Οι Σύλλογοι των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά «ο Θ. Κολοκοτρώνης» και των Φίλων του Κάστρου της Μεθώνης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Ι.Ι.Ε) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αρκαδίας και την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, κατέθεσαν πρόταση στην επιτροπή του ΕΛΛΑΔΑ 2021 για την διοργάνωση εκδηλώσεων στην Καρύταινα, την Μεθώνη και την Αθήνα με θέμα:
Η ιστορία του 1821 μέσα από δύο Κάστρα
Το Κάστρο της Μεθώνης: το ορμητήριο του Ιμπραήμ
Το Κάστρο της Καρύταινας: η βάση του Κολοκοτρώνη
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρεις εκδηλώσεις ως εξής:
Δύο Σαββατοκύριακα, στην Καρύταινα στις 6-8 Αυγούστου και στην Μεθώνη στις 20-22 Αυγούστου 2021, με άξονα επιστημονικές εσπερίδες με ομιλίες ιστορικών, καθηγητών, αρχαιολόγων, επιλογής ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ(Ι.Ι.Ε.), πλαισιωμένων με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Μία επιστημονική ημερίδα στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ. (η ημερομηνία θα οριστεί έγκαιρα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 από το Ι,Ι,Ε,)
Οι εσπερίδες θα γίνουν με βάση γραπτή Επιστημονική πρόταση του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών(ΙΙΕ) του ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ(ΕΙΕ), το οποίο έχει αναλάβει την επιστημονική υποστήριξη των εκδηλώσεων και έθεσε το πλαίσιο και τη θεματολογία της ιστορικής παρουσίασης των Φρουρίων Καρύταινας και Μεθώνης.
Η σημασία των Κάστρων της Μεθώνης και της Καρύταινας είναι καθοριστική για την μελέτη και την κατανόηση του Αγώνα και ιδίως των γεγονότων της κρίσιμης τριετίας 1825-1828. Το βενετικό Κάστρο της Μεθώνης, λειτούργησε ως το ορμητήριο των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ για την κατάπνιξη της Επανάστασης. Το φράγκικο Κάστρο της Καρύταινας διέγραψε αντίστροφη πορεία λειτουργώντας ως το ορμητήριο των καταδρομικών επιθέσεων και της αντίστασης του Κολοκοτρώνη. Στόχος να φωτιστεί η ιστορία της ευρύτερης περιοχής κατά την επαναστατική περίοδο, ιδιαίτερα μέσα από τον αντίπαλο ρόλο που διαδραμάτισαν τα δύο αυτά σημαντικά Κάστρα της Πελοποννήσου.
Εκτός από τους φορείς που αναφέρονται στην αρχή του άρθρου , στην ομάδα έργου για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκδηλώσεων συμμετέχουν οι εξής:
Δρ. Πέτρος Θέμελης, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου, Διευθυντής Έργων Αρχαίας Μεσσήνης.
Δρ, Α.-Β. Καραπαναγιώτου, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.
Δρ. Δημ. Δημητρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Ι.Ι.Ε. / Ε.Ι.Ε.
Δρ. Αγγ. Πανοπούλου, Κύρια Ερευνήτρια Ι.Ι.Ε. / Ε.Ι.Ε.
Μιχ. Φέστας, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Συνεργάτης Ι.Ι.Ε. / Ε.Ι.Ε.
Ηλίας Μάτσικας, Δημοσιογράφος, πρώην Πρόεδρος Αθηναικού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Διον. Παπαδόπουλος, Εκπαιδευτικός, πρώην Δήμαρχος Δήμου Μεγαλόπολης.
Δρ. Ηλίας Νικολούλης, Ιστορικός, Γραμματέας Συλλόγου Καρυτινών.
Μηνάς Βιντιάδης, Θεατρικός Συγγραφέας, δημοσιογράφος.
Σοφία Ταγκαλάκη, Εκπαιδευτικός.
Αντ, Τσιρίγος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος – Οικονομολόγος, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης.
Δρ. Γεώρ. Αδαμόπουλος, Χημικός Μηχανικός, Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης».