ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ ελάχιστη και η τελική βάση εισαγωγής

Η ελάχιστη και η τελική βάση εισαγωγής

Με αφορμή την περίοδο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων που ολοκληρώνεται την Τετάρτη 28 Ιουλίου τα μεσάνυχτα και δεδομένου ότι υπάρχει σύγχυση σε μαθητές και γονείς περί της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, το οικοδιδασκαλείο η «ΕΥΜΑΘΕΙΑ» αισθάνεται την ανάγκη κυρίως να εξηγήσει ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και η Τελική Βάση Εισαγωγής για μια σχολή.

Αρχικά να σημειώσουμε ότι με την θέσπιση της ΕΒΕ όσοι υποψήφιοι έχουν γράψει κάτω του 8, δε θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής κάποιου τμήματος στο μηχανογραφικό δελτίο.

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Γενικότερα, ο συντελεστής, που ορίζεται από την κάθε σχολή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, κυμαίνεται μεταξύ 0,80 και 1,20. Μάλιστα, ο μέσος όρος των επιδόσεων των εξετασθέντων, βάσει των βαθμολογιών του συνόλου των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο καθορίζει και την ελάχιστη βάση εισαγωγής που έχει ορίσει κάθε σχολή. Για παράδειγμα, εφόσον ο μέσος όρος για το πρώτο επιστημονικό πεδίο διαμορφώθηκε περίπου στο 11,175, τότε εφόσον το τμήμα Φιλολογίας στην Καλαμάτα είχε ορίσει συντελεστή 0,9 , η ΕΒΕ διαμορφώνεται στο 10,06. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι υποψήφιοι δεν έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 10,06, δε θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το συγκεκριμένο τμήμα στο Μηχανογραφικό τους.

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που μπερδεύουν την ΕΒΕ με την τελική βάση εισαγωγής. Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΣΗ εισαγωγής ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η ΕΒΕ. Η τελική βάση εισαγωγής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ζήτηση, οι θέσεις των εισακτέων που έχει ορίσει κάθε σχολή. Στο παραπάνω παράδειγμα, το τμήμα της Φιλολογίας του πανεπιστημίου της Πελοποννήσου θα δεχτεί 201 φοιτητές. Η τελική βάση εισαγωγής είναι επί της ουσίας τα μόρια του τελευταίου εισακτέου (201). Οπότε, είναι λογικό η τελική βάση εισαγωγής να είναι μεγαλύτερη από την ΕΒΕ. Ας πάρουμε κι ένα δεύτερο παράδειγμα, η ΕΒΕ για τη Νομική Αθήνας διαμορφώθηκε στα 13,41. Το τμήμα της Νομικής θα δεχτεί 400 φοιτητές. Είναι ευνόητο ότι ο βαθμός του τελευταίου εισακτέου θα καθορίσει την τελική βάση εισαγωγής(το 2020 ήταν 18050 μόρια). Δηλαδή, η ΕΒΕ της Νομικής σημαίνει ότι δεν γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που συγκέντρωσαν γενικό μέσο όρο λίγοτερο από 13,41, οπότε κι αυτόματα δεν εμφανίζεται σαν επιλογή στο Μηχανογαφικό τους.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Επομένως κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμίσουμε τις  βασικές αρχές συμπλήρωσης του μηχανογραφικού που είναι να επιλέγουμε τα πανεπιστημιακά τμήματα:

  • με βάση τα ενδιαφέροντά μας, δηλαδή τα θέλω μας.
  • με βάση τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, που αποτελούν ενδεχομένως ένα επιπρόσθετο κριτήριο και με βάση την αγορά εργασίας, που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι ό,τι κι αν επιλέξετε και ειδικά αν το αγαπάτε, θα πρέπει να το κυνηγήσετε, κάνοντας για παράδειγμα μεταπτυχιακά που κι αυτά μπορεί να μην επαρκούν στις δύσκολες εποχές που βιώνετε. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Χρειάζεται να έχετε υπομονή και επιμονή για όποιον στόχο κι αν θέσετε.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΜΗΝΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΕ από το πόσα μόρια επιτύχατε ούτε κι από την ΕΒΕ. Αυτό πρέπει να γίνεται γιατί θεωρητικά δεν ξέρουμε πόσο θα ανέβουν οι βάσεις και γιατί αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση λαθών. Σημειώστε όσες σχολές επιθυμείτε με τη σειρά που επιθυμείτε!!!

Εκ της διευθύνσεως,
Κρεμμύδας Χαράλαμπος, κάτοχος Master στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία
Οικοδιδασκαλείο «η ΕΥΜΑΘΕΙΑ»
Λυκαίου 29, Μεγαλόπολη (δίπλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο).
τηλ. 6937765544

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια