Kafeneio.gr- Banner 728x180
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου ενέκρινε την κατασκευή μονάδας παραγωγής ζωοτροφών στο Αθήναιο

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου ενέκρινε την κατασκευή μονάδας παραγωγής ζωοτροφών στο Αθήναιο

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου ενέκρινε, με απόφασή της την 4η Ιουνίου 2021, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ζωοτροφών στο Αθήναιο.

Ο Δήμος Τρίπολης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά τις συνεδριάσεις των συμβουλίων τους ομόφωνα είχαν απορρίψει την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας, η οποία έχει «διωχθεί» από την Ηλεία όπου δραστηριοποιούνταν εξαιτίας της μόλυνσης. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι κάτοικοι των χωριών έχουν κινητοποιηθεί και κάνουν αγώνα για να μην κατασκευαστεί η μονάδα στο χωριό Αθήναιο, καθώς θα υποβαθμίσει την περιοχή.

Ωστόσο, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ουσιαστικά με τις αποφάσεις τους γνωμοδοτούν και δεν μπορούν να ανακόψουν την εγκατάσταση της μονάδας.

Στο σκεπτικό της απόφασης της Αποκεντρωμένης αναφέρεται ότι:

Η δραστηριότητα αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής δημιουργεί σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος καθ’ ότι τα υποπροϊόντα από τα κρεοπωλεία, τυποποιητήρια κλπ. δεν θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων των Δήμων με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ΧΥΤΑ, τόσο σε όγκο αλλά κυρίως σε οργανικό φορτίο που περιέχουν αυτού του είδους τα απόβλητα.

– Ο συνδυασμός οικονομικών και περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων καθιστά την τεχνολογία της αδρανοποίησης εξαιρετικά χρήσιμο τρόπο διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία σε υλικά που κατά κανόνα αποτελούν περιβαλλοντικό πρόβλημα.
– Μέσω της μετατροπής των ζωικών υποπροϊόντων σε λίπος και πρωτεΐνη αποφεύγεται η έκλυση αερίων που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ άχρηστα απόβλητα πλούσια σε άνθρακα και άζωτο μετατρέπονται σε χρήσιμα και εμπορεύσιμα προϊόντα. Ένα από αυτά είναι το κρεατάλευρο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λίπασμα αφού έχει περιεκτικότητα 20–30% σε φωσφορικά άλατα και επιπροσθέτως απελευθερώνει βραδέως τα θρεπτικά συστατικά του, καθιστώντας το κατάλληλο υποκατάστατο λιπάσματος. Με τη λογική αυτή αποφεύγονται τα βιομηχανικά, επιβλαβή για το περιβάλλον, λιπάσματα.
– Η επεξεργασία οργανικών υλικών χαμηλής / μηδενικής οικονομικής αξίας από την παραγωγή και επεξεργασία κρέατος, την επεξεργασία τροφίμων και τη βιομηχανία τροφίμων μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας μειώνει τον όγκο των αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή σε χωματερές ή απορρίπτονται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Επίσης η αδρανοποίηση των υποπροϊόντων σφαγής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ρύπανσης των υπόγειων αποδεκτών καθώς και της δημόσιας υγείας.
– Η δραστηριότητα αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής εξ αιτίας του είδους και του όγκου των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί, δημιουργεί οχλήσεις στο περιβάλλον κυρίως λόγω των δυσάρεστων οσμών που εκλύονται κατά την διαδικασία οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται όπως περιγράφεται στη ΜΠΕ και με την επιβολή των περιβαλλοντικών όρων που επιβάλλει η παρούσα.
– Τέλος με τη λειτουργία της μονάδας θα δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή αλλά και ευρύτερα στο Δήμο λόγω της φύσης της δραστηριότητας (επιχειρήσεις καυσίμων, μεταφορών κλπ.).

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την έγκριση των πιο κάτω περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία του έργου: Μονάδα
παραγωγής πρώτης ύλης ζωοτροφών – αδρανοποίησης ζωικών υποπροϊόντων και υλικών κατηγορίας 3 (rendering), στη θέση «Δημοσιά – Μπάστα», Τ.Κ. Αθήναιου, Δ. Τρίπολης, Π.Ε. Αρκαδίας.

δείτε την σχετική απόφαση ΕΔΩ

από το ArcadiaPortal.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,835ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,362ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια