ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΕργατικά ατυχήματα: Βαρύς... ο φόρος αίματος στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Εργατικά ατυχήματα: Βαρύς… ο φόρος αίματος στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης


Αφιέρωμα του www.arcadiaportal.gr στα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στη ΔΕΗ της Μεγαλόπολης τα τελευταία 30 χρόνια…. Με αφορμή τα 10 χρόνια από το μεγάλο θανατηφόρο ατύχημα του Σεπτεμβρίου του 2002…. Καταγραφή ατυχημάτων, αιτιών και κάποιων αναφορών από εκείνη την εποχή… Στοιχεία για προβληματισμό αλλά κυρίως για λήψη μέτρων ώστε να μην θρηνήσουμε νέα θύματα… Στο βωμό του κέρδους η αξία της ζωής δεν πρέπει να πηγαίνει περίπατο… Η εξόρυξη λιγνίτη στη Μεγαλόπολη από τη ΔΕΗ ξεκίνησε σύμφωνα γύρω στο 1960, οπότε και κατασκευάστηκαν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλές οι δεκαετίες λειτουργίας του εργοστασίου, πολλά αντίστοιχα και τα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στο χώρο των μονάδων και των ορυχείων. Εργατικά ατυχήματα για πολλά εκ των οποίων δεν υπάρχει καταγραφή αλλά ούτε και απλή αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα πιο σοβαρά εργατικά ατυχήματα βάσει της καταγραφής που υπάρχει και της έρευνας είναι: Το 1984 ένας διμηνίτης συμβασιούχος εργαζόμενος πέφτει νεκρός στην Μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Τον Απρίλη του 1996, δύο εργαζόμενοι του ΑΗΣ Μεγαλόπολης χάνουν τη ζωή τους στο ορυχείο Κυπαρισσίων, όταν μπαίνουν σε πηγάδι. Οι αναθυμιάσεις από το μεθάνιο μετατρέπουν το πηγάδι σε τάφο. Τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου ένας εργαζόμενος του ΛΚΜ βρήκε το θάνατο στο ορυχείο Ψαθίου, όταν σίδερο τον χτύπησε στο κεφάλι. Τον Σεπτέμβριο του 2002 στο ατύχημα που  συνέβη στο χώρο του Συστήματος Ξηρής Αποκομιδής Τέφρας (MAGALDI) της 3ης Μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης είχαμε τον θάνατο 2 εργαζομένων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 5-6 εργαζομένων. Τον Φεβρουάριο του 2008 είχαμε τον θάνατο 1 εργαζόμενου στο Σύστημα εκφόρτωσης του λιγνίτη στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Τον Αύγουστο του 2012 είχαμε τον θάνατο 1 εργαζόμενου ο οποίος ήταν μόνος του σε αποθέτη λιγνίτη στην Αυλή της Θωκνίας και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε μετά από πτώση κάτω από το μηχάνημα. Περιστατικό που μας θύμισε το μεγάλο εργατικό ατύχημα του Σεπτεμβρίου του 2002 και μας έδωσε – εν είδει μνημοσύνου για εκείνους που χάθηκαν τότε, αλλά και προβληματισμού- να κάνουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα στα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στο εργοστάσιο της ΔΕΗ που έχει δώσει ζωή στην περιοχή αλλά έχει πάρει και πολλές ζωές.
 
Πέρα από τα παραπάνω θανατηφόρα ατυχήματα έχουν συμβεί αρκετά μικρά και μεγάλα ατυχήματα. Πρόσφατα στις 6 Σεπτέμβρη  συνέβη νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα με εργαζόμενο ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια, στην Νο 2 ταινία του αποθέτη Α11 στην προσπάθεια του για κατάσβεση φωτιάς στο μηχάνημα. Ο εργαζόμενος αυτός ακόμη νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο της Αθήνας χωρίς ευτυχώς να διατρέχει κίνδυνο για την ζωή του. Τα χρόνια αυτά τέτοια σοβαρά ατυχήματα έχουν συμβεί δεκάδες ευτυχώς όμως δεν στοίχισαν την ζωή των εργαζομένων. Υπήρξε σοβαρή ταλαιπωρία και μεγάλες προσπάθειες για την υπέρβαση των συνεπειών και την αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και σε λίγες μόνο περιπτώσεις υπήρξε μερική ή ολική αναπηρία. Επίσης υπήρξαν σοβαρά συμβάντα κυρίως στους χώρους των Ορυχείων (κατολίσθηση στο ορυχείο Θωκνίας το 1988, κατολίσθηση στο ορυχείο Κυπαρισσίων το 1996 και το 2000, κ.λπ) και από τύχη σε αυτά και άλλα παρόμοια συμβάντα ευτυχώς δεν θρηνήσαμε την απώλεια εργαζομένων. Τι προκαλεί τα εργατικά ατυχήματα (σίγουρα υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες)
Οι αιτίες της εκδήλωσης των ατυχημάτων κυρίως οφείλεται στην απουσία της τήρησης της νομοθεσίας και των κανόνων προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία ακόμη και από οργανωμένες Επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ. Η απουσία σε μόνιμη κα σταθερή βάση ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας από Σ.ΕΠ.Ε και Επιθεώρηση Μεταλλείων συμβάλει στα παραπάνω. Τα τελευταία 10 χρόνια σοβαρός παράγοντας εκδήλωσης ατυχημάτων αποτελεί η μείωση του εργατοτεχικού προσωπικού (έλλειψη ειδικοτήτων – απαγόρευση νέων προσλήψεων) και η παράλληλη αξίωση της διοίκησης για αύξηση της παραγωγής, που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα των εργαζομένων να αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά. Ταυτόχρονα με την έλλειψη μόνιμου εργατοτεχνικού προσωπικού  – και εξ’ αυτού – η παραχώρηση εργασιώ] ]>

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια