Η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια ακυρώνει απόφαση του Δ.Σ. Μεγαλόπολης και μας δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο

0
833

Την Δευτέρα 18 Μαρτίου στο δημοτικό συμβούλιο Μεγαλόπολης συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, ένα θέμα που έβαλε ο Σπύρος Τσιριγώτης και αφορούσε την ανάθεση λογιστικών εργασιών του Δήμου.

Τότε ο κ. Τσιριγώτης ρωτούσε τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και πρότεινε την λήψη απόφασης να επαναληφθεί ο πρόχειρος διαγωνισμός. Η πρόταση του πέρασε από την πλειοψηφία. Κατά της απόφασης αυτής ψήφισαν οι σύμβουλοι Γιώτης, Κακκαβάς, Αθανασόπουλος και Κουτρής ενώ ο κ. Ανδρίτσος δήλωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία.

δείτε τα σχετικά πρακτικά ΕΔΩ

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης τις επόμενες ημέρες προχώρησε στην επικύρωση του πρόχειρου διαγωνισμού που έκαναν οι υπηρεσίες του Δήμου, παρόλο που υπήρχε η απόφαση που σας περιγράψαμε.

Στις 22 Μαρτίου ένας ιδιώτης λογιστής που συμμετείχε στον πρόχειρο διαγωνισμό για την συγκεκριμένη εργασία και έχασε την ανάθεση, έστειλε εξώδικο στον Δήμαρχο, στους δημοτικούς συμβούλους και τις υπηρεσίες του Δήμου και διαμαρτυρόταν για την διαδικασία που ακολουθήθηκε. Μάλιστα τα όσα αναγράφονται μέσα στο εξώδικο ( το οποίο έχουμε στην διάθεση μας) είναι πολύ σοβαρά και έχουν και πολλά υπονοούμενα για τους αρμόδιους υπάλληλους και την διαδικασία που έγινε. Στην ουσία το συγκεκριμένο εξώδικο αγγίζει τα όρια μιας επίθεσης προς συγκεκριμένους υπαλλήλους του Δήμου και μας θύμισε πολύ, ανάλογη επίθεση που είχαν δεχθεί υπάλληλοι του Δήμου Μεγαλόπολης , που ασχολήθηκαν με την εξέταση των προσφορών για το έργο ηλεκτροφωτισμού και αντικατάστασης λαμπτήρων. Τότε οι αιρετοί μας είχαν κάνει δημοτικά συμβούλια για να εξετάσουν το θέμα και με τις αποφάσεις τους στην ουσία είχαν αδειάσει και είχαν αφήσει εντελώς ακάλυπτους τους υπάλληλους του Δήμου , με μεγάλο κίνδυνο να έχουν νομικές περιπέτειες. Τώρα βλέπουμε πάλι μερίδα συμβούλων να παίρνουν θέση αντίθετη με αυτή των αρμόδιων υπάλληλων.

Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν φαίνεται ότι συγκεκριμένοι αιρετοί μας, έχουν στραφεί εναντίον των υπαλλήλων που καλούνται να κάνουν τη δουλειά τους. Συγκεκριμένα αναφέρουμε:

Η διαδικασία επιλογής συνεργάτη λογιστή είναι από τις πιο αναγκαίες και πιο σημαντικές , αφού όλοι γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης έχει μεγάλα θέματα με ισολογισμούς παλιότερων ετών. Επίσης οι δηλώσεις κτηματολογίου, δηλώσεις Ε9 και διάφορα άλλα , δεν μπορούν να περιμένουν και χωρίς λογιστική υποστήριξη οι υπηρεσίες κινδυνεύουν να σταματήσουν την λειτουργία τους αλλά και ο δήμος να κληθεί να πληρώσει πρόστιμα.

Αντί λοιπόν οι αιρετοί μας να κοιτάξουν να δώσουν λύσεις σε αυτά τα θέματα, με την απόφαση που πήραν είναι σαν να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των αρμόδιων υπαλλήλων. Η απόφαση που προαναφέραμε είναι ένα μόνο παράδειγμα. Το επίσης σοβαρό είναι ότι παρόλο που υπήρχε αυτό το εξώδικο, μέχρι σήμερα δεν έχει μιλήσει για αυτό κανένας.

Αυτή την σοβαρή κατάσταση που φρόντισαν να μπερδέψουν οι αιρετοί μας , ήρθε και την καθάρισε η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης η οποία ακύρωσε την απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία το συμβούλιο.

Μάλιστα όχι μόνο ακύρωσε την απόφαση που εισηγήθηκε ο Σπύρος Τσιριγώτης αλλά ο έλεγχος νομιμότητας που έγινε αναφέρει ότι καλώς έπραξαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και ότι η διαδικασία που έγινε είναι σωστή. Επίσης αναφέρει πολύ καθαρά ότι κακώς συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα σε εκτός ημερήσιας διάταξη. Η συγκεκριμένη αναφορά δείχνει ότι και εδώ στην Μεγαλόπολη (όπως και σε άλλους δήμους) στα θέματα που συζητούνται εκτός ημερήσιας διάταξης θα πρέπει να αιτιολογούνται επαρκώς οι λόγοι του κατεπείγοντος.

Δείτε την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης ΕΔΩ

Η ακύρωση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια και ειδικά τα όσα αναφέρει μέσα, δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο, τι συμβαίνει στον Δήμο Μεγαλόπολης και πόσο λάθος είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται από αιρετούς.

Τελικά μετά και την ακύρωση της απόφασης, ο Δήμαρχος Διονύσιος Παπαδόπουλος προχώρησε στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Όμως βλέπουμε καθαρά για ακόμη μια φορά ότι στην Δημοτική Αρχή δεν υπάρχει μια ενιαία πλειοψηφία αλλά ομάδες συμβούλων οι οποίοι έχουν μεταξύ τους πολύ μεγάλες διαφωνίες. Γι αυτό άλλωστε έχουμε δει συγκεκριμένα φαινόμενα όπου σύμβουλοι της πλειοψηφίας (Γιώτης-Κακκαβάς-Μπάζιος) λειτουργούν σύμφωνα με τα καθήκοντα που έχουν αλλά δεν δέχθηκαν να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο Τσιριγώτη και θα είναι υποψήφιοι με τον Μιχόπουλο. Επίσης έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα ανεξαρτητοποιήσεων (Αθανασόπουλος-Κουτρής) όπου και αυτοί θα είναι υποψήφιοι με άλλους συνδυασμούς. Οι 5 προαναφερόμενοι σύμβουλοι έχουν αρκετές φορές διαφωνήσει σε πολλά θέματα και έχουν βρεθεί σε κόντρα μέσα στο συμβούλιο με άλλους συναδέλφους τους που ήταν μαζί το 2014. Είναι ακόμα μια απόδειξη όλων όσων έχουμε δει σε αυτή την θητεία, η παράταξη της πλειοψηφίας ήταν χωρισμένη τουλάχιστον σε 3 κομμάτια και δεν κατάφερε ποτέ να γίνει μια ενιαία ομάδα.

Δείτε 3 μόνο σχετικά άρθρα του Καφενείου , όπου είχαμε επισημάνει τα εσωπαραταξιακά προβλήματα της πλειοψηφίας:

Η έλλειψη συντονισμού, οι εσωτερικές κόντρες και τα παράπονα των πολιτών.

Η αντιπολίτευση της συμπολίτευσης και οι κόντρες μέσα στην πλειοψηφία

«Πρωτοπορία» και «Συμπεριφορές» στην Μεγαλόπολη

Όλα αυτά τα περίεργα συμβαίνουν και επειδή πλησιάζουμε σε εκλογικές διαδικασίες , καλό είναι οι πολίτες να αρχίσουν να ενημερώνονται πιο αναλυτικά , ειδικά όσοι θα συμμετέχουν στα 4 ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών να κάτσουν και να διαβάσουν αναλυτικά, να δουν πιο βαθιά πως λειτουργούν κάποια πράγματα. Γιατί πρέπει άμεσα να ξεκινήσει επιτέλους ο δημόσιος διάλογος για τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής, για τις συμπεριφορές και τις κακές πρακτικές , για τα όσα στραβά και περίεργα συμβαίνουν συνεχώς και μας οδηγούν σε όλο και χειρότερη θέση.

Εμείς σαν Καφενείο της Μεγαλόπολης θα βγάζουμε όσα θέματα βρίσκουμε, όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθούν με αυτές τις καταστάσεις και όσοι έχουν μπλέξει η επιθυμούν να μπλέξουν με την αυτοδιοίκηση.

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here