα και καμία περίπτωση να έρθει κάποια επένδυση στην Μεγαλόπολη. Όλα όσα σχεδιάζονται για το μέλλον της Μεγαλόπολης έχουν σαν βασική προϋπόθεση την ύπαρξη αυτής της βιομηχανικής ζώνης.

H τοποθεσία της παλιάς θέσης ΒΙΟΠΑ στο Ορυχείο της ΔΕΗ

Η παλιά θέση στο ορυχείο έχει έκταση περίπου 380 στρέμματα και είχε παραχωρηθεί με συμβόλαιο από την ΔΕΗ στον Δήμο Μεγαλόπολης. Από το 2011 έχουν γίνει πολλές ενέργειες και μελέτες για να γίνει εκεί το πάρκο αλλά τελικά η ΔΕΗ με μονομερή ενέργεια και χωρίς να ενημερώσει, πήρε πίσω την έκταση , ακύρωσε το συμβόλαιο και δήλωσε την έκταση αυτή στο Κτηματολόγιο. Στην συνέχεια με τον νόμο που πέρασε τον Ιούλιο του 2022 η έκταση αυτή μαζί με ακόμα 17.000 στρέμματα παραχωρήθηκαν από την ΔΕΗ στην εταιρία ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ για να γίνει η αποκατάσταση τους σύμφωνα με το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης. Έτσι η παλιά θέση έπαψε να υπάρχει σαν επιλογή για το βιομηχανικό πάρκο.

Η νέα προτεινόμενη θέση όπως παρουσιάστηκε το 2020 από την Δημοτική Αρχή Μεγαλόπολης, βρίσκεται δίπλα στην ΕΘνική οδό και έχει μέγεθος περίπου 1.700 στρέμματα. Από την πρώτη στιγμή τόσο η σελίδα μας όσο και πολλοί άλλοι ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει θετικά στοιχεία αλλά έχει και προβλήματα, κυρίως το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο τμήμα που είναι χαρακτηρισμένο δάσος. Τα δασικά κομμάτια είναι πολύ δύσκολο να αποχαρακτηριστούν, οπότε η εμπλοκή που υπάρχει , αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

H τοποθεσία της νέας προτεινόμενης θέσης στο Λεύκτρο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεκίνησε νέες διαδικασίες για την δημιουργία του βιομηχανικού πάρκου, με χρήματα του λιγνιτόσημου, αρχικά για την παλιά θέση και μετά από πολύ μεγάλο παρασκήνιο αποφασίστηκε να γίνει μια μελέτη , η οποία θα εξετάσει και τις 2 θέσεις, παλιά και νέα και θα προτείνει την καλύτερη λύση.

Τον Δεκέμβριο του 2020 έγινε διαγωνισμός για το έργο με τίτλο: «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ», στην ουσία μιλάμε για την επικαιροποίηση της μελέτης που είχε γίνει το 2014 από τον Παναγιώτη Μπούρα για την παλιά θέση στο Ψαθί.

Εδώ λοιπόν αρχίζουν τα παράξενα , αφού αντί να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης του 2014 όπως αναφέρει ο τίτλος του έργου, μπήκε σαν όρος να γίνει εξέταση και σύγκριση με την νέα προτεινόμενη θέση των 1.700 στρ. στο Λεύκτρο.

Ετσι η εταιρία που ανέλαβε το έργο, έκανε ότι της ζήτησαν, πήρε την παλιά μελέτη , μελέτησε την νέα θέση , έκανε ελέγχους σε όσα είχαν γίνει για την παλιά θέση και παρουσίασε τελικά τα αποτελέσματα.

Το Καφενείο Μεγαλόπολης σας παρουσιάζει αποκλειστικά τα εξής:

Η μελέτη αυτή έχει ολοκληρωθεί τον ΜΑΙΟ του 2022 και έχουν λάβει γνώση των αποτελεσμάτων της η Περιφέρεια Πελοποννήσου που την παρέλαβε και ο Δήμος Μεγαλόπολης στον οποίο κοινοποιήθηκε.

Εδώ και 5 μήνες η Περιφέρεια που είχε την ευθύνη και ο Δήμος Μεγαλόπολης που έχει λάβει γνώση, δεν έχουν ανακοινώσει , ούτε δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της μελέτης! Την κρατούν κρυφή!

Ο λόγος που το κάνουν αυτό, είναι ο εξής:

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Καφενείου της Μεγαλόπολης, η μελέτη δείχνει ότι η νέα προτεινόμενη θέση δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα 1.700 στρέμματα που οι αρμόδιοι μας ανακοίνωνα και διαφήμιζαν, αφού υπάρχει μεγάλο δασικό τμήμα.

Συγκεκριμένα στην μελέτη αναφέρεται:

Από τα 1.795 στρέμματα που εξετάστηκαν μόνο τα 265 στρ. αποτελούσαν δυνητικά αξιοποιήσιμες εκτάσεις λόγω του δασικού χαρακτήρα στο υπόλοιπο τμήμα, η τελική έκταση στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης ανέρχεται σε 163 στρέμματα. Αν αφαιρέσουμε τους κοινόχρηστους χώρους (δρόμους-πεζοδρόμια κτλ.) η τελική έκταση που μένει για να δοθούν οικόπεδα είναι 115 τετραγ. μέτρα.

Τα νούμερα είναι συγκεκριμένα και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, μιλάμε για μια νέα προτεινόμενη θέση η οποία στην ουσία είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να υποστηρίξει όσα όλοι μας περιμέναμε να γίνουν στην Μεγαλόπολη. Αν υπολογίσουμε ότι έχουμε χάσει και την παλιά θέση, τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι όλα όσα ακούμε να μας υπόσχονται είναι ψέμματα!

Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι έχει περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει ανακοινώσει τα αποτελέσματα της μελέτης.

Το γνωρίζαμε αλλά φαίνεται ξεκάθαρα τώρα γιατί ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης έχει βάλει σαν πρώτο θέμα την παρέμβαση της Κυβέρνησης για να γίνει αποχαρακτηρισμός της δασικής έκτασης , ώστε να μεγαλώσει ο χώρος του βιομηχανικού πάρκου.

Τόσο η Περιφέρεια, η επιτροπή του ΣΔΑΜ αλλά και η Κυβέρνηση, γνωρίζουν εδώ και μήνες το πρόβλημα, το κράτησαν κρυφό, δεν έχουν κάνει τίποτα και από πάνω βγαίνουν και μας τάζουν επενδύσεις, χρήματα και επιδοτήσεις. Ενώ ξέρουν ότι σαν Μεγαλόπολη δεν έχουμε τον χώρο! Ενώ ξέρουν ότι με τα δεδομένα αυτά ούτε σε 5 χρόνια θα έχει γίνει τίποτα! Και ότι ακόμα και αν γίνει , ο χώρος είναι πολύ μικρός και δεν φτάνει!!

Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχει παρουσιαστεί η μελέτη και τα αποτελέσματα της σε ανοιχτή εκδήλωση στην Μεγαλόπολη αλλά οι αρμόδιοι επέλεξαν να την κρατήσουν κρυφή!

Το Καφενείο Μεγαλόπολης παρουσιάζει σήμερα όσα οι αρμόδιοι κρατούν κρυφά γιατί δεν τους βολεύει το αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα που τρέχουν όλα αυτά, εδώ στην Μεγαλόπολη οι εκλεγμένοι μας άρχοντες πλακώνονται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για θέματα μικρότερης σημασίας και δεν κάνουν τίποτα για να δώσουν λύσεις.

Έχει περάσει πολύτιμος χρόνος , ποτέ όμως δεν είναι αργά.

Τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις, πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις ανούσιες κόντρες και τις προσωπικές τους διαφορές και μαζί με τους φορείς και τους πολίτες να ενωθούν και να διεκδικήσουν τις λύσεις στα μεγάλα προβλήματα.

Ελπίζουμε όλοι κάποια στιγμή να αντιληφθούν την ευθύνη τους. Όσο υπάρχει ακόμα χρόνος, γιατί κάθε μέρα που χάνεται είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της περιοχής μας.

Αλεβίζος Παναγιώτης


Διαβάστε σχετικά άρθρα :

Συνοπτικός διαγωνισμός για την επικαιροποίηση μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου στη Μεγαλόπολη

Συμφωνία Δήμου Μεγαλόπολης και ΕΤΒΑ για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στη Μεγαλόπολη – Σοβαρά προβλήματα με δασική έκταση και ιδιοκτησίες

Χριστογιαννόπουλος σε Νίκα: Είναι αδιανόητο να μην μπορεί να χωροθετηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης

Η ΔΕΗ δίνει 17.000 στρέμματα Ορυχείων της Μεγαλόπολης στην ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.

Τι είπε ο Ν.Παπαθανάσης στην Τρίπολη για το βιομηχανικό πάρκο Μεγαλόπολης και τις άλλες λύσεις που εξετάζονται (video)

Τι είπε ο Γιάννης Τρουπής για τη δημιουργία Επιχειρηματικού πάρκου στη Μεγαλόπολη

Σημαντικά ερωτήματα για το Βιομηχανικό Πάρκο Μεγαλόπολης – Θα απαντήσει κανείς;

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ