ΑρχικήΑΡΘΡΑΕρώτηση ΚΚΕ για την επαναπόδοση εξορυχθέντων εδαφών από την ΔΕΗ

Ερώτηση ΚΚΕ για την επαναπόδοση εξορυχθέντων εδαφών από την ΔΕΗ

Την εξής ερώτηση για την επαναπόδοση εξορυχθέντων εδαφών από την ΔΕΗ υπέβαλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής:

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπολογίζονται σε πάνω από 200.000 τα στρέμματα εκτάσεων που αποκτήθηκαν μέσω απαλλοτριώσεων ή αγορών από τη Δ.Ε.Η και χρησιμοποιήθηκαν για την εξορυκτική της δραστηριότητα, κύρια για τη δημιουργία και λειτουργία ορυχείων λιγνίτη και τύρφης και πλέον δεν χρησιμοποιούνται λόγω εξάντλησης των ορυκτών.

Σε όλες σχεδόν τις περιβαλλοντικές μελέτες προβλέπεται η αποκατάσταση των εδαφών που χρησιμοποιήθηκαν από την ΔΕΗ. Μέχρι σήμερα ελάχιστα εδάφη έχουν αποκατασταθεί.
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 1280/1982 «αγροτικές εκτάσεις που αποκτούνται με οποιοδήποτε τρόπο από τη Δ.Ε.Η. για κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων ή για εκμετάλλευση στερεών καυσίμων (λιγνίτης, τύρφη κλπ.) και παύουν να είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των σκοπών της, παραχωρούνται κατά κυριότητα στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.
Με το άρθρο 9, παρ 1 του Ν. 2941/2001 τροποποιήθηκε η παραπάνω διάταξη και πλέον δεν υφίσταται η υποχρέωση επιστροφής των εδαφών που χρησιμοποιήθηκαν για την εκμετάλλευση στερεών καυσίμων, ακόμα και αν αυτά έχουν εξαντληθεί.
Με τον άρθρο 15 του Νόμου 4273/2014 (νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ») ορίζεται ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων και η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων υπέρ αυτών, για τις ανάγκες εκμετάλλευσης στερεών καυσίμων (λιγνίτη, τύρφης κ,λπ.) (….) κηρύσσονται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 128-138 του ν.δ. 210/1973 «Περί Μεταλλευτικού Κώδικος» (Α` 277), υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, με δαπάνες του αιτούντος την κήρυξη της απαλλοτρίωσης.
Αρνητική εξέλιξη είναι η μεταβίβαση από τη ΔΕΗ στη ΔΙΑΔΥΜΑ εξορυχθέντων εδαφών που έπρεπε να επαναποδοθούν έναντι διαχείρισης αποβλήτων της ΔΕΗ ΑΕ, προκειμένου να κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και επαναπόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο των εδαφών που αποκτήθηκαν από την ΔΕΗ και πλέον δεν χρειάζονται για τους σκοπούς της.
Αν έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοια εδάφη για την απόκτηση εγγυήσεων υπέρ της ΔΕΗ, όπως πχ εγγραφή υποθήκης ή εξασφάλιση εγγυήσεων.
Τι μέτρα θα πάρει για την ανατροπή του συνόλου της πολιτικής της απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, απότοκο της οποίας είναι η τύχη συγκεκριμένων εδαφών και γενικότερα οι αντιλαϊκές εξελίξεις τόσο στη λαϊκή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και εργασιακών σχέσεων.

από το deinews.gr

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ