ΑρχικήΕΡΓΑΤΙΚΑΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΑΠΟ ΤΟ 2014;

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΑΠΟ ΤΟ 2014;

Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν σε όλους τους εργαζόμενους όλα όσα ακούγονται για τα εφάπαξ και τις συντάξεις . Συγκεκριμένα όλοι οι εργαζόμενοι ακούνε ότι μετά από τους κόπους τόσων χρόνων και παρά τις μεγάλες  εισφορές που πληρώνουν , υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παίρνουν ελάχιστα χρήματα όταν βγαίνουν στην σύνταξη . Αυτό θα συμβεί γιατί υπάρχει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι δημοσιεύσεις ότι η ΤΡΟΙΚΑ ζητάει και άλλες αλλαγές, προς το χειρότερο πάντα. Σας παραθέτω παρακάτω 2 μόνο δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα.

Διαβάζουμε στην  εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος…

Σχέδιο που μετατρέπει το εφάπαξ από δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες σε έντοκη επιστροφή εισφορών επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, προκειμένου να εκπληρωθεί η μνημονιακή δέσμευση ότι από το 2014, τα ταμεία Πρόνοιας θα πρέπει να μηδενίσουν τα ελλείμματά τους και να δίνουν τόσα εφάπαξ, όσα επιτρέπουν τα οικονομικά τους.

Στις παραμέτρους που μπαίνουν για το νέο εφάπαξ, σύμφωνα με έγγραφο που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα Παρασκευή ο Ελεύθερος Τύπος, ζητείται να υπολογιστεί η αξία των αποθεματικών των Ταμείων με ημερομηνία 31/12/2012, δηλαδή μετά το κούρεμα κατά 53%, που σημαίνει ότι οι νέες μειώσεις στο εφάπαξ θα είναι πολύ πάνω από 10% και 20%.

Με τον συνδυασμό των παραμέτρων, το εφάπαξ μπορεί την μία χρονιά να πέφτει στις 5.000 ή στις 10.000 ευρώ και την άλλη να φτάνει στις 25.000 ή στις 30.000 ευρώ, καθώς δεν θα εξαρτάται μόνο από τα διαθέσιμα και την περιουσία των Ταμείων, αλλά και από τον αριθμό των υπαλλήλων που αποχωρούν κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσιάζει αποκλειστικά η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, βάση υπολογισμού για τα ενδεικτικά ποσά που θα δίνει ο νέος τύπος υπολογισμού, θα είναι η τετραετία 2009-2012 και ζητείται να στείλουν τα Ταμεία στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου τα πλήρη οικονομικά μεγέθη τους για την τετραετία αυτή, αλλά και να εκτιμήσουν ακόμη και τον αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν έως το 2018.

Στην πράξη πλέον όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, το εφάπαξ θα καταλήξει στην καλύτερη περίπτωση να είναι μία έντοκη, αλλά μειούμενη επιστροφή των εισφορών που έχουν πληρώσει οι υπάλληλοι για 25 έως και 35 και πλέον έτη. Μάλιστα, για να μην υπάρξουν τεράστιες οικονομικές διακυμάνσεις συζητείται να έχει κατώτατο και ανώτατο πλαφόν, ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρχουν λεφτά να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο ποσό επιστροφής και όταν τα οικονομικά βελτιωθούν να δίνεται ένα καλύτερο εφάπαξ, αλλά όχι πάνω από ένα καθορισμένο ποσό.

Στον αντίποδα, υπάρχει και αντιπρόταση για να διασωθεί κάτι από το εφάπαξ, η οποία προβλέπει την κατάργηση των υφιστάμενων Κλάδων και Ταμείων Πρόνοια ς και την ενοποίησή τους σε έναν ενιαίο φορέα. Η πρόταση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την ηγεσία του υπουργείου και πάντως αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν όπως λέει το Μνημόνιο.

Στο Ποντίκι διαβάζουμε

Τέλος στα εφάπαξ βάζει η τρόικα από 1η Ιανουαρίου καθώς τελειώνουν τα χρήματα για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας.

Η δραστική περικοπή στα εφάπαξ του Δημοσίου (και όσων άλλων Ταμείων Πρόνοιας επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό) έρχεται από την 1.1.2014 ενώ επισπεύδεται κατά 1 εξάμηνο (δηλαδή από τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2014 και όχι από την 1.1.2015) η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, που θα υπολογίζονται με βάση τις ετήσιες εισφορές των «εν ενεργεία».

Τη διπλή ανατροπή προμηνύει το τελεσίγραφο που παρέδωσε τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας σε συνάντηση η οποία έγινε στο πλαίσιο της παρακολούθησης της πορείας των οικονομικών των Ταμείων.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας μάλιστα:
• Ανακοίνωσαν ότι στις 31.12.2013 «τελειώνουν» τα χρήματα για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας και του κλάδου προνοίας του ΤΑΥΤΕΚΩ και όσα εφάπαξ δεν θα έχουν πληρωθεί έως τότε από την επιχορήγηση του Δημοσίου, στο πλαίσιο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και τα νέα εφάπαξ «θα υπολογίζονται με βάση τα έσοδα από τις ετήσιες εισφορές». Με δεδομένο ότι το επόμενο έτος θα παραμένουν απλήρωτα 35.000 εφάπαξ και το Ταμείο Πρόνοιας θα πρέπει να καταβάλλει άλλα 20.000 εφάπαξ σε όσους θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2014, το εφάπαξ με βάση τα υπολογιζόμενα έσοδα των 320 εκατ. ευρώ από εισφορές θα πέσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ταμείου, στο συμβολικό ποσό των… 5.300 ευρώ, από τις 30.000-40.000 που έχουν φτάσει μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις, έως 38,20%.

• Ζήτησαν να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις νωρίτερα και, κατ’ αντιστοιχία, με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές των εν ενεργεία, «εφόσον δεν μπορούν να δημιουργηθούν ατομικές μερίδες για το σύνολο του εργασιακού βίου όλων των ασφαλισμένων». Οι μειώσεις (περί το 20%-30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις) δεν θα αφορούν μόνο τους νέους συνταξιοδοτούμενους, αλλά και τους ήδη συνταξιούχους καθώς τα ποσά των επικουρικών θα πρέπει να επαναϋπολογιστούν με γνώμονα τον «συντελεστή βιωσιμότητας» του κάθε Ταμείου – ΝΠΔΔ.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια