Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 στη Μεγαλόπολη στο Πνευματικό Κέντρο «Πολύβιος» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ημέρα Δικτύωσης Επιχειρήσεων» της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (2021 – 2027), μια εκδήλωση ανοιχτή στους τοπικούς επιχειρηματίες.
Τους επίσημους προσκεκλημένους και τους επιχειρηματίες καλωσόρισε ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Κατ’ αρχάς, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο νεκρών εθελοντών στην Κορινθία, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη μεγάλη πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Καλλίρης επεσήμανε ότι είναι μια δύσκολη μέρα για την Πελοπόννησο, για αυτόν τον λόγο, και ανακοίνωσε ότι ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός ήταν στο σημείο της πυρκαγιάς, ως εκ τούτου, απών από την εκδήλωση.
Τέλος, συνεχάρη τους πυροσβέστες για τον αγώνα τους να περιορίσουν την πυρκαγιά.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Καλλίρης μετέφερε τον χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση. «Το μυαλό του είναι στη Μεγαλόπολη και θέλει να δώσει λύσεις για τον τόπο», είπε, αναφέροντας ότι ο κ. υφυπουργός δεν μπορούσε να είναι παρών, λόγω του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια είπε:
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν επιφυλάξεις, ότι υπήρξε ένα μεσοπρόθεσμο στάδιο που δεν είχε τα αποτελέσματα που προσδοκούσαμε. Όμως, η Μεγαλόπολη είναι το κέντρο της σκέψης μας. Στη Μεγαλόπολη θα λειτουργήσουν το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Μέσα στο 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες».
Ακολούθως, ο κ. Καλλίρης αναφέρθηκε στην υπερκάλυψη των προγραμμάτων de minimis, παρουσιάζοντας και τα σχετικά στοιχεία: «Ως σήμερα, με βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις στο de minimis, στις υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, υποβλήθηκαν 105 αιτήσεις, υπερκαλύπτοντας το πρόγραμμα. Στις νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 125% υπερκαλύφθηκε, επίσης, το πρόγραμμα».
Ο κ. Καλλίρης ανακοίνωσε ότι το επόμενο έτος θα βγει ξανά η πρόσκληση για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και εξήγησε: «Μπορεί να θεωρούνται μικρά τα ποσά σε αυτή τη φάση, αλλά σε σχέση με το παρελθόν, είναι πολύ μεγαλύτερα. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι υπερκαλύφθηκαν οι αιτήσεις στην περιοχή της Μεγαλόπολης αλλά και των άλλων Δήμων, δείχνει την ετοιμότητα να μπουν οι επιχειρήσεις σε πρόγραμμα. Δημιουργούνται 1.300 θέσεις εργασίας στην περιοχή, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε θετικοί σε μια προοπτική που δημιουργείται στην περιοχή. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο. Όμως, δεν φτάνει μόνο η επιχειρηματικότητα. Θα δημιουργήσουμε και το διαμετακομιστικό κέντρο που θα συνδεθεί με την Αγροτική Σχολή, και θα δώσουμε δυνατότητα να αναπτυχθούν νέα κέντρα στην περιοχή. Προεγκρίθηκαν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, μέσα στο 2025 η ΕΥΔΑΜ θα δώσει στην ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουν οι εργασίες και να δώσουμε το Ψαθί ως το πρώτο βιοτεχνικό πάρκο στη περιοχή. Δεν υπάρχουν άλλοι χρόνοι να χαθούν. Σε αυτή την προσπάθεια, θα είστε όλοι αρωγοί, ώστε τα παιδιά να μείνουν στον τόπο μας και η Μεγαλόπολη να γίνει το κέντρο αυτής της αξιοποίησης».
Επίσης τόνισε ότι τα χρήματα για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που έμειναν αδιάθετα θα βγει νέα προκύρηξη – μόνο για τη Μεγαλόπολη – και έτσι γίνεται πράξη η δέσμευση ότι τα αδιάθετα ποσά θα είναι μόνο για την Μεγαλόπολη.
Ο κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, αναπληρωτής περιφερειάρχης Πελοποννήσου, είπε στη συνέχεια:
«Μεταφέρω τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη, του κ. Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος είναι στην Κορινθία. Δεν είμαι εδώ για να πω ούτε ότι έχουμε κάνει τα πάντα καλά και γρήγορα. Υπάρχουν καθυστερήσεις και σφάλματα, και εκ μέρους μας. Εδώ και μερικούς μήνες διαπιστώνεται μια προσπάθεια με αποτελέσματα. Έχουμε επίσπευση προσκλήσεων και προέγκριση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, έχουμε υπερκάλυψη του προγράμματος και αυτό είναι θετικό, ιδίως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, και υπάρχει πρόθεση και σχέδιο να επαναπροκηρύξουμε τα αδιάθετα χρήματα. Η προσπάθεια εκ μέρους της Περιφέρειας είναι έντονη. Για τη Μεγαλόπολη διατίθενται πόροι μέσω ΕΣΠΑ, με τον Δήμο προσπαθούμε ολοκληρώσουμε τα ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις). Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, για τον Πυλώνα 3, που είναι χρηματοδότηση για τη χώρα, και θα επιδιώξουμε να κάνουμε μεγάλα έργα για τη Μεγαλόπολη. Η προσπάθεια είναι έντονη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι άριστη η συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία και με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οτιδήποτε γίνεται, γίνεται με στόχευση για να έχουμε αποτελέσματα κατά προτεραιότητα στη Μεγαλόπολη».
Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Κώστας Μιχόπουλος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρό στον χαιρετισμό του: «Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, ξεκινάμε με καλές προϋποθέσεις για να δημιουργήσουμε κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας. Η Μεγαλόπολη ζει δύσκολες στιγμές από την απολιγνιτοποίηση. Όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα, πιστεύαμε ότι θα άλλαζε η εικόνα του Λεκανοπεδίου γρήγορα, με νέες θέσεις εργασίας και με την αποκατάσταση των εδαφών. Τώρα θα χαθούν και οι τελευταίες 500 θέσεις εργασίας της ΔΕΗ, και προστίθενται και άλλοι άνεργοι στην περιοχή μας. Έχει μειωθεί ο πληθυσμός σε μεγάλο βαθμό. Είναι επίκαιρο να αναφερθώ στην απολιγνιτοποίηση και στις ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν γίνει για να μπορέσει η Μεγαλόπολη να βγει από το αδιέξοδο», είπε και αναφέρθηκε στις πάγιες θέσεις του Δήμου για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών.
«Ουσιαστική εξωστρέφεια, άμεση δημιουργία του Βιομηχανικού Πάρκου, αποκατάσταση εδαφών, επίσπευση διαδικασιών έκδυσης ΦΕΚ ΖΑΠ Μεγαλόπολης, ολοκλήρωση διαδικασιών για την απόδοση εδαφών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο Μεγαλόπολης. Να λυθεί το θέμα αυτό. Διασύνδεση των πόρων, αναβάθμιση των υποδομών, οδικών αξόνων. Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος και η βελτίωση της ζωής των κατοίκων με πράσινες υποδομές. Ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων».
«Υπάρχει η δέσμευση τόσο από τον κ. Καλλίρη όσο και Δέσμευση ότι η Μεγαλόπολη θα ανακηρυχθεί ως πράσινη πόλη, όπως έχουν δεσμευθεί ο κ. Καλλίρης και ο κ. Παπαθανάσης», επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Γιατί δεν έχει γίνει τίποτα; Εμπόδια; Σκοτεινά κέντρα. Φτάσαμε στον έννατο μήνα για να πάρουμε την αδειοδότηση, και τελικώς δεν θα την πάρουμε, παρά μόνο με Προεδρικό Διάταγμα. Και λέω, γιατί; Χρειάζεται συνολική προσπάθεια, χρειάζεται στήριξη αυτή η πόλη. Γιατί χωρίς τη Μεγαλόπολη, δεν θα υπήρχε πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης. Χωρίς τεχνογνωσία και κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, χάσαμε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Πεντακόσιοι εργαζόμενοι στο τέλος του έτους χάνουν την εργασία τους και αυτοί. Φοβάμαι ότι φτάνουμε στην οριστική ταφόπλακα. Σαν δήμαρχος, δεν είμαι καθόλου υπερήφανος. Καλώ όλους τους εμπλεκομένους εδώ και τώρα να δώσουν λύσεις. Ενώ εδώ είναι ο πυρήνας του προβλήματος, βλέπουμε να υλοποιείται στη γύρω περιοχή το πρόγραμμα. Δεν είναι δίκαιη μετάβαση αλλά ανήθικη και άδικη μετάβαση. Αφορούν ανθρώπους αυτά τα προγράμματα, δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε μια έρημη πόλη στην επόμενη γενιά. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Καλλίρη. Σε ένα κλίμα θετικό καλώ όλους τους επενδυτές να δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η επένδυσή τους να στηρίξει την τοπική κοινωνία που στενάζει διαρκώς», είπε.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής λαμβάνοντας τον λόγο, είπε:
«Το Επιμελητήριο βιώνει την αγωνία των επιχειρηματιών – μελών του Λεκανοπεδίου. Θυμίζω, όταν ξεκίνησε η διαδικασία για το Ψαθί, παλιά, με 15.000 ευρώ είχε συμβάλει οικονομικά το Επιμελητήριο. Υπήρχε ένα κενό τα τελευταία χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες υπάρχει επιτάχυνση των διαδικασιών. Η Μεγαλόπολη σε σχέση με τους όμορους δήμους, είχε και έχει λιγότερες επιχειρήσεις, εξ ου και αναλογικά οι αιτήσεις είναι λιγότερες. Θα πρέπει να συγχαρούμε την ΕΥΔΑΜ γιατί δείξαμε ενδιαφέρον και για επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη μας. Η διάθεση από την Πολιτεία και την ΕΥΔΑΜ είναι υπαρκτή. Για το Ψαθί και το Μπιλάλι, εμείς ως επιμελητηριακή αρχή, λέμε ας γίνει όπου να ‘ναι. Μας χαροποιεί που προχωράει το Ψαθί, γιατί θέλουμε να δούμε κάτι χειροπιαστό, να δούμε να λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας. Η εβδομαδιαία επαφή μας με την ΕΥΔΑΜ θα δείτε ότι θα υπάρχουν και άλλες προτάσεις».
Ο κ. Αλέξανδρος Κότιος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των Κέντρων Εκπαίδευσης σε νέες δεξιότητες που θα αναπτυχθεί στη Μεγαλόπολη:
«Εκπροσωπώ μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, για το ειδικό έργο, για τα κέντρα ανάπτυξης δεξιοτήτων και απασχόλησης. Η περιοχή υφίσταται έναν δομικό μετασχηματισμό. Η αύξηση της διαρθρωτικής ανεργίας είναι η χειρότερη. Βλέπουμε μια τάση, κυκλική οικονομία, μεταποίηση, logistics, τουρισμό, δηλαδή ήδη με τις αιτήσεις η τοπική επιχειρηματικότητα έχει προσδιορίσει τις τάσεις. Χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, αλλά υπάρχει μονοκουλτούρα στην περιοχή. Υπάρχουν νέα επαγγέλματα, νέες ειδικότητες; Έχουμε αναλυτικά ερωτηματολόγια για κάθε επαγγελματική κατηγορία και για τις δεξιότητες. Για τα κέντρα που θα δημιουργηθούν για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και απασχόλησης, ξεκίνησε η διάγνωση των αναγκών και ανά κλάδο, σε δεξιότητες ανά κατηγορία εργαζομένων και να καλυφθούν οι ανάγκες σε καταρτισμένο δυναμικό και σε δεξιότητες. Αυτά όλα, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες δημόσιες υποδομές, θα έχουν θετικά αποτελέσματα για την περιοχή, και θέλει σκληρή δουλειά».
Ο κ. Σπύρος Μουμούρης, υπεύθυνος στην ΕΦΕΠΑΕ: «Η θέση μας είναι τεχνική και λεπτή την περίοδο της αξιολόγησης. Θέλω να διαβεβαιώσω τους επιχειρηματίες και τους φορείς ότι οι δύο βασικοί εμπλεκόμενοι φορείς, ΕΥΔΑΜ και ΕΦΕΠΑΕ, δουλεύουμε εντατικά προκειμένου να ανακοινωθούν ατ αποτελέσματα».
Ο κ. Αθανάσιος Σοφός, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επεσήμανε:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάντοτε κοντά στη Μεγαλόπολη. Θέλουμε από μεγάλη περιέργεια να ακούσουμε τους επιχειρηματίες, ώστε να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες τους, ακούσαμε τα ευχάριστα με την πληθώρα των προτάσεων. Τα μέρη εδώ δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, πρέπει να βγουν τα αποτελέσματα ως τα Χριστούγεννα. Οι άνθρωποι της ΔΕΗ ελπίζουμε ότι θα βρουν τον δρόμο τους, θα μπουν σε νέες δουλειές».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν 2 ερωτήσεις, η μια από τον πρώην δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Χριστογιαννόπουλο και η δεύτερη από τον επιχειρηματία Γιώργο Κουρέτα. Ο κ. Χριστογιαννόπουλος ρώτησε αν θα εφαρμοστεί η δέσμευση της διακριτής διαφοράς του 10% υπέρ της Μεγαλόπολης στις επόμενες προσκλήσεις, δείχνοντας και σχετικό έγγραφο του υπουργείου, με τον κ. Καλλίρη να του απαντά ότι η δέσμευση που αναφέρει το έγγραφο είναι στον αναπτυξιακό νόμο και είναι ακόμα σε ισχύ αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα κριτήρια των προγράμματατων που εφαρμόζονται , τα οποία είναι του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού.
Δείτε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις του κ. Καλλίρη:
Μετά την παρουσίαση του ερωτηματολογίου από τον κ. Μουτσάκη, με εννέα ερωτήσεις που απευθύνονται στους επιχειρηματίες, ο κ. Καλλίρης είπε, κλείνοντας την εκδήλωση:
«Εμείς θα είμαστε δίπλα σας και η πόρτα μας θα είναι πάντα ανοιχτή. Θα δείτε άμεσα τα αποτελέσματα αυτών των στόχων γιατί τώρα ήρθε η ώρα της υλοποίησης. Το 2025 θα βλέπετε τις πρώτες πράξεις που θα υλοποιούνται εδώ. Αυτό είναι το σημαντικό, να έρθουν τα πρώτα χρήματα στην περιοχή».
δείτε το βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση: