Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ 4 ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ

Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών , χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη τη διακοπή λειτουργίας της Μονάδας 4 της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, Κώστας Ζαχαρίας και Ευγενία Ουζουνίδου. Μάλιστα με όσα αναφέρουν οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι η διακοπή λειτουργίας της μονάδας έγινε με ευθύνη του ΑΔΜΗΕ , για να λειτουργήσουν μονάδες ιδιωτών.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

“Με απόφαση του διαχειριστή του συστήματος (ΑΔΜΗΕ) ετέθη εκτός λειτουργίας η Μονάδα 4 της ΔΕΗ της Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης την Δευτέρα 03/03/2014. Η μονάδα αυτή τέθηκε εκτός λειτουργίας χωρίς να υπάρχει κανένας τεχνικός λόγος όπως προγραμματισμένη συντήρηση κ.α., λόγω της εξόδου της μονάδας , τη θέση της πήρε στο σύστημα συγκεκριμένη ιδιωτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο. Την προκλητική αυτή ενέργεια εις βάρος της ΔΕΗ και της εθνικής οικονομίας την επανέλαβε ο ( ΑΔΜΗΕ) στις 8 Μαρτίου το βράδυ. Επέβαλε να τεθεί πάλι εκτός λειτουργίας η ίδια μονάδα της ΔΕΗ και μάλιστα για 2 ημέρες τώρα με αποτέλεσμα να λειτουργήσουν πάλι οι πιο ακριβές μονάδες των ιδιωτών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο.

Η Μονάδα 4 του Λ.Κ.Μ. είναι η πιο σύγχρονη από όλες της μονάδες της ΔΕΗ με την υψηλότερη απόδοση και την μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.Για ποιο λόγο οι Διοικήσεις της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ χρησιμοποιώντας το σύστημα προγραμματισμού και ένταξης μονάδων άφησαν εκτός λειτουργίας μια μονάδα που παράγει φτηνή ενέργεια και η οποία δεν είχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβούν οι αρμόδιοι εναντίον των Διοικήσεων της ΔΕΗ , του ΑΔΜΗΕ και της επιβλέπουσας Διοίκησης της ΡΑΕ που επέτρεψαν μια λειτουργία που αύξησε το κόστος της κιλοβατώρας , ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα του δημοσίου;

3.Πόσο παραπάνω κόστισε στους καταναλωτές η απόφαση για διακοπή της Μονάδας 4 του ΛΚΜ και η κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε με την αύξηση της παραγωγής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο;”.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Ουζουνίδου Ευγενία

Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον ΑΔΜΗΕ ( Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με μια απάντηση που επιρρίπτει τις ευθύνες στην ΔΕΗ.

συγκεκριμένα η απάντηση του ΑΔΜΗΕ , έχει ως εξής:
Η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ως Διαχειριστής του Συστήματος με βάση τις οικονομικές προσφορές (άρθρο 14 του ΚΔΕΣΜΗΕ) που υποβάλλουν οι συμμετέχοντες παραγωγοί και συνεκτιμώντας τα τεχνοοικονομικά δεδομένα τους (άρθρα 21, 51, 54, 55 του ΚΔΕΣΜΗΕ) προβαίνει στην κατάρτιση του Προγράμματος Κατανομής με βάση το οποίο γίνεται η ένταξη σε λειτουργία ή διακοπή λειτουργίας των συμμετεχόντων παραγωγών.

Βασικό στοιχείο της ένταξης ή της μη ένταξης σε λειτουργία μιας μονάδος αποτελεί η οικονομική προσφορά της, που υποβάλλεται με αποκλειστική ευθύνη του παραγωγού και είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα. Στην εν λόγω περίπτωση, την ευθύνη του τρόπου υποβολής της προσφοράς της Μεγαλόπολης IV έχει αποκλειστικά η ΔΕΗ.

Ο κάθε παραγωγός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ως προς τη διαμόρφωση της προσφοράς παραγωγής της μονάδος ηλεκτρικής ενέργειας (€/MWh) και φροντίζει για την ορθότητα υποβολής της δήλωσής του με βάση τον ΚΔΕΣΜΗΕ.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,687ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,317ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ