xabilomati9-2-23
spot_img
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ κατάσταση στη γέφυρα Καρύταινας έχει επιδεινωθεί δραματικά

Η κατάσταση στη γέφυρα Καρύταινας έχει επιδεινωθεί δραματικά

Ο κ. Γεώργιος Αδαμόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρυτινών Θεόδορος Κολοκοτρώνης, για ακόμη μια φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την γέφυρα της Καρύταινας.

Στο μήνυμα του ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει:

Σας προωθώ  συνημμένες   20 επιλεγμένες  φωτογραφίες,   με τα κυριότερα σημεία  διάβρωσης  του  κύριου σιδηρού οπλισμού,  που  χθες  τραβήξαμε  στη ΄νέα¨ (! ! !)  γέφυρα του Αλφειού στην Καρύταινα. Τις συνημμένες φωτογραφίες τις έχουμε όλες κατεβάσει σε ανάλυση, για να μπορέσουμε να σας τις στείλουμε όλες μαζί  σε ένα email. Τις ίδιες φωτογραφίες τις διαθέτουμε ασφαλώς  και σε μεγάλη ανάλυση και προφανώς μπορούμε να σας τις στείλουμε όλες μαζί  ή  τμηματικά με WE TRANSFER, εάν το χρειαστείτε και μας το ζητήσετε.

Η κατάσταση στη γέφυρα έχει επιδεινωθεί δραματικά σε σύγκριση με το 2017, οπότε είχαμε κάνει την προηγούμενη φωτογράφιση και ειλικρινά πιστεύω ότι αν οι αρμόδιοι δεν κινηθούν άμεσα, θα είναι πολύ αργά πλέον, για τις ούτως  ή  άλλως εξαιρετικά δύσκολες επισκευαστικές δράσεις,  δεδομένου ότι οι απομειώσεις των διατομών του κύριου οπλισμού θα έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο.

Μαζί με τις φωτογραφίες σας προωθώ και μία διευκρινιστική έκθεσή μου, με όλες τις λεπτομέρειες της εργασίας που κάναμε χθες  στη γέφυρα.

Όπως θα διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες, η κατάσταση είναι τραγική  και πιστεύω ότι οδεύουμε ολοταχώς, λόγω της πλήρους απραξίας της Δημόσιας Διοίκησης,  σε μία νέα ¨ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΕΜΠΩΝ¨, αυτή τη φορά στην Πελοπόννησο σε περίπτωση σεισμού, με πιθανά θύματα χρήστες της γέφυρας, αλλά με σίγουρα θύματα τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας. Στα 60 χρόνια ζωής της γέφυρας δεν έχει γίνει η παραμικρή συντήρηση και εκ του αποτελέσματος (απόλυτη απραξία !)  αμφιβάλλω εάν έχει γίνει καν μια στοιχειώδης επιθεώρηση.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση, Γεώργιος Αδαμόπουλος.

Δρ. Χημικός Μηχανικός – Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών.

Για το πρόβλημα με την γέφυρα στην Καρύταινα έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές και στο Καφενείο Μεγαλόπολης έχουμε αναρτήσει πολλά άρθρα, κανείς ΄0ομως αρμόδιος δεν φαίνεται να αντιδρά.

Δείτε μερικά άρθρα μας:

Ερώτηση στην Βουλή: «Σώστε την Μεσαιωνική γέφυρα της Καρύταινας»

«Εφιάλτης Γένοβας» για τις γέφυρες στην Ελλάδα – Αναφορά για την γέφυρα του Αλφειού στην Καρύταινα

Επιστολή για την παρέμβαση Αρχαιολόγων για την γέφυρα της Καρύταινας

Το υπό απειλή αιχμάλωτο μνημείο – Η Βυζαντινή γέφυρα του Αλφειού στην Καρύταινα


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΔΙΑΒΡΩΣΕΩΝ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ¨ΝΕΑΣ¨ ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΛΦΕΙΟΥ ΣΤΗΝ  ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ  ΤΗΝ  7Η ΚΑΙ 8Η /4/2023.

Η  ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ.

Η λεγόμενη ¨νέα¨ γέφυρα είναι κατασκευής του 1962, δηλαδή μεγαλύτερης ηλικίας από την περίφημη γέφυρα της Γένοβας. Εκεί μετά την καταστροφική κατάρρευση τμήματός της, ανατίναξαν το υπόλοιπό της με εκρηκτικά, πράγμα το οποίον όμως στην περίπτωσή μας θα είναι απολύτως αδύνατο.  Με την απερίσκεπτη και καταστροφική απόφαση της τότε διοίκησης, κατασκευάστηκε ακριβώς πάνω από την Βυζαντινή γέφυρα Μνημείο, ζωής τουλάχιστον 1000 ετών. Κατασκευάστηκε ως μονότοξη γέφυρα πολύ μεγάλου ύψους. Ο κύριος φορέας της γέφυρας αποτελείται από 4 παράλληλους τοξοειδείς δοκούς, διατομής περίπου 1,30 μ Χ 0,50 μ, συνδεδεμένους μεταξύ τους με 6 συστήματα οριζόντιων δοκίδων και εδραζόμενους εκατέρωθεν του ποταμού σε τεράστια ενιαία έδρανα.  Φωτό   1 και 2.

Στο κείμενο που ακολουθεί αναφερόμαστε στους 4 αυτούς κύριους τοξοειδείς δοκούς με τα γράμματα Α, Β, Γ, Δ, με την σειρά τους, κατά την κατεύθυνση ροής του ποταμού. (Δηλαδή η δοκός Δ είναι αυτή που βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το εκκλησάκι προστάτη της βυζαντινής γέφυρας)

Επί των τεσσάρων αυτών τοξοειδών κυρίων δοκών θεμελιώνονται αντίστοιχες τέσσερες κιονοσειρές με 10 κίονες εκάστη. Φωτό  2.

Οι τέσσερες αυτές κιονοσειρές υποστηλώνουν  με τη σειρά τους το σύστημα των οριζόντιων δοκών, κατά μήκος της γέφυρας και κάθετα, επί των οποίων εδράζεται το κατάστρωμα της γέφυρας. Φωτό 2.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη φωτογράφιση των βλαβών της γέφυρας είχε γίνει από μας το 2017, ήτοι προ  6 ετών.

* Κύριοι φέροντες τοξοειδείς δοκοί Α, Β, Γ, Δ.

Τα κύρια προβλήματα διαβρώσεων αφορούν στους ακραίους τοξοειδείς δοκούς Α και Δ, οι οποίοι και δέχονται την βροχή.  Στους δοκούς αυτούς φωτογραφήθηκαν από μεγάλη απόσταση με τηλεφακούς, οι περιοχές έντονης διάβρωσης του κύριου οπλισμού της κάτω πλευράς τους (κάτω διάστρωση κύριου οπλισμού).  Φωτό 3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13.

Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική.  Η επιδείνωση σε σχέση με το 2017 εντυπωσιακή. Με ζουμάρισμα στις φωτογραφίες αυτές βλέπει κανείς την εντονότατη διάβρωση του κύριου οπλισμού. Από την εμπειρία μας εκτιμούμε ότι έχουμε πλέον  μια απομείωση διατομών του οξειδωμένου οπλισμού κατά τουλάχιστον 40%. Για ακρίβεια βέβαια απαιτούνται επί τόπου μετρήσεις, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο λόγω του μεγάλου ύψους.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό νέο στοιχείο είναι ότι έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι στους ίδιους ακραίους δοκούς Α και Δ, υπάρχει έντονη διάβρωση και στον οπλισμό της άνω πλευράς των δοκών. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδείξουμε φωτογραφικά. Καταλήγουμε  στο συμπέρασμα αυτό όμως   από το γεγονός ότι υπάρχουν ¨φουσκώματα¨ και ¨κατά μήκος ρωγμές¨ στην άνω επιφάνεια της δοκού Α, όπως αυτά εμφανίζονται στην Φωτό  2 , που ελήφθη από μεγάλη απόσταση και από υψηλό σημείο. Προφανώς και εδώ απαιτείται επί τόπου έρευνα, με αφαίρεση του φουσκωμένου και αποσαθρωμένου σκυροδέματος, για να δούμε τον υποκείμενο οπλισμό της άνω πλευράς των δοκών.

Ως εκ περισσού αναφέρουμε ότι στο σύνολο της κατασκευής της γέφυρας τα περισσότερα ¨τσέρκια¨ είναι πλέον  εμφανή και οξειδωμένα.

* Κιονοσειρές που θεμελιώνονται επί των τεσσάρων φερόντων δοκών Α, Β, Γ. Δ.

Με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι σχεδόν όλοι οι κίονες που εδράζονται στους ακραίους δοκούς Α και Δ   (10 + 10), καθώς και αρκετοί από αυτούς που εδράζονται στους δοκούς Β και Γ, παρουσιάζουν στα σημεία έδρασής τους, έντονη διάβρωση του κύριου οπλισμού τους και θρυμματισμό του σκυροδέματος  με τελείως γυμνά τα κατακόρυφα σίδερα κύριου οπλισμού των κιόνων.  Φωτό 14,15,16.    Σημειώστε ότι κατά την προηγούμενη φωτογράφισή μας το 2017, αυτό το πρόβλημα με τους κίονες δεν υπήρχε  ή τουλάχιστον δεν ήταν τόσο έντονο ώστε να μπορέσουμε τότε να το εντοπίσουμε. Προφανώς είναι κάτι που αναπτύχτηκε  έντονα τη τελευταία εξαετία.

* Σύστημα οριζόντιων δοκών όπου εδράζεται  το κατάστρωμα της γέφυρας.

Εδώ η κατάσταση είναι καλή στους οριζόντιους δοκούς που είναι προστατευμένοι από την βροχή, κάτω από το κατάστρωμα της γέφυρας. Αντίθετα οι δύο ακραίοι οριζόντιοι δοκοί που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους φέροντες τοξοειδείς δοκούς Α και Δ, είναι σε τραγική κατάσταση με έντονα οξειδωμένο τον φέροντα οπλισμό τους, που ως αμφιέριστοι είναι προφανές ότι τον φέρουν στην κάτω τους πλευρά. Φωτο 17, 18, 19, 20.

Και εδώ σημειώνουμε ότι το 2017 το πρόβλημα αυτό δεν ήταν έντονο ώστε να μπορέσουμε να το εντοπίσουμε τότε και να το προβάλουμε. Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι υπήρξε μεγάλη επιδείνωση τα τελευταία 6 χρόνια.

ΓΕΝΙΚΑ  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

Η επί διήμερο (7 και 8 Απριλίου) ενασχόλησή μας με την γέφυρα, μας οδήγησε στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι η κατάσταση με τις διαβρώσεις του οπλισμού, έχει επιδεινωθεί τραγικά την τελευταία εξαετία, που παρήλθε από την προηγούμενη φωτογράφησή μας το 2017.

Ο ρυθμός επιδείνωσης είναι τόσο ταχύς, που δυστυχώς σήμερα μπορούμε πλέον να δηλώσουμε κατηγορηματικά, ότι αν δεν γίνει άμεσα κάτι για την σοβαρή και αποτελεσματική αποκατάσταση των βλαβών και την προστασία της πλήρους κατασκευής της γέφυρας, αλλά αντίθετα επικρατήσει το πνεύμα αδράνειας, όπως επικράτησε όλα τα 60 χρόνια από κτίσεώς της, η  προσδόκιμη διάρκεια ασφαλούς ζωής της γέφυρας δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 30 – 40 χρόνια, από σήμερα .   Αύριο θα είναι πολύ αργά για διορθωτικές επεμβάσεις ! ! !

Αλίμονο τότε, σε περίπτωση σεισμού,  στους χρήστες της γέφυρας και σίγουρα στο σπουδαίο Βυζαντινό μνημείο, που ενώ αντιστάθηκε επιτυχώς επί 1.000 χρόνια στα ακραία φυσικά φαινόμενα, πλημύρες κλπ,   στάθηκε ανίκανο να αντισταθεί στις ανθρώπινες καταστροφικές επεμβάσεις και απαράδεκτες αποφάσεις,  όπως η ανατίναξη μέρους του στον εμφύλιο πόλεμο και ο εγκλωβισμός του σε ¨αιχμαλωσία¨ με την καταστροφική  κατασκευή της ¨νέας¨ γέφυρας ακριβώς επάνω του.

Το ιδιαιτέρως ευχάριστο αλλά ταυτόχρονα  ειρωνικό, λόγω της ύπερθεν μελλοντικής απειλής, στην όλη υπόθεση είναι ότι εντός του Απριλίου ολοκληρώνονται οι μελέτες αναστήλωσης της υποκείμενης ιστορικής Βυζαντινής Γέφυρας, μετά από επείγουσα ανάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού, με την πρόβλεψη μάλιστα ανακατασκευής και του ανατιναγμένου κατά τον εμφύλιο τμήματος, ώστε να εισαχθούν άμεσα προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.).  Η εκφρασμένη μάλιστα πρόθεση της κας Υπουργού Πολιτισμού είναι το έργο της αναστήλωσης να προχωρήσει άμεσα, δίνοντας προφανώς ένα ορίζοντα ζωής στο σπουδαίο μνημείο για τουλάχιστον ακόμη 1.000 χρόνια.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τί θα γίνει με την υπερκείμενη θανάσιμη απειλή, την ¨νέα¨ γέφυρα, που χωρίς άμεσες πανάκριβες επισκευές δεν μπορεί να έχει ζωή μεγαλύτερη ολίγων δεκαετιών;  

Γεώργιος Αδαμόπουλος
Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Glasgow, Leeds U.K.
Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,579ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,300ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ