Η ΔΕΗ και η Μεγαλόπολη τελειώνει, με μια μόνο απόφαση!

0
2553

Πριν λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στην πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είχε κάνει λόγο για τις διαφωνίες που υπάρχουν και για το γεγονός ότι δεν είχε τελειώσει το θέμα γιατί δεν επιθυμεί την πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαική Επιτροπή δεν δεχόταν την συμετοχή εταιριών εκτός Ευρώπης στην πώληση των μονάδων, αφού δεν θέλει να βάλει στο παιχνίδι άλλους παίκτες.

Ακούμε τώρα για συμφωνία με την Κομισιόν στο μεγαλύτερο κομμάτι.
Τι ακριβώς έχει συμβεί και σε ποιό σημείο βρισκόμαστε; Η Ευρωπαική επιτροπή εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στην πώληση των δύο μονάδων του Αμύνταιου, ύψους 600 MW.

Όπως σας είχαμε γράψει η αντιπρόταση που έπεσε στο τραπέζι και συζητείται αφορά στις 2 μονάδες (την 3η και την 4η) της Μεγαλόπολης, για τις οποίες ωστόσο είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις τόσο από το ΥΠΕΝ όσο και από τη ΔΕΗ που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις.

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν, έγινε προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των 2 πλευρών με την Ευρωπαική Επιτροπή να δέχεται από την πλευρά της να συμμετέχουν στην διαδικασία και εταιρίες εκτός Ευρώπης , κάτι που προφανώς αποτελεί μια υποχώρηση από πλευράς Κομισιόν. Άρα πρέπει να υπάρχει και κάποια υποχώρηση από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η τελευταία πρόταση της Κυβέρνησης ήταν να πωληθεί μόνο η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης η οποία είναι και η παλαιότερη εκ των δύο, και να διατηρήσει η ΔΕΗ στο δυναμικό της την μονάδα 4, που είναι πιο σύγχρονη και αποδοτική, όμως για ακόμη μια φορά δεν έγινε δεκτή από την Ευρωπαική επιτροπή με το πρόσχημα ότι δεν πληρούνται οι όροι της συμφωνίας.
Έτσι παρά τις αντιδράσεις Κυβέρνησης και ΔΕΗ φαίνεται ότι οδηγούμαστε στην ένταξη και των 2 μονάδων της Μεγαλόπολης στο προς πώληση πακέτο μαζί με την Μελίτη Ι της Φλώρινας και την άδεια για την δεύτερη μονάδα και τα ορυχεία της Βεύη.

Οι επίσημες ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν ακόμη και εντός της εβδομάδας ίσως μεθαύριο  Παρασκευή.
Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν το μέγεθος της αποτυχίας και της κοροιδίας που υπάρχει. Μια Κυβέρνηση που έκανε αγώνα για να μην υπάρχει η μικρή ΔΕΗ, για να μην υπάρχουν ξεπουλήματα του εθνικού μας καυσίμου, έρχεται μέσα σε λίγους μήνες και ακολουθεί απλά τις εντολές από την Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση, υπάρχει μόνο το απίστευτο δούλεμα μια ολόκληρης κοινωνίας , εργαζομένων, αιρετών αλλά και των ίδιων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σίγουρα θα πάει πακέτο και το Ορυχείο μαζί με τις μονάδες. Εκατοντάδες εργαζόμενοι μπαίνουν σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και τα προβληματα ολόκληρης της περιοχής μας γίνονται πλέον τεράστια.

Απομένουν ελάχιστες ημέρες πλέον μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις. Δεν  μπορεί κάποιος να αντιδράσει και δεν θα υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Άλλωστε το 90 % των ψηφοφόρων σε εθνικές εκλογές αλλά και στα συνδικάτα επέλεξε όλα αυτά τα χρόνια τα άτομα και τις πολιτικές που μας έφτασαν σήμερα εδώ. Όλα έρχονται σαν απαραίτητες ενέργειες και στο συγκεκριμένο θέμα μπαίνει μαζί και το δίλλημα της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων.
Η ΔΕΗ τελειώνει, η Μεγαλόπολη τελειώνει, με μια μόνο απόφαση!
Και όσοι τόσο καιρό παρέμειναν κρυμμένοι στις καρέκλες τους θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια των θέσεων τους την στιγμή που οι εργαζόμενοι θα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα !! Την στιγμή που οι έμποροι και οι ιδιωτικοί εργαζόμενοι στην περιοχή βλέπουν το μέλλον ακόμα πιο δύσκολο!

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here