Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας: Η Αλληλεγγύη αντίδοτο στην κρίση

Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έχει άλλα χαρακτηριστικά, γίνεται εν μέσω πανδημίας COVID-19 με έναν ύπουλο εχθρό ο οποίος τσακίζει κοινωνία και οικονομία. Δυστυχώς όμως ο ιός γίνεται το όχημα για να περάσουν βάρβαρες αντικοινωνικές και οικονομικές πολιτικές που βαπτίζονται προσωρινές αλλά έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά.

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ του 2020 αναδεικνύει την έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων και των κρατών ως ζητούμενο, καθώς συνιστά το διαχρονικό αντίδοτο τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από κάθε κρίση. Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της Εργατικής Τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη των εργαζομένων για ισότητα και δικαιοσύνη συνεχίζεται αδιάκοπα. Ο αγώνας των εργατών του Σικάγο για την καθιέρωση του 8ωρου σήμερα αποκτά ξανά νόημα, αφού αυτή την περίοδο σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο επιχειρείται να ανατραπεί ότι κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες από την εργατική τάξη. Στη χώρα μας, όλοι οι άνθρωποι που βίωσαν την οικονομική κρίση στο ελληνικό έδαφος, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, επί 10 χρόνια «πλήρωσαν» και «πληρώνουν» πολύ σκληρά τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, που μας βύθισαν στην οικονομική ύφεση και την ανθρωπιστική κρίση μέσα από την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση του πληθυσμού. Ως εκ τούτου, είναι αδιανόητο ο κόσμος της Ελλάδας, που σήκωσε με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη και την προσφυγική κρίση, αλλά και των άλλων ομοιοπαθών λαών της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, να ακούμε τετριμμένες όσο και βεβαιωμένα αποτυχημένες ιδέες για επαναφορά μνημονιακών καθεστώτων με νέες αιρεσιμότητες κ.α. έναντι μιας αυτονόητης έκτακτης στήριξης στις χώρες της ΕΕ, που οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας τραγικής πανδημίας, για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Ο τερματισμός κάθε δραστηριότητας και η κοινωνική απομόνωση των ανθρώπων καλύπτουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, για την πρόληψη της ταχείας εξάπλωσης του ιού εντός των κοινοτήτων και για την προστασία των ηλικιωμένων και εκείνων με υποκείμενα νοσήματα. Ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος, καθώς οι ζωές και τα προς το ζην τίθενται σε αναστολή, έχουν διαταράξει τον κόσμο της εργασίας με τους χαμηλά αμειβόμενους και ανασφαλείς εργαζόμενους να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος. Το επίκεντρο της πανδημικής αντίδρασης είναι (σωστά) στον περιορισμό και τον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού, καθώς επίσης και στη στήριξη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, και εκείνων σε πολλούς άλλους ζωτικούς τομείς της οικονομίας και της εργασίας. Η εξάπλωση του ιού ωστόσο οφείλει να καταπολεμηθεί με συγκεκριμένα μέτρα σε κάθε χώρο εργασίας, παντού στον κόσμο.

Την 1η Μαΐου, απεργούμε όλοι υλοποιώντας την απόφαση της ΓΣΕΕ για 24ωρη Απεργία, σηκώνουμε τη γροθιά και χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, της φροντίδας και άλλων τομέων της εργασίας όπως τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ, τους και τις ταχυμεταφορείς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις εταιρείες logistics, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τους τηλεργαζόμενους και τις τηλεργαζόμενες, τους και τις τεχνικούς τηλεπικοινωνιών, τους απασχολούμενους και τις απασχολούμενες στις ψηφιακές πλατφόρμες και στις νέες τεχνολογίες, κ.λ.π, των οποίων η εργασία είναι απαραίτητη για τη διάσωση ζωών και την παροχή ζωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ΕΡΓΑΣΙΑ: Εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως και εκατοντάδες χιλιάδες σε εθνικό επίπεδο καταστρέφονται. Η πλήρης απασχόληση πρέπει να είναι ο στόχος, με αξιοπρεπή εργασία για όλους, με υγιείς και ασφαλείς συνθήκες, με καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και μ’ ένα ΤΕΛΟΣ στην επισφαλή εργασία.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ: Το μερίδιο των μισθών στην Ελληνική οικονομία μειώνεται εδώ και δεκαετίες και κινδυνεύει να καταρρεύσει περεταίρω με αυτήν την κρίση. Οι ελάχιστοι μισθοί διαβίωσης πρέπει να ισχύουν παντού με βάση τον τελευταίο κατώτατο συμφωνημένο μισθό της ΕΓΣΣΕ 2010-2013 που καταργήθηκε με την 6η ΠΥΣ. Επίσης πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων για όλους τους εργαζομένους, με άμεση επαναφορά του προϋφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς κοινωνική προστασία και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από την καταστροφική πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Τώρα είναι η ώρα της αλληλέγγυας Ευρώπης να χρηματοδοτήσει την κοινωνική προστασία για όλους. Ο κόσμος δεν μπορεί να αφήσει πίσω εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη τώρα, ούτε μπορεί να παραβλέψει την ανάγκη για ανοικοδόμηση ενός,, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικού, μέλλοντος.

Είναι επιτακτική ανάγκη η ΕΕ να κινητοποιήσει και να συντονίσει τα αχρησιμοποίητα διαρθρωτικά και άλλα σχετικά κονδύλια για να στηρίξει τα Κράτη Μέλη. Ωστόσο, εκτός από τις μεταφορές εσόδων, η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ χρειάζεται επιπλέον οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη χωρίς να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Από την άποψη αυτή, τα συνδικάτα στηρίζουν ενεργά τη δυνατότητα η ΕΚΤ να αγοράζει απευθείας κρατικά ομόλογα καθώς και την επιλογή μέσων κοινής χρηματοδότησης (Ευρωομόλογα).

Όπου κι αν είμαστε και ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, ζούμε σε έναν κόσμο.

Τα συνδικάτα γνωρίζουν ότι η αλληλεγγύη λειτουργεί!

Για τα συνδικάτα είναι καθήκον η αλληλεγγύη να λειτουργεί για ολόκληρο τον κόσμο!!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!!
Ζήτω οι εργατικοί αγώνες!!

To Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προστασίας και των αποστάσεων στην κοινωνική ζωή που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση  και στην συνέχεια κατάθεση στεφάνου στον  Αϊ – Θανάση, ώρα  11  π.μ,  για  να  αποτίσουμε  φόρο  τιμής στους 40 εκτελεσθέντες πατριώτες από τα στρατεύματα κατοχής την Πρωτομαγιά  του  1944.

Το  Δ.Σ  του  Ε.Κ.Αρκαδίας

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,692ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,316ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ