ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ εισήγηση του Δ. Παπαδόπουλου για το θέμα των Logistics στην...

Η εισήγηση του Δ. Παπαδόπουλου για το θέμα των Logistics στην Μεγαλόπολη

Η εισήγηση του Δημάρχου Μεγαλόπολης για το θέμα των Logistics την οποία και κατέθεσε εγγράφως στον ίδιο τον Υπουργό κ.Σπίρτζη κατά την συνεδρίαση του Περιφεριακού Συνεδρίου (θεματικη ενότητα Υποδομές, Ψηφιακά Δίκτυα και Μεταφορές). Τ
ο μεγαλύτερο μέρος της εισήγησης το ανέπτυξε κατά την διάρκεια του συνεδρίου στην συγκεκριμένη ομιλία.

δείτε το σχετικό βίντεο

Κεντρική επιλογή ανάπτυξης το Πάρκο Εφοδιαστικής Αλυσίδας για την Μεγαλόπολη

Στους προσεχείς μήνες με βάση και επαρκές δεδομένο την επιστροφή της οικονομίας και της χώρας στην κανονικότητα, μετά τον Αύγουστο του 2018, όλοι μας, Πολιτεία, κρατικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, επιχειρήσεις και αγορά, καλούμαστε, αφού τους έχουμε ξεχωρίσει και συμφωνήσει, να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης.

Ένας από αυτούς τους κεντρικούς πυλώνες ανάπτυξης είναι τα Logistics. Aκριβώς γιατί στις παγκόσμιες συνθήκες της αγοράς αλλά και στις εγχώριες ανάγκες, αποτελεί βασική προτεραιότητα, αλλά και επειδή τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της αλλαγής της κουλτούρας σχετικά με τον κλάδο της Εφοδιαστικής αλυσίδας και των Logistics, ακριβώς γι΄αυτό, αυτός ο κλάδος είναι κεντρικός.

Θεωρούμε, και βάσιμα μπορούμε να το στηρίξουμε, ότι ο χώρος του Λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης αποτελεί ευνοϊκό περιβάλλον για  πετυχημένη δραστηριοποίηση εταιρείας Logistics, ιδίως στον τομέα των Business Logistics. Tόσο το φυσικό περιβάλλον, όσο και οι παράγοντες των υποδομών, της διευκόλυνσης μεταφορών και του τεχνολογικού περιβάλλοντος καλύπτονται στην περιοχή του Λεκανοπεδίου επαρκώς έως και ιδανικά:

  • Η Μεγαλόπολη έχει κεντρική, γεωγραφική θέση καθώς βρίσκεται κυριολεκτικά στο κέντρο της Πελοποννήσου. Λιμάνι, Βιομηχανικές Ζώνες, η Αθήνα, έδρες νομών (Σπάρτη, Τρίπολη, Καλαμάτα, Πύργος, Ναύπλιο) βρίσκονται σε οδική απόσταση από 20-100 λεπτά.
  • Η Μεγαλόπολη αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς επί του πρωτεύοντος κυκλοφοριακού δικτύου της Πελοποννήσου.
  • Για τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις υπάρχει συγκεκριμένος επαρκής χώρος σε έκταση 380στρ. (έχει παραχωρηθεί στον Δήμο από την ΔΕΗ Α.Ε), στον οποίο δύναται να επιτευχθεί η ορθολογική χωροταξία των εγκαταστάσεων υπό συνθήκες εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου.
  • Ο χώρος βρίσκεται πλησίον του οικιστικού κέντρου της Μεγαλόπολης αλλά σε απόσταση ασφαλείας χωρίς να προκαλεί την οποιαδήποτε όχληση. Συγχρόνως βρίσκεται και πλησίον, αλλά όχι σε άμεση επαφή με τους κύριους μεταφορικούς άξονες (εθνικής οδού Τρίπολης-Καλαμάτας), με δυνατότητα εξυπηρέτησης από υφιστάμενους αλλά και προβλεπόμενους κόμβους μεταφορών ώστε να εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία μέσω ανεξάρτητης Περιφερειακής Οδικής Πρόσβασης.
  • Η προσβασιμότητα στην περιοχή είναι εύκολη καθώς το υψόμετρο κυμαίνεται περίπου στα 400 μέτρα και οι κλιματικές και καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές για την ανάπτυξη τέτοιου είδους δραστηριοτήτων (π.χ. οι χιονοπτώσεις είναι ελάχιστες σε βάθος δεκαετίας, ενώ οι θερμοκρασίες το χειμώνα δεν είναι αρκετά χαμηλές και αντίστοιχα δεν είναι αρκετά υψηλές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού).

 

Εκτός  από τους παραπάνω παράγοντες άλλο ένα πλεονέκτημα που καθιστά την Μεγαλόπολη ευνοϊκό χώρο για τέτοιου είδους δραστηριότητες  είναι και η βούληση της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα. Βασικό είναι ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από συγκεκριμένο πόρο η υλοποίηση των δομών του project .

Μπροστά στην πρόκληση της περιόδου μετά τον λιγνίτη, η περιοχή της Μεγαλόπολης, τοπική κοινωνία, εργατικό και επιστημονικό δυναμικό,  Δημοτική Αρχή, μπορούμε και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δίνει η γεωμορφολογία, η γεωγραφική θέση και η επάρκεια των κατάλληλων χώρων, ώστε να αναπτύξουμε στα επόμενα χρόνια ένα πάρκο με συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο θα εντάσσεται στο ευρύτερο Αction Plan του Εθνικού Σχεδίου για τις μεταφορές, το οποίο είναι ήδη υπό κατάρτιση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ως διακομιστικός κόμβος της Πελοποννήσου, η Μεγαλόπολη μπορεί να συμβάλει τόσο στην παραγωγική στήριξη της περιοχής στην μεταλιγνιτική περίοδο αλλά και στην γενικότερη προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Η Μεγαλόπολη το θέλει, το πιστεύει και το μπορεί. Σε συνεργασία με το Υπουργείο μπορούμε να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες υλοποίησης του πλάνου, το οποίο θα φέρει στην πραγματική οικονομία ορατά οφέλη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

 Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης

Διονύσιος Παπαδόπουλος

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ