ΑρχικήΑΡΘΡΑΕπιτυχία στο συλλαλητήριο στην Μεγαλόπολη - δύσκολη όμως η συνέχεια!

Επιτυχία στο συλλαλητήριο στην Μεγαλόπολη – δύσκολη όμως η συνέχεια!

To συλλαλητήριο που έγινε στην Μεγαλόπολη  ενάντια στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ , πέτυχε σίγουρα τον σκοπό του, αφού σήμερα πολλά ΜΜΕ παρουσιάζουν την είδηση ότι εδώ στην Μεγαλόπολη υπάρχει μεγάλη αντίδραση και διαφορετικά δεδομένα από την Δυτική Μακεδονία. Ταυτόχρονα οι αναφορές μιλάνε και για μεγάλη δυσκολία της Κυβέρνησης να περάσει την πώληση μονάδων στην περιοχή.

Όλα αυτά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο το προσεχές διάστημα , αφού η διαδικασία των MARKET TEST ξεκινάει άμεσα και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πέφτει στην Μεγαλόπολη.

Τα ρίσκα που καλούνται να πάρουν οι υποψήφιοι επενδυτές είναι ήδη μεγάλα και δύσκολα. Τα αποθέματα λιγνίτη, ο χρόνος ζωής της 3 μονάδας , οι ρύποι που είναι μεγαλύτεροι λόγω ποιότητας καυσίμου και τέλος οι μεγαλύτερες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η δεν το έχουν καταλάβει, αν δεν πετύχουν τα MARKET TEST , το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να ξεπουλήσει και Υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Και εκεί αλλάζει το παιχνίδι με ανυπολόγιστες πολιτικές συνέπειες. Η μέχρι τώρα στάση , τόσο της Ευρώπης και των ιδιωτικών συμφερόντων , όσο και της Κυβέρνησης , πολύ φοβάμαι ότι μας οδηγεί σε ένα στημένο παιχνίδι , ή να δοθούν οι μονάδες σε εξευτελιστικές τιμές ή να αποτύχουν οι διαδικασίες και σύντομα να τεθούν προς πώληση και τα Υδροηλεκτρικά!

Στην Μεγαλόπολη αυτή την στιγμή όλοι δείχνουν να προχωρούν ενωμένοι και συνεχίζουν στον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων. Είναι όμως πράγματι έτσι; Είναι τόσο εύκολα τα πράγματα;

Εδώ αρχίζουν  τα δύσκολα και για την τοπική κοινωνία. Όταν ξεκινάς ένα αγώνα πρέπει να έχεις υπολογίσει και να έχεις σχεδιάσει τα πάντα. Αλοίμονο αν προχωράμε χωρίς σχεδιασμό και χωρίς προοπτική. Το συντονιστικό όργανο έχει λάβει υπόψιν του μέχρι που θα το φτάσει; Ποια σενάρια πρέπει να αναμένει και πως θα αντιδρά κάθε φορά; Όλα αυτά πρέπει να έχουν ήδη υπολογιστεί. Αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα βρεθούμε σε αδιέξοδα. Υπάρχει συμμετοχή όλων των φορέων και όλων των συλλόγων η μόνο κάποιοι “γραφικοί” τρέχουν; Ακόμα και από τον Δήμο Μεγαλόπολης , πέρα από τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δ.Σ. , τους επικεφαλής των παρατάξεων και συγκεκριμένους συμβούλους, οι υπόλοιποι είναι όλοι μπροστά στον αγώνα; Μήπως κάποιοι από τους 27 εκλεγμένους έχουν εξαφανιστεί γιατί ίσως έχουν πιο σοβαρά πράγματα να κάνουν;

Μην λησμονούμε ότι υπάρχουν και στην περιοχή μας και αντίθετες φωνές. Πολλοί – για διάφορους λόγους- δεν δείχνουν να τους ενδιαφέρει η πώληση των μονάδων , υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν ότι πρέπει να πουληθούν , πάλι για διάφορους λόγους.Κάποιες φωνές επιθυμούν να υπάρξει διάλογος και ενδεχομένως ακόμα και διαπραγμάτευση στο πως θα περάσουμε από την μια κατάσταση στην άλλη, να έχει λόγο η τοπική κοινωνία στα όσα σχεδιάζονται με τους ιδιώτες πλέον σε λίγους μήνες να έχουν αγοράσει τα εργοστάσια και τα ορυχεία. Αυτό βέβαια σημαίνει αυτόματα αποδοχή της πώλησης , σταμάτημα των κοινητοποιήσεων και μια τελείως διαφορετική οπτική , η οποία με την παρούσα κατάσταση θα χαρακτηριστεί αυτόματα ως προδοσία από το μεγαλύτερο σύνολο εργαζομένων και όσων αντιδρούν στο ξεπούλημα. Δηλαδή με λίγα λόγια θα οδηγηθούμε σε μεγάλη διχόνοια και ένταση μεταξύ της τοπικής κοινωνίας. Και καταλαβαίνετε όλοι ποιοι θα χάσουν και ποιοι θα κερδίσουν από αυτό.

Επίσης πρέπει να μετρηθεί αν υπάρχουν τελικά συμπαραστάτες εκτός της περιοχής. Είδαμε για παράδειγμα  χθες στην συγκέντρωση να απουσιάζουν οι 3 Βουλευτές του νομού , μάλιστα ο κ. Βλάσης ήρθε στην εκκλησία αλλά αμέσως μετά έφυγε.

Το συνδικαλιστικό κομμάτι της υπόθεσης, είναι το πιο βαρύ. Οι παρατάξεις και οι ηγεσίες του συνδικάτου δεν εμπνέουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στο μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Λίγες μόνο κουβέντες  με εργαζόμενους αρκούν για να καταλάβει ο καθένας πόσο πολύ ισχύει αυτό. Μάλιστα είναι σε τέτοιο σημείο που πολλοί εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις γιατί αυτές οργανώνονται από συγκεκριμένα πρόσωπα. Η ΓΕΝΟΠ δεν μπορεί πλέον να πείσει την βάση της, τους απλούς εργαζόμενους. Ειδικά εδώ στην Μεγαλόπολη οι αντιδράσεις δείχνουν να συμπαρασέρνουν την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ , η οποία δεν περίμενε ενδεχομένως τόσο μεγάλη αντίδραση. Οτιδήποτε και αν κάνουν πλέον αντιμετωπίζεται με μεγάλη δυσπιστία και πολλές φορές ακόμα και πολύ εχθρικά. Όλα αυτά βέβαια είναι αποτέλεσμα των πρακτικών που είχαν οι συνδικαλιστές όλα τα προηγούμενα χρόνια, δυστυχώς οι κινήσεις και οι πράξεις κάποιων από αυτούς κατέστρεψε παντελώς την όποια εικόνα και εμπιστοσύνη υπήρχε.

Το “μασάζ” που δέχθηκαν κομματικά και Κυβερνητικά στελέχη έπιασε τόπο και έτσι η επίσημη θέησ είναι πλέον ότι υποχρεωτικά θα δεχθούν την πώληση των μονάδων αφού είναι καλύτερη λύση από αυτή που είχαν σχεδιάσει οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας με την σειρά τους εμφανίσουν την λύση της μικρής ΔΕΗ του 2014, καλύτερη και πιο συμφέρουσα. Με λίγα λόγια αν εξαιρέσουμε το ΚΚΕ και την Χ.Α. , όλοι οι υπόλοιποι στην Βουλή με τον έναν η με τον άλλο τρόπο ξεπουλάνε.

Άσχετα με την γνώμη που έχει ο καθένας μας για την πώληση των μονάδων,  θα πρέπει να όλοι μας να αναρωτηθούμε , έχουμε σίγουρα καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει; έχουμε αντιληφθεί ότι αυτά που ζούμε τώρα θα επηρεάσουν την περιοχή μας για τις υπόλοιπες δεκαετίες; ότι οι αποφάσεις και οι διεργασίες των ημερών θα καθορίζουν το μέλλοων των παιδιών μας και όχι μόνο;

Άσχετα λοιπόν την γνώμη του καθενός , χρειάζεται συμμετοχή, διάλογος, χρειάζεται να γίνονται όλα στο προσκήνιο. Χρειάζεται να αναλογιστούμε όλοι μας το πραγματικό διακύβευμα τη στιγμής. Αυτό που αντιμετωπίσουμε δεν είναι θέμα μόνο δεητζήδων , μισθών , συνδικαλιστών, αιρετών. Είναι όλα μαζί , είναι η ίδια η ύπαρξη της Μεγαλόπολης, της ζωής όλων όσων έχουν επενδύσει στην περιοχή ο καθένας με ότι μπορούσε.

Πριν να είναι πολύ αργά λοιπόν ας αναρωτηθούμε…. κάνουμε το σωστό; κάνουμε στα αλήθεια αυτό που πρέπει, κάνουμε όντως αυτό που μπορούμε;

__________________________________________________
Ξέρω ότι σε κάποιους δεν αρέσουν αυτά που γράφω και ενοχλούνται. Δεν έχω καμία διάθεση να βλάψω κάποιον ή να είμαι αρεστός ή να χαιδέψω κανέναν. Γράφω αυτά που σκέφτομαι και αυτά που βλέπω να γίνονται. Μπορεί να κάνω λάθος και να αδικώ κάποιους. Ελπίζω ειλικρινά στο τέλος να είμαι εγώ λάθος και το μόνο μας πρόβλημα να είναι όσα δημόσια έχω γράψει.

Αλεβίζος Παναγιώτης
Καφενείο Μεγαλόπολης

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ