Ερώτηση του ΚΚΕ στην Βουλή για την Περικοπή του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για τους συμβασιούχους ΔΕΗ

0
520

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Περικοπή του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για τους συμβασιούχους εργαζόμενους από την ΔΕΗ Α.Ε.

Η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. με απόφασή της τον Δεκέμβριο του 2017 έκοψε τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας για τους συμβασιούχους εργαζόμενους της επιχείρησης. Η περικοπή αφορά χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και εκατοντάδες στη Μεγαλόπολη. Σύμφωνα με την απόφαση της επιχείρησης θα εφαρμοστεί ότι ισχύει για το μόνιμο προσωπικό, παρά το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης μέσα από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου (ΣΕΕΝΠ) κινητοποιήθηκαν με διάφορες μορφές πάλης, ενώ προχώρησαν και σε καταγγελία στο ΣΕΠΕ Αρκαδίας. Η γνωμοδότηση του ΣΕΠΕ μετά τη διενέργεια της εργατικής διαφοράς ήταν ότι οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι της ΔΕΗ δικαιούνται κανονικά το δώρο Χριστουγέννων. Η ΔΕΗ Α.Ε. ακόμα δεν έχει απαντήσει τι προτίθεται να κάνει.

Η ΔΕΗ Α.Ε. προτίμησε υποκριτικά σαν «αντιστάθμιση» της περικοπής να δώσει ένα επίδομα «ψίχουλο» που ανά πάσα στιγμή μπορεί να το πάρει πίσω.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντείνει την διαδικασία του ξεπουλήματος, των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης στον τομέα της Ενέργειας με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Ο τομέας αυτός είναι στρατηγικός για την οικονομία με τεράστια σημασία, βρίσκεται στον πυρήνα των ανταγωνισμών ισχυρών δυνάμεων, μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων όχι μόνο εγχώριων αλλά και ξένων. Η απελευθέρωση και η ιδιωτικοποίηση θα έχει ακόμα πιο αρνητικά αποτελέσματα στους εργαζόμενους του κλάδου, με μειώσεις μισθών, με εντατικοποίηση, με ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Η πείρα έδειξε ότι είναι υποκρισία το ιδεολόγημα που λέει ότι με την ιδιωτικοποίηση, την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας θα έχουμε προστασία της εργασίας. Επίσης δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή της κατανάλωσης του ρεύματος για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα.

Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης δείχνει και τη μεγάλη κοροϊδία των κυβερνήσεων και της σημερινής και των προηγούμενων όλα αυτά τα χρόνια που μιλούσαν για πράσινη ανάπτυξη, δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο ανέδειξαν μέχρι να γεμίσει η χώρα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες γιατί εκεί προσανατολίζονταν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όταν οι όμιλοι και οι επιχειρηματίες άρχισαν να ενδιαφέρονται ξανά για το λιγνίτη προχωράνε τώρα στην ιδιωτικοποίηση του λιγνίτη.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για:

  • Να δοθούν άμεσα τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και να μην καταργηθεί το επίδομα αδείας που δικαιούνται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ Α.Ε.
  • Να υπογράψουν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου αφού υπάρχει έλλειψη προσωπικού.
  • Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στη ΣΣΕ που υπογράφεται με τη διεύθυνση της ΔΕΗ.

Οι Βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Μωραΐτης

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here