ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΕτοιμάζουν να γεμίσουν Ανεμογεννήτριες το Μαίναλο, το Λύκαιο όρος και Φωτοβολταικά παντού...

Ετοιμάζουν να γεμίσουν Ανεμογεννήτριες το Μαίναλο, το Λύκαιο όρος και Φωτοβολταικά παντού στην Μεγαλόπολη

Στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) υπάρχει ένα συγκεκριμένο τμήμα όπου απεικονίζονται πάνω στον χάρτη , τα σημεία της χώρας που υπάρχουν αιτήσεις ή έχουν δοθεί άδειες για την κατασκευή διαφόρων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι το τμήμα που παλαιότερα σας είχαμε δείξει το σημείο στην Μεγαλόπολη που πήρε αδειδότηση η ΔΕΗ να κατασκευάσει το φωτοβολταϊκό πάρκο των 50MW.

Αν κάποιος λοιπόν ανοίξει την σελίδα αυτό το διάστημα , θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι στην Μεγαλόπολη αλλά και την ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν αρκετές αιτήσεις για έργα ΑΠΕ , τα οποία όμως αν τελικά εγκριθούν θα αλλάξουν κατά πολύ την περιοχή όπως την ξέραμε.

Ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο , από το Χρυσοβίτσι έως την Στεμνίτσα.

Ανεμογεννήτριες στο Λύκαιο Όρος, ναι καλά διαβάσατε, πάνω στην ιερή κορυφή!

Φωτοβολταικά πάρκα στο μεγαλύτερο τμήμα των ορυχείων, δίπλα στην Εθνική οδό προς Σπάρτη, όλες οι εκτάσεις δεσμευμένες!

Ακόμα και δίπλα στο μαρτυρικό χωριό τον Τριπόταμο, υπάρχει τεράστια έκταση δεσμευμένη ! Τόσα χρόνια καμιά Κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει ένα χώρο να γίνει η μετεγκατάσταση του Τριποτάμου, τώρα για κάποια οικονομικά συμφέροντα , δεσμεύονται οι ίδιες εκτάσεις!

Φορείς από το Μαίναλο έχουν ήδη αντιληφθεί τι πρόκειται να συμβεί και ετοιμάζουν αντιδράσεις.

Το Καφενείο Μεγαλόπολης σας παρουσιάζει σήμερα την γενικότερη κατάσταση, πρόκειται για αιτήσεις αδειοδότησης που εξετάζονται από την ΡΑΕ. Όλες αυτές οι περιοχές είναι σε διαδικασία αξιολόγησης. Σας δημοσιεύουμε τα γεγονότα και ελπίζουμε αυτή την φορά να μην πιαστούμε πάλι στον ύπνο. Ας αναλογιστούμε όλοι μας αν η λύση τελικά για το σβήσιμο των μονάδων, είναι να γεμίσουμε τα ιστορικά και σπάνιας ομορφιάς βουνά μας με ανεμογεννήτριες και την μισή τουλάχιστον έκταση της Μεγαλόπολης με ηλιακά πάνελ.

Και αν τελικά γίνουν όλα αυτά ποιο θα είναι το όφελος και αν αξίζει.

δείτε σχετικές φωτογραφίες:

Φωτό 1: 54 ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο ανάμεσα στα χωριά Λυκόχια-Σύρνα-Ελληνικό-Στεμνίτσα και Χρυσοβίτσι

Φωτό 2: Με κόκκινο χρώμα οι δεσμευμένες εκτάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τουλάχιστον 500MW

Φωτό 3 : 1ο τουλάχιστον ανεμογεννήτριες στην κορυφή του Λυκαίου όρους ζητάνε αδειοδότηση

Φωτό 4: Δίπλα στον Τριπόταμο αντί για νέο χωριό προτείνεται να μπουν φωτοβολταϊκά

Ένα μικρό παράδειγμα από τις αιτήσεις που εξετάζονται:

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κλεινουν τη ΔΕΗ και δεν αντιδρα κανενας. Θα γεμισουν τα βουνα μας ανεμογεννήτριες και παλι θα κοιμομαστε. Ειμαστε σαν τους σκλαβοκοιμησμενους της Βυζαντινης εποχης που το μονο που καταλαβαιναν ειναι τι θα φαμε σήμερα… Πως κατάντησε ετσι η κοινωνια μας; Αντιβνα πηγαίνουμε μπρος, γυρναμε πισω….

 2. Γεμίζει τον αέρα η ΔΕΗ τόσα χρόνια με καρκίνο και δεν αντιδρούσε κανένας, κατέστρεψε όλη την κοιλάδα της Μεγαλόπολης με τα τόσα αρχαία και πάλι τίποτα παρόλα αυτά βλέπουμε συσχετισμό με την καταστροφή του 2000 με το 2021, υπάρχει κάποιο σοβαρό επιχείρημα;

 3. Ας πούμε μερικά πράγματα με στοιχεία:
  1) Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στην Ελλάδα είναι περίπου 20GW από τα οποία τα 13 GW προέρχονται από τη ΔΕΗ και τα 7 GW από τις ΑΠΕ ιδιωτών ! (Τα στοιχεία μπορείτε εύκολα να τα βρείτε στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ)
  2) Η μέση ζήτηση λόγω οικονομικής κρίσης είναι 5,5-6 GW . 12 GW ήταν η ανώτερη τιμή ζήτησης και καταγράφηκε στο φαγοπότι της Ολυμπιάδας το 2004. (Στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ΑΕ για τη ζήτηση).
  3) Στους πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουμε, αν δείτε αναλυτικά το λογαριασμό πληρώνουμε και ΕΤΜΕΑΡ:
  Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το τέλος αυτό προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- ΑΠΕ. (ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ !!!)
  4) Συνολικός αριθμός εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ:
  Έτος Εργαζόμενοι
  2000 32000
  2020 14000
  (στοιχεία ΔΕΗ ΑΕ.)
  Ας κάνουμε μια ανάλυση με βάση τα παραπάνω στοιχεία.
  Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με το Ν2773/ 1999 (ΦΕΚ Α286) με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Σημίτη και επιταγή της Ε.Ε είχε ως σκοπό την απαξίωση της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης Ελληνικής κρατικής βιομηχανίας (ως τότε η ΔΕΗ κερδοφόρα, οι εργαζόμενοι καλά αμειβόμενοι , το ρεύμα σχετικά φθηνό). Στον καπιταλισμό το ρεύμα είναι εμπόρευμα κι έτσι βρήκαν την ευκαιρία να θησαυρίσουν επιχειρηματικοί όμιλοι- αρπακτικά κάνοντας πλιάτσικο στη ΔΕΗ. Στον καπιταλισμό επίσης όταν οι καπιταλιστές επιχειρηματίες κάνουν μια επένδυση την κάνουν με μόνο γνώμονα το κέρδος (ούτε την προστασία του περιβάλλοντος , ούτε με το πόσες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν).Αφού ξεζούμισαν τη ΔΕΗ τόσα χρόνια βρήκαν νέο τρόπο να κερδοφορήσουν άμεσα: τις ΑΠΕ ! Ρίξτε μια ματιά στα παραπάνω στοιχεία: τις ΑΠΕ των ιδιωτών τις πληρώνουν αδρά οι καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ στο λογαριασμό ρεύματος !!! Γι’ αυτό οι λογαριασμοί έχουν γίνει πανάκριβοι ενώ πολλά νοικοκυριά είναι με κομμένο το ρεύμα το 2021 εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης ! (Μα κάποιοι μας λέγανε ότι με την απελευθέρωση της ενέργειας θα φτηνήνει το ρεύμα ! Θα δούμε παρακάτω ποιοί είναι αυτοί οι «κάποιοι»)
  Όταν στην Ελλάδα η εγκατεστημένη ισχύς είναι 20 GW , κι η ζήτηση λόγω κρίσης 6 GW υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος θα μπει στο σύστημα. Στον καπιταλισμό αυτός που υπερισχύει είναι το κέρδος κι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έναντι και του κράτους και των βιομηχανιών του και του περιβάλλοντος και των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας. Έχουν ήδη οι ιδιώτες 7 GW και θέλουν κι άλλα. Όλη η πίττα της ενέργειας σ’ αυτούς . Τι την θέλουμε την κρατική ΔΕΗ ας αφήσουμε μόνο μερικά ΜW για την ευστάθεια στο σύστημα και την υπόλοιπη ΔΕΗ εξαφανίστε τη (εργαζόμενους, τεχνογνωσία, θέσεις εργασίας, κρατικά έσοδα, φθηνό ρεύμα). Κοιτάξτε τα στοιχεία, από 32000 εργαζόμενους το έτος 2000 η ΔΕΗ, τώρα έχει 14000. Εδώ στη Μεγαλόπολη το ξέρουμε καλά, από 4000 εργαζόμενους 1500 μετά βίας και σε λίγο ανεργία και μαρασμό.
  Αλήθεια προς εκείνους που έλεγαν ότι ο λιγνίτης μολύνει το περιβάλλον, οι ΑΠΕ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ??? Απλά ξεσκεπάστηκε το σχέδιο !
  Ποιοί ήταν αυτοί που σχεδίασαν, ανέχτηκαν κι έφεραν την κατάσταση εδώ:
  Καταρχήν η κυβέρνηση Σημίτη – ΠΑΣΟΚ που το 1999 νομοθέτησε την απελευθέρωση της ενέργειας και υλοποίησε αποφάσεις της Ε.Ε. Μετά όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις που ακολούθησαν την ίδια πολιτική στην ενέργεια (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Όλοι νομοθετούσαν για την κερδοφορία των καπιταλιστών στο χώρο της ενέργειας με κερασάκι στην τούρτα οι περιβόητες ΝΟΜΕ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μήπως οι συνδικαλιστές των παρατάξεων των κυβερνώντων στο χώρο της ΔΕΗ πήγαιναν πίσω ? Δεν θυμάμαι κανένα συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ ή του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ να αντιδρά ! Μας έλεγαν μάλιστα ότι η απελευθέρωση της ενέργειας θα φέρει τεράστιες δυνατότητες στη ΔΕΗ, θα φτηνήνει το ρεύμα, θα θα θα…
  Μήπως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ? Όλοι οι τοπικοί άρχοντες, περιφερειάρχες, δήμαρχοι μαζί με τις κυβερνήσεις το ίδιο τροπάρι, ότι πει η Ε.Ε κι ότι νομοθετήσουν οι κυβερνήσεις. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ! Θυμάται κανείς να αντιδρα και να αντιστέκεται κανένας από δαύτους ?
  Στην τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης Τσιριγώτης, Μιχόπουλος δήμαρχοι κάποτε, Χριστογιαννόπουλος δήμαρχος τώρα κι οι 3 μέλη του ΠΑΣΟΚ κάποτε και μαζί στην ίδια δημοτική παράταξη κάποτε, ΠΟΤΕ δεν πήγαν ενάντια στις αποφάσεις καμίας κυβέρνησης και της Ε.Ε για την απελευθέρωση της ενέργειας. Μάλιστα στήριζαν και σιγόνταραν όλα τα νομοθετήματα. Και τώρα που έρχεται βαρύς ο λογαριασμός για την τοπική κοινωνία (γιατί είπαμε ο λιγνίτης της κρατικής ΔΕΗ με 2000 εργαζόμενους μολύνει το περιβάλλον ενώ τεράστιες ΑΠΕ πάνω στο Μαίναλο για τα κέρδη των αρπακτικών είναι μια χαρά !) στηρίζουν το ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ να αντικατασταθεί η μεγάλη βιομηχανία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με ΦΥΛΑΚΕΣ !!! Αντί να παλέψουν να μείνει η ΔΕΗ, ο λιγνίτης και οι θέσεις εργασία στη Μεγαλόπολη. Ελπίζω η τοπική κοινωνία να έχει βγάλει τα συμπεράσματά της.
  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ να μην εγκατασταθούν ΑΠΕ στο Μαίναλο, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας κι ο λιγνίτης στην πόλη που είναι εθνικός ορυκτός πλούτος και για ρεύμα φθηνό για το λαό κι όχι εμπόρευμα για τα κέρδη της ολιγαρχίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια