ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΕΡΓΑ ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΕΡΓΑ ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Στις 20 Ιανουαρίου 2011 στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης συνεδρίασε η τριμελής Επιτροπή που έχει ορισθεί για την παρακολούθηση της διαχείρισης της επιχορήγησης ύψους 500.000 του Δήμου Μεγαλόπολης προς το ΥΠΠΟΤ για την υλοποίηση του έργου αναστήλωσης στο Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Μεγαλόπολης και το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων.
Στη συνεδρίαση μετείχαν ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας κος Πέτρος Θέμελης ως πρόεδρος, ο οποίος και έδωσε κατευθύνσεις, και τα δύο μέλη της εν λόγω επιτροπής, κα Α.Καραπαναγιώτου, προϊσταμένη της ΛΘ΄ ΕΠΚΑ και κα Α.Μιλτιάδου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων. Στην συνεδρίαση παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, κ. Παναγιώτης Μπούρας ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στα μέλη και ο διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής που έχει την ευθύνη της υλοποίησης του αναστηλωτικού έργου αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλοπόλεως,  κος Δημοσθένης  Ζιρώ. Επίσης παρέστησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες ο κος Γ. Μπινιάρης και η κα Σοφία Σπυροπούλου, καθώς και ο κος Τάσος Κάβουρας πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης.

Ο κ. Δ.Ζιρώ, ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΤΔΠΕΑΕ που εκτελεί το έργο, αναφέρθηκε στο αναστηλωτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο κοίλο του θεάτρου από το Μάρτιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2008,  εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και  στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Γ΄ ΚΠΣ.
Αναφέρθηκε επίσης και στο πλήθος των  διοικητικών ενεργειών που προέβη καθ’όλο το 2009 και 2010 για την εξασφάλιση της συνέχισης του έργου, και όπως ο ίδιος τόνισε, σύμμαχο στην προσπάθεια του αυτή βρήκε τον Δήμο Μεγαλόπολης ο οποίος με πρωτοβουλία του Δημάρχου κου Π. Μπούρα, εξασφάλισε πιστώσεις συνολικού ύψους 500.000 ευρώ από το ΕΑΠ, προκειμένου να αρχίσουν και πάλι οι εργασίες αναστήλωσης στο Αρχαίο Θέατρο.

Όλοι εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους όταν ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης  για την αποδοχή και έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της πολιτιστικής χορηγίας ύψους 3.300.000,00 ευρώ της ΔΕΗ Α.Ε. προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την συντήρηση, προστασία και ανάδειξη του Θεάτρου και του ευρύτερου Αρχαιολογικού χώρου της Μεγαλόπολης.

Ακολούθησε αυτοψία στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Μεγαλόπολης, κατά την οποία ο κος Ζιρώ, παρουσίασε λεπτομερώς τις επεμβάσεις που έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί στο Θέατρο, τόσο με χρηματοδοτήσεις του Β’ ΚΠΣ (αποκατάσταση του ανατολικού αναλήμματος του Θεάτρου) όσο και του Γ΄ Κ.Π.Σ (Εξασφάλιση μηχανολογικού εξοπλισμού και οργάνωση του εργοταξίου, καθαρισμός του πρανούς του κοίλου, ανάταξη της γεωμετρίας των εδωλίων και αποκατάσταση όλων των αρχαίων μελών της Κερκίδας Θ΄ του κοίλου).
Επίσης  παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα εργασιών που πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα και το οποίο περιλαμβάνει την αποκατάσταση των κατά χώρα σωζόμενων εδωλίων σε τρεις ακόμα τομείς (κερκίδες) του θεάτρου, με τις πιστώσεις της χορηγίας του Δήμου Μεγαλόπολης. Τέλος έγινε αναφορά και συζητήθηκε η αναγκαιότητα εκπόνησης μελετών για την ενοποίηση του Θεάτρου με την Αρχαία Αγορά Μεγαλόπολης και την προστασία και ανάδειξη του Ιερού της Δέσποινας στη Λυκόσουρα, θέματα τα οποία αποτελούν και αντικείμενο της Επιστημονικής Επιτροπής η οποία εκτελεί το έργο και υπάγεται διοικητικά στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεσης Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠΠΟΤ.

Με το πέρας της συνεδρίασης, πεποίθηση όλων ήταν ότι η εξασφάλιση των συγκεκριμένων πιστώσεων θα συνδράμει ουσιαστικά στην ενίσχυση του έργου σε προσωπικό και τεχνογνωσία, θα ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της παρούσας φάσης, και θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του όλου αναστηλωτικού προγράμματος στο Αρχαιολογικό χώρο της Μεγαλόπολης.

Από τον κ. Αναστάσιο Κάβουρα Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου Μεγαλόπολης

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,829ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,358ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια