ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΗ ΔΕΗ χαρίζει 146.000 στρέμματα γης στο δημόσιο και γλυτώνει...

Η ΔΕΗ χαρίζει 146.000 στρέμματα γης στο δημόσιο και γλυτώνει την υποχρέωση αποκατάστασης των εδαφών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Καφενείου Μεγαλόπολης, στην Μεγαλόπολη η ΔΕΗ θα κρατήσει μόνο τα εδάφη που περιλαμβάνουν τις μονάδες 4 και 5 και τις εκτάσεις που έχει μελετηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, όλα τα υπόλοιπα εδάφη θα περάσουν στην νέα εταιρία με την ονομασία ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. στην οποία μοναδικός μέτοχος θα είναι το δημόσιο. Η νέα αυτή εταιρία θα αποφασίζει πλέον για την χρήση των εδαφών, ενώ η ΔΕΗ μελετάει και την πιθανότητα να κατεδαφίσει παλιές εγκαταστάσεις της, ακόμα και τις μονάδες του ΑΗΣ Α.

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τα εδάφη που η ΔΕΗ απαλλοτρίωσε από πολίτες σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία, τα εδάφη για τα οποία χρόνια τώρα οι τοπικές κοινωνίες ζητούσαν να επιστραφούν για διάφορες χρήσεις, χαρίζονται στο Ελληνικό Δημόσιο και η ΔΕΗ γλυτώνει από το τεράστιο κόστος της αποκατάστασης τους.

Αυτό περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – το νομοσχέδιο της απολιγνιτοποίησης, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση.

Διαβάζουμε συγκεκριμένα:

«Το κομμάτι της απολιγνιτοποίησης και μεταφοράς σε μια νέα οικονομία, πια, αποτελεί εθνικό και προσωπικό στοίχημα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός

«Με ένα ευρώ» θα περάσουν πολλές εκτάσεις ορυχείων από τη ΔΕΗ στο κράτος στο πλαίσιο της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη σημερινή συν.α τεύχη Τύπου κατά την παρουσίαση του νομοθετήματος για τη «Δίκαιη Μετάβαση», που αφορά τη στήριξη των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, όπου και μέχρι το 2028 αναμένεται να κλείσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια.

«Τα εδάφη έρχονται στο δημόσιο για να μπορέσει από το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει η αποκατάσταση» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, και υπογράμμισε ότι «στην πλειοψηφία τους θα πάνε για χρήσεις αναψυχής»  Μάλιστα ανέφερε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) προβλέπονται 300 εκατ. ευρώ σχετικά με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, το νομικό πρόσωπο, το οποίο δημιουργείται είναι ένα νομικό πρόσωπο το οποίου ιδιοκτήτης είναι η Πολιτεία.

«Γίνεται εκτίμηση των εδαφών που θα μεταφέρει η ΔΕΗ και εφόσον η εκτίμηση είναι ισοδύναμη με την αποκατάσταση η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει τα εδάφη χωρίς να λάβει κανένα αντίτιμο και στη συνέχεια θα έρθει το RRF με χρήματα να αποκαταστήσει τα εδάφη δια μέσου των εργολαβιών της ΔΕΗ. Δηλαδή, η ΔΕΗ η οποία ρυπαίνει, αποκαθιστά πλήρως τα εδάφη δια της αξίας των γαιών που μεταβιβάζει σε ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου» είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι: «Δεν μπορεί να παραδώσει η ΔΕΗ τα εδάφη εάν δεν υπάρξει αποκατάσταση.  Αυτό έλεγε η αρχική συμφωνία. Άρα θα πρέπει να δαπανήσει πολλά χρήματα, γιατί με αυτήν τη συμφωνία τα πήρε» και πρόσθεσε πως «για τη ΔΕΗ , το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης είναι λαχείο. Και  ταυτόχρονα και για το δημόσιο είναι λαχείο, για να κάνει την αποκατάσταση. Είναι μια win – win συμφωνία».

«Το κομμάτι της απολιγνιτοποίησης και μεταφοράς σε μια νέα οικονομία, πια, αποτελεί εθνικό και προσωπικό στοίχημα» ανέφερε με έμφαση ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ έχει υποχρέωση για περιβαλλοντική αποκατάσταση. «Έτσι, αντί να δαπανήσει  γλιτώνει το κόστος και το δημόσιο αναλαμβάνει αποκατάσταση. Όποιες γαίες θα πάρει, θα τις υπενοικιάζει το δημόσιο» σημείωσε ο υπουργός και γνωστοποίησε ότι σε αυτή τη φάση τρέχουν οι διαδικασίες εκτιμήσεων.

45_17.JPG

Χρόνοι υλοποίησης

Σε σχέση με τους χρόνους υλοποίησης του προγράμματος ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «καμιά καθυστέρηση δεν υπάρχει. Ο Κανονισμός Περιφερειακών ενισχύσεων  ισχύει από 1η Ιανουαρίου. Και μια και θα είχαν επιδότηση τότε οι επενδυτές, θα περίμεναν ούτως ή άλλως».
«Το πρόγραμμα δεν έχει καθυστέρηση, όταν ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία θα ξεκινήσουμε αμέσως και εμπροσθοβαρώς. Θα τρέξει όπως το ΕΣΠΑ» συμπλήρωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το σχέδιο νόμου κατατίθεται αυτήν την εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαθανάσης είπε: «Η απόφαση του Πρωθυπουργού έβαλε στο χάρτη της διεθνούς συζήτησης και βέβαια στις κατανομές κονδυλίων. Π.χ. Από ΕΣΠΑ 21-27 προβλέπονται 1,6 δισεκ. ευρώ. Η Ευρώπη όλη ακολουθεί τι γίνεται εδώ. Με αυτοτέλεια θα τρέξει το πρόγραμμα και η κυβέρνηση θα οργανώσει τις δομές ώστε ευέλικτα και γρήγορα να ολοκληρώσει το σχέδιο ακολουθώντας πάντα τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Είμαστε σε διαπραγμάτευση για την εξειδίκευση του προγράμματος, ολοκληρώνεται το σχέδιο δίκαιης μετάβασης και θα είναι ελπίζουμε από τα πρώτα που θα εγκριθούν. Αλλάζουμε το μοντέλο “μονοκαλλιέργειας” και δίνουμε κίνητρα για αλλαγή μοντέλου. Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά και Μεγαλόπολη και πέριξ δήμοι θα επωφεληθούν.  Αλλά και περιοχές Β. Αιγαίου και Κρήτης λόγω αποπετρελαιοποίησης.  Συνολικά 146 χιλ στρέμματα απελευθερώνονται και το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών,  θα πάει για αναψυχή και ένα μικρό ποσοστό σε τουρισμό, βιομηχανική χρήση καλλιέργεια κτλ».

«Δημιουργούνται δυο φορείς, μια υπηρεσία, το κατ΄ εξοχήν δημόσιο μοντέλο, που θα διαχειριστεί τους πόρους και μια εταιρία, Μετάβαση ΑΕ, που θα πάρει τα εδάφη και θα μισθώσει τα εδάφη. Η Μετάβαση θα στηρίξει το μετασχηματισμό της οικονομίας και θα λειτουργεί ως επισπεύδων φορέας ειδικά για τα πολεοδομικά σχέδια. Σύντομα θέλουμε να ξεκινήσουν, ως τις 8 Δεκεμβρίου θα ψηφιστεί ο νόμος και μετά θα ξεκινήσει η σύσταση των υπηρεσιών» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο έργο «και όλη η Κομισιόν είναι  δίπλα μας καθώς είναι μεγάλες οι προκλήσεις για μας».

Τιμές ενέργειας

Στο μεταξύ ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις τιμές ενέργειας. «Είναι εσφαλμένο ότι η απολιγνιτοποίηση  φταίει για τις τιμές ενέργειας. Όλα τα εργοστάσια δουλεύουν. Παράγουν ρεύμα όσο περισσότερο δύναται να παράγουν. Αντιθέτως  σήμερα λόγω των τιμών του διοξειδίου είναι  σημαντικά ακριβότερη η ενέργεια που παράγουν από τις ΑΠΕ, άρα όσο περισσότερο έχουμε ΑΠΕ, τόσο το καλύτερο. Οι ΑΠΕ συμβάλλουν στη μείωση της τιμής. Επίσης οι ΑΠΕ είναι εδω κι άρα συμβάλλουν  και στο εθνικό παραγωγικό μίγμα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας το θέμα της εγχώριας παραγωγής αλλά και της συμβολής ειδικά των αιολικών πάρκων στην πορεία της ενεργειακής ασφάλειας και βέβαια των τιμών.

ρεπορτάζ από το worldenergynews.gr

διαβάστε σχετικά άρθρα από τον Ιούλιο του 2020 και τον Μάρτιο του 2021

Το σχέδιο αποκατάστασης των εδαφών- Γιατί θα απαλλαχθεί η ΔΕΗ από τη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού που συστήνει το δημόσιο

Η ΔΕΗ δίνει το 70% των εδαφών της σε Μακεδονία και Μεγαλόπολη χωρίς τίμημα και γλυτώνει το κόστος αποκατάστασης

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια