Επιτροπή Κατοίκων Μεγαλόπολης: Ενημέρωση για τον ΧΥΤΕΑ και συγκέντρωση την Δευτέρα 3 Απριλίου

0
346

Η νεοσύστατη επιτροπή κατοίκων Μεγαλόπολης καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα για την αποτροπή της δημιουργίας Χώρου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων στην Μεγαλόπολη.  Για τον σκοπό αυτό διοργανώνει συνάντηση την Δευτέρα 3 Απριλίου στις 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης ‘Ο Πολύβιος’. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και ένα έντυπο με το οποίο ξεκινάει την ενημέρωση των πολιτών για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Έξι υπουργοί έχουν ήδη υπογράψει τα Επικίνδυνα Απόβλητα να έρθουν στην Μεγαλόπολη…
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ;
Βασικό χαρακτηριστικό της σύστασης των επικίνδυνων αποβλήτων είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε ρυπαντικές ουσίες οι οποίες έχουν την ιδιότητα να αλλοιώνουν τα φυσικά, χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του νερού και του αέρα. Με τον όρο επικίνδυνα απόβλητα εννοούμε εκείνα τα απόβλητα που περιέχουν ουσίες που χαρακτηρίζονται ως τοξικές, εκρηκτικές, εύφλεκτες, καρκινογόνες, ραδιενεργές, ερεθιστικές, μεταλλαξιογόνες καθώς και κάθε ουσία που μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στα νερά (επιφανειακά και υπόγεια) και στον αέρα.
ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ;
Προέρχονται κυρίως από τη βιομηχανική δραστηριότητα και λοιπούς οικονομικούς κλάδους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω κλάδοι:
– Διύλιση πετρελαίου, παραγωγή λιπασμάτων και άλλων χημικών προϊόντων (χρωμάτων, βερνικιών, πλαστικών, γεωργικών φαρμάκων)
-Επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα: Πρόκειται για τα ιατρικά απόβλητα μολυσματικού ή/και τοξικού χαρακτήρα καθώς και ραδιενεργά τα οποία προέρχονται από τις διάφορες υγειονομικές μονάδες
– Υγρά μπαταριών, πυκνωτών και μετασχηματιστών
-Επιπλέον, στα προκύπτοντα επικίνδυνα απόβλητα περιλαμβάνονται και «μικροποσότητες επικινδύνων αποβλήτων» στα αστικά απόβλητα. Τα απόβλητα αυτά σχετίζονται κυρίως με τον απορριπτόμενο οικιακό εξοπλισμό καθώς και με απορριπτόμενα προϊόντα οικιακής χρήσης. (συνεπώς κάθε αστικό απόβλητο μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί επικίνδυνο και να κατευθυνθεί προς ένα ΧΥΤΕΑ)
-Απόβλητα όπου πρακτικά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική μέθοδο διαχείρισης: π.χ. αμίαντος
Μη ορθή διαχείριση των παραπάνω ουσιών προκαλεί πλήθος ασθενειών και μακροχρόνια έκθεση σε αυτές καρκίνο.
Οι ποσότητες των ΕΑ σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ (2004) ανέρχονται περίπου σε 330.000 τόνους / έτος, χωρίς να συμπεριληφθούν σε αυτά τα ληγμένα φυτοφάρμακα, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, τα επικίνδυνα ζωικά υποπροϊόντα (45.000 τόνοι/έτος), τα Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ) (47.000 τόνοι/έτος), κ.α.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΧΥΤΕΑ);
– Αστοχία πρανούς (πλέον σύνηθες)
– Αστοχία των μονωτικών διαστρώσεων
– Βούλωμα του συστήματος στραγγισμάτων
– Διάθεση υλικών μη συμβατών χημικά με τις μονωτικές διαστρώσεις
– Πολλά υγρά έχουν κακώς εισέλθει ως απόβλητα
– Το πιο επικίνδυνο είναι συμβεί ένα ρήγμα στην τσιμεντολεκάνη ενός ΧΥΤΕΑ. Τότε τα Επικίνδυνα απόβλητα μπορούν να εισχωρήσουν στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα.
Πόσο σίγουροι είμαστε ότι ένα Ελληνικό δημόσιο έργο στην εποχή της κρίσης θα υλοποιηθεί σωστά?
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΕΙΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΕΑ;
1. Είναι σεισμογενής περιοχή
2. Ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής επί της ουσίας διακλαδίζεται και επηρεάζει άμεσα όχι μόνο την περιοχή μας αλλά και Μεσσηνία και Ηλεία. Σε περίπτωση διαρροής αποβλήτου, η μόλυνση θα επηρεάσει τα νερά της Ν. Πελοποννήσου με καταστροφικές συνέπειες για κατοίκους και καλλιέργειες.
3. Η Μεγαλόπολη, και το έχει αποδεχθεί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι υπερκορεσμένη περιβαλλοντικά.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)
– Αγροτική ανάπτυξη στα εδάφη των εξαντλημένων ορυχείων
– Τουριστική ανάπτυξη (αρχαίο θέατρο, περιπατητικός και θρησκευτικός τουρισμός)
– Αξιοποίηση αγροτουρισμού γύρω από τον Αλφειό
– Δημιουργία κέντρου μηχανοκίνητου αθλητισμού (Αξιοποίηση πίστας μότο κρος)
– Ανάπτυξη Αθλητικού Τουρισμού Αναψυχής και Αθλητικών Δρώμενων στη Μεγαλόπολη.
– Δημιουργία διαφόρων μουσείων (απολιθωμάτων, ευρημάτων, μουσείο τεχνολογίας )
ΤΑ Επικίνδυνα Απόβλητα ΔΕΝ θα έρθουν στη Μεγαλόπολη διότι ΔΕΝ τα θέλουμε και ΔΕΝ ΘΑ ΤO ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ. ΩΣ ΕΔΩ.
Τσελάς Κωνσταντίνος του Βασιλείου, Καραλής Σωτήρης του Παναγιώτη, Χριστοπούλου Κωνσταντίνα του Κωνσταντίνου, Μαρκολέφα Αναστασία του Γεωργίου, Χριστοδημητρόπουλος Μιχάλης του Ιωάννη, Χάβαρης Βασίλης του Σταματίου, Θεοδωρόπουλος Ιωάννης του Θεοφάνη, Μάντης Αθανάσιος του Χρήστου, Κασσελούρης Χρήστος του Γεωργίου, Φιλιπούσης Ιωάννης , Παπαντωνοπούλου Κατερίνα του Ηλία, Ζέρβα Ελένη του Ιωάννη, Κουρουνιώτη Ελένη του Ιωάννη, Δημητρακοπούλου Γεωργία του Παναγιώτη, Σπυρακοπούλου Φωτεινή του Γεωργίου, Ταμπάκη Θεοφανή του Σωτηρίου, Δάρρα Δήμητρα του Βασιλείου, Βελισσάρης Χρήστος του Ηλία , Τρεμπέλας Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Μανιάτη- Ζώταλη Ρούλα του Ηλία, Γιαλαμάς Παντελής του Λάμπρου, Γιαννακόπουλος Γιάννης του Παναγιώτη, Καλογερόπουλος Θεοφάνης, Χριστοδημητροπούλου Μαρία του Ιωάννη, Κουσκουρέλου Ελένη του Κωνσταντίνου, Τσίχλης Σταύρος του Χρήστου, Αγγελόπουλος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου.

Εμείς οι πολίτες πρέπει να καθορίσουμε το μέλλον μας τώρα!!!
Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 ώρα 7:00μμ στο πνευματικό κέντρο Μεγαλόπολης
«Συμμετέχω κι εγώ στην Επιτροπή Κατοίκων Μεγαλόπολης»

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here