ΑρχικήΑΡΘΡΑΕυρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια για τον χιονιά - Σε ετοιμότητα Δήμοι και...

Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια για τον χιονιά – Σε ετοιμότητα Δήμοι και Περιφέρεια (photo)

Ευρεία σύσκεψη για τον χιονιά που έπληξε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στην Τρίπολη, στην οποία μετείχαν και οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εκτιμηθούν οι έως τώρα δράσεις και να σχεδιαστούν οι επόμενες. Κατά τη διάρκειά της ακούστηκαν οι απόψεις των δημάρχων και των περιφερειακών συμβούλων, ενώ ο κ. Πέτρος Τατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι ανέπτυξαν όλον τον μηχανοκίνητο εξοπλισμό τους, αποφεύγοντας συνεργασίες με εργολάβους.

Αρχικά η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου καλωσόρισε τους δημάρχους και τους εκπροσώπους Τύπου, κάνοντας λόγο για τις μεγάλες προσπάθειες των υπηρεσιών έτσι ώστε οι δρόμοι να μένουν ανοιχτοί, στον μεγαλύτερο βαθμό. Η κυρία Νικολάκου μίλησε και για την καλή δουλειά του Μορέα και για τη διάνοιξη των δρόμων στο εθνικό Δίκτυο.

Ακολούθως, ο κ. Γιαννακούρας υπογράμμισε: «Το χιόνι φέρνει χαρά και αισιοδοξία αλλά και προβλήματα. Το χιόνι επεκτάθηκε σε όλους τους δήμους και υπήρχαν 10 πόντοι σε Άστρος και Λεωνίδιο». Ο κ. Γιαννακούρας ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους που υπό κακές συνθήκες κατάφεραν να ανοίξουν τους δρόμους. Ήταν πολύ καλή η συνεργασία με τους Δήμους, τόνισε.

Ακόμα υπάρχουν πρόβλημα στο επαρχιακό δίκτυο και σε χωριά όπως η Χωτούσα, Βλαχέρνα, Λίμνη. Βούρβουρα, Ελαιοχώρι και άλλα χωριά.

Ο κ. Γιαννακούρας τόνισε ότι έπεσαν μεγάλες ποσότητες αλατιού περίπου 400 τόνοι, αριθμός-ρεκόρ. Επεσήμανε ότι θα υπάρξει μεγάλος παγετός και πρέπει τα αυτοκίνητα της Περιφέρειας να βρίσκονται επί ποδός για τη διάνοιξη των δρόμων και τη νύχτα.

Έπειτα τον λόγο έλεγε ο Δήμαρχος Τρίπολης Δ. Παυλής, ο οποίος ανέφερε ότι η κακοκαιρία ήταν αναμενόμενη, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό.

Ο κ. Παυλής είπε ότι περίπου 80 τόνοι αλάτι έπεσαν τα τελευταία 24ωρα στην Τρίπολη. Ανέφερε ότι σε λίγο θα γίνει νέα προμήθεια αλατιού, καθώς αντιμετωπίστηκε η έλλειψη. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, με δεδομένο ότι θα παγώσουν τα πάντα στην Τρίπολη, δεν θα ανοίξουν τα σχολεία την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου.

Τέλος, ο κ. Παυλής έκανε λόγο για τους κτηνοτρόφους αναφέροντας ότι παρά πολλοί από αυτούς δυσκολεύτηκαν να φτάσουν τα μαντριά τους, έτσι κάλεσε την Περιφέρεια αν μπορεί να βοηθήσει με τα μηχανήματα για τη διάνοιξη των δρόμων προς τα μαντριά.

[blockquote style=”1″]Η έκταση του Δήμου είναι μεγάλη, τα μηχανήματα είναι λίγα και δυστυχώς δεν υπάρχει επάρκεια σε αλάτι.[/blockquote]

Ο κ. Παπαδημητρίου αντιδήμαρχος υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ότι κανένα χωριό δεν αποκλείστηκε και είπε ότι δεν μπορεί να δεχτεί ότι στην ορεινή περιοχή της Αρκαδίας οι οδηγοί δεν κυκλοφορούν με αλυσίδες.

[blockquote style=”1″]Σήμερα το βράδυ αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ό,τι και αλάτι και να πέσει, θα χαραμιστεί. [/blockquote]

Ο κ. Γεωργανόπουλος είπε ότι ο δρόμος προς Λίμνη, Χωτούσα, είναι κλειστός όπως και ο δρόμος προς Νεστάνη. Το Παρθένι, τα Αγιωργίτικα και άλλα χωριά έχουν κλειστούς δρόμους. Επεσήμανε ότι ο παγετός έχει μετατρέψει δρόμους σε παγοδρόμια.

Έπειτα τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Δ. Παπαδόπουλος ο οποίος μίλησε για τη μεθοδική συνεργασία των δυο βαθμών Αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπιστεί η χιονόπτωση.  Η κατάσταση έως τώρα για τον Δήμο είναι πολύ καλύτερη από ό,τι περίμενε κανείς και εν συγκρίσει με τις πρωινές ώρες. 

Τα προβλήματα υπήρχαν και στην πόλη της Μεγαλόπολης αλλά και στις δημοτικές ενότητες της Φαλαισίας και της Γόρτυνος. Αλλά με καλό ρυθμό η πόλη έχει ανοιχτούς δρόμους. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε χωριά της Φαλαισίας και δυστυχώς ακόμα και τώρα χιονίζει. 

Όσο για τα σχολεία, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώτης είπε ότι θα ανοίξουν στη Μεγαλόπολη την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, αν δεν υπάρχει επιδείνωση του καιρού.

Από την πλευρά του, ο κ. Βλάσης είπε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στο χωριό Ίσαρι και επεσήμανε την καλή συνεργασία που είχε ο Δήμος με τη ΔΕΗ.

Ο κ. Γκάβρος αντιδήμαρχος από τη Βόρεια Κυνουρία μίλησε για τις μοναδικές εικόνες που υπήρχαν στο Παράλιο Άστρος με τα χιόνια.

[blockquote style=”1″]Τα μηχανήματα του Δήμου έδρασαν άμεσα ανοίγοντας όλους τους δρόμους. Μόνο στον Πραστό ένα σπίτι έχει αποκλειστεί. [/blockquote]

Υπάρχει πρόβλημα ολισθηρότητας και έτσι πρέπει να πέσει αλάτι και φυσικά οι οδηγοί να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Κλείνοντας είπε ότι υπήρξαν και κάποια προβλήματα στο Αρκαδικό χωριό.

Ο κ. Πανουκλιάς από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου μίλησε για τη μεγάλη χιονόπτωση και επεσήμανε ότι ο Δήμος Γορτυνίας έδρασε σε πολλά χωριά και βοήθησε αρκετά στη διάνοιξη του δρόμου.

«Πραγματικά υπήρξε μια καθυστέρηση στη διάνοιξη σε δύσκολα κομμάτια αλλά έχει γίνει μεγάλο έργο. Θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε όλο το οδικό Δίκτυο. Στα Λαγκάδια έχουν πάει 10 φορές σήμερα», τόνισε, «όπως πολλές φορές έχουν φτάσει και στο Καστρί».

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ο οποίος μίλησε για τη σημαντική δουλειά που έκαναν οι εργαζόμενοι οι οποίοι τόσες ώρες δουλεύουν ασταμάτητα. Αντίθετα με ό,τι υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Τρίπολης, επεσήμανε ότι το αλάτι βοηθά ακόμα και στον μεγάλο παγετό.

Ο κ. Τατούλης μίλησε για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας ο οποίος ήταν ενέργεια αποτελεσματική. Επεσήμανε ότι η προετοιμασία παίζει έναν σημαντικότερο ρόλο έτσι πρέπει να υπάρξει συνεργασία.

Είμαστε αυτοτελείς θεσμικοί φορείς και λογοδοτούμε μόνο στους πολίτες και μόνο όταν στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Κλείνοντας, είπε ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής επαφή των δύο θεσμών, έτσι ώστε να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα..

[blockquote style=”1″]Αναπτύξαμε όλο τον μηχανοκίνητο στόλο και αποφύγαμε τους εργολάβους, πετυχαίνοντας τα μέγιστα.[/blockquote]

Έφη Καστραντά από το ArcadiaPortal.gr

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ