ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ Ένωση Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισίας για την εγκατάσταση Α.Π.Ε. στα βουνά της...

Η Ένωση Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισίας για την εγκατάσταση Α.Π.Ε. στα βουνά της Αρκαδίας

Με αφορμή την ανάρτηση στις 15/1/2021 στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) υποβολή αιτήματος εγκατάστασης 54 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο όρος, καθώς και λοιπούς φακέλους για την εγκατάσταση 44 ανεμογεννητριών βόρεια του Μαινάλου, στα όρια των δημοτικών ενοτήτων Βυτίνας, Κλείτορος, Κοντοβάζαινας, 54 ανεμογεννητριών στα χωριά Λυκόχια, Σύρνα, Ελληνικό, Στεμνίτσα, Χρυσοβίτσι, 72 ανεμογεννήτριες στη περιοχή του Λυκαίου όρους και Ανδρίτσαινας τότε τρία δημοτικά συμβούλια, το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου και άλλοι μαζί φορείς είχαν προσφύγει κατά της υποβολής του αιτήματος εγκατάστασης εντός των νόμιμων προθεσμιών.

Το Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Φ.Α. που είχε συνέλθει την 17/1/2021 αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη του αιτήματος εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις πιο πάνω περιοχές και υπέβαλε μαζί με τους άνω φορείς ένσταση αιτιολογώντας πλήρως την αντίθεσή μας και το έννομο συμφέρον που έχουμε.

Την 7/11/2022 η Ρ.Α.Ε. ενέκρινε την αίτηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταίκών χωρίς να λάβει υπ’ όψιν την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, χωρίς καμιά ειδοποίηση ως όφειλε, ούτε σαφή αιτιολόγηση. Το παράδοξο είναι μάλιστα ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα εξεταστούν μετά την αδειοδότηση και εγκατάσταση. Πρωτόγνωρο για επένδυση μέχρι σήμερα κάθε δραστηριότητας.

Οι νέες άδειες προβλέπουν:

Για την E.D.F. ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΩΝ:
417,6MW (Δ.Ε. Αλιφέρειας, Ανδριτσαίνης, Γόρτυνος, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης, Φιγαλείας)
280,66MW (Δ.Ε. Βυτίνας, Καλαβρύτων, Κλείτορος, Κοντοβάζαινας, Λαγκαδίων, Κλείτορος, Κοντοβάζαινας, Λαγκαδίων, Λεβιδίου, Λεοντίου, Παίων, Φαρρών, Φεναιού)
187,11MW (Δ.Ε. Μεγαλόπολης, Τρικολόνων, Φαλάνδρου)
Φωτοβολταϊκά:
190MW (Δ.Ε. Καλαβρύτων, Κλείτορος, Παίων, Φαρρών)
120MW (Δ.Ε. Βαλτετσίου, Φαλαισίας)
150MW (Δ.Ε. Βαλτετσίου, Κορίθιου, Σκιρίτιδας, Τεγέος)

VOLTON ΑΙΟΛΙΚΑ:
298,2MW (Δ.Ε. Άργους, Βαλτετσίου, Β. Κυνουρίας, Λύρκεια, Μαντινείας, Μεγαλόπολης, Φαλαισίας)

Και πάλι το Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Φ.Α. εκφράζοντας την αντίθεσή του κατά της απόφασης εγκατάστασης στην συνεδρίασή του την 11/12/2022, αποφάσισε ομόφωνα να προσφύγει κατά νόμο μαζί με άλλους φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες που θίγονται από την απόφαση αυτή εγκατάστασης διότι:

Επέρχεται με την εγκατάσταση περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή στην περιοχή μας. Περιοχή που έχει αναπτύξει ένα εναλλακτικό τουριστικό προϊόν, βιώσιμο με διεθνή βραβεία.

Ανεμογεννήτριες βαρέως τύπου (τέρατα) που θα γεμίσουν τα βουνά μας και φωτοβολταϊκά στον κάμπο της Μεγαλόπολης θα φέρουν μια βαθιά υποβάθμιση, περιβαλλοντική και οικονομική, στις περιοχές εγκατάστασης. Αν προσθέσουμε και το φωτοβολταϊκό των 500MW που έχει αδειοδοτηθεί για εγκατάσταση από την Δ.Ε.Η. και το άλλο 500MW που εκκρεμεί, η Μεγαλόπολη θα γίνει ένας μεγάλος καθρέφτης με αύξηση της θερμοκρασίας, ηλιακή αντανάκλαση χωρίς να δίνουν θέσεις εργασίας.

Η Αρκαδία και η Μεγαλόπολη έχουν συνεισφέρει επί δεκαετίες στο ενεργειακό της χώρας μας πολλαπλώς με τον λιγνίτη, αλλά και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον Λάδωνα.

Ανεμογεννήτριες στο ιερό όρος των Αρκάδων το Λύκαιο θεωρούμε ότι μας προσβάλλει, μας υποτιμά, μας εξευτελίζει.

Υπάρχει ένα brand name απείρως μεγαλύτερο από κάθε επένδυση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών που λέγεται Αρκαδία.
Αυτή η βουκολική ευδαίμων Αρκαδία, για την οποία έγραψε ο Βιργίλιος, ζωγράφισε ο Πουσέν, αλλά και ύμνησαν πολιτικοί, βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι και τόσοι άλλοι έχει εκληφθεί ως επίγειος παράδεισος. Αυτή η Αρκαδία που υπήρξε λίκνο της επανάστασης του 1821, δεν θα επιτρέψουμε να καταστρέψουν οι ανεμογεννήτριες τα βουνά μας και τα φωτοβολταϊκά το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης.
Αν περάσει αυτή η απόφαση σειρά θα έχει ο Αρκαδικός Ταΰγετος, όπου έχουν γίνει και ανεμομετρήσεις.

Γι’ αυτό καλούμε κάθε φορέα, δήμο, περιφέρεια, πολίτες, επιχειρήσεις που έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν και να αντισταθούμε με κάθε μέσο και να αποτρέψουμε όλοι μαζί την μέγιστη οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή που επίκειται.
ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ. Είναι πανάκριβες πηγές ενέργειας, καταστροφικές για το περιβάλλον και όταν τις χρειάζεσαι δεν τις έχεις. Ο μύθος κατέρρευσε περί καθαρής και φθηνής ενέργειας. Μικρό το όφελος μεγάλη η καταστροφή.

Για το Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Φ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ Παναγιώτης
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ Παναγιώτης
Ο Ειδικός Γραμματέας Τύπου και Επικοινωνίας ΜΑΝΙΑΤΗΣ Παναγιώτης

ΥΓ. Η απάντηση του πρωθυπουργού στην Τρίπολη νομίζουμε ότι αφαίρεσε κάθε ελπίδα και προσδοκία σε όσους πίστευαν περί του αντιθέτου.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,829ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,358ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια