Επιτροπή Κατοίκων Μεγαλόπολης: Ενημέρωση για την συγκέντρωση της 3ης Απριλίου

Την Δευτέρα 3 Απριλίου, η Επιτροπή Κάτοικων Μεγαλόπολης, υστέρα από κάλεσμα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης μέσω εντύπων τα οποία μοιράστηκαν πόρτα πόρτα, αφισών και διαδικτυακών αναρτήσεων, πραγματοποίησε την πρώτη ανοικτή συγκέντρωση της με σκοπό την ενδελεχή ενημέρωση των κατοίκων της Μεγαλόπολης σχετικά με τα επικίνδυνα απόβλητα, τους κίνδυνους από την ενδεχόμενη κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Ε.Α) στην περιοχή, για τις μέχρι τώρα ενέργειες διάφορων φορέων, στηριζόμενη σε επιστημονική βιβλιογραφία και κατατεθειμένα έγγραφα, καθώς και να τεθούν επί τάπητος οι προσδοκίες των Μεγαλοπολιτών για το μέλλον του τόπου. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη καλεστεί όλοι οι σύλλογοι και οι φορείς να εκφράσουν δημοσιά την άποψη τους σχετικά με ενδεχόμενο κατασκευής Χ.Υ.Τ.Ε.Α..

Η κ. Φ. Σπυρακοπούλου, μοριακή βιολόγος και γενετιστής με σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως ειδικός αντιρύπανσης και ανακύκλωσης αποβλήτων, τόνισε στην ομιλία της, την ύπαρξη στην περιοχή μιας υπόγειας λίμνης (όπου θεωρείται ότι είναι ο πρώτος υδροφόρος ορίζοντας των Βαλκανίων) που πλησιάζει σε όγκο τα 300 εκ. κυβικά μέτρα νερού και η ανανέωσή της ανέρχεται στα 80-90 εκατομ. κυβικά μέτρα ετησίως, και μίλησε και για τους υπάρχοντες ποταμούς που καταλήγουν στη Ν. Πελοπόννησο. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στις αστοχίες ενός ΧΥΤΕΑ και να τονίσει την επικινδυνότητα τους λόγω της σεισμικότητας της περιοχής.

Η παρουσία του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και  η ανησυχία του ακόμα πιο έντονη.. μάλιστα σε ερώτημα που ετέθει,  ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ κ. Π. Χριστοδουλάκης είπε χαρακτηριστικά «εάν διαχυθεί μια ποσότητα 100γρ βενζολίου σε έναν υδροφόρο ορίζοντα, σε μια υδρολεκάνη τότε 100.000 κυβικά μέτρα, θα έχουν ρυπανθεί, θα έχουν μολυνθεί και θα είναι ακατάλληλα για χρήση.»

Σημαντική όμως ήταν και η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία, όπου δήλωσε «Δεν θα επιτρέψουμε ο τόπος μας να γίνει τόπος αποβλήτων. Δηλώνω και δεσμεύομαι ότι η εκκλησία θα σταθεί κοντά στον αγώνα αυτό, θα ξεσηκώσει το λαό της, θα κατέβουν και οι καλόγριες ακόμα στο πεζοδρόμιο»

Εκ της συζήτησης που ακολούθησε εκφράστηκαν οι φόβοι των κατοίκων για το μέλλον της Μεγαλόπολης το οποίο κατά την κοινή γνώμη διαγράφεται ζοφερό αν η ανάπτυξη του τόπου αυτού δεν στραφεί επιτελούς σε έναν εντελώς διαφορετικό ορίζοντα. Η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής στα αποκατεστημένα εδάφη της ΔΕΗ, η τουριστική αξιοποίηση των δεκάδων μνημείων μας καθώς και η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και ιδιαίτερα της υπόγειας και της νεοσυσταθεισας λίμνης της περιοχής ήταν τα κύρια προσδοκούμενα από όλους τους παρευρισκόμενους.’

Και γι αυτό τον λόγο, ΚΑΛΟΥΜΕ κάθε αρμόδιο φορέα να εργαστεί προς σε αυτήν την κατεύθυνση σεβόμενος την επιθυμία των πολιτών.

Συγκεκριμένα ζητάμε

α) την εκπόνηση υδρογεωλογικών μελετών στις περιοχές των εξαντλημένων λιγνιτικών πεδίων, επίσημη κρατική αναγνώριση της υπόγειας λίμνης του λεκανοπεδίου, υδρολογική μελέτη της νεοσυσταθείσας λίμνης καθώς και ανάλυση κινδύνου μόλυνσης του τοπικού υδροφόρου ορίζοντα με συσχέτιση τόσο με την περιοχή όσο και με τους όμορους νομούς

Β) την  άμεση αποκατάσταση των εδαφών στα εξαντλημένα ορυχεία της ΔΕΗ.

Τα Επικίνδυνα Απόβλητα ΔΕΝ θα έρθουν στην Μεγαλόπολη διότι ΔΕΝ τα θέλουμε και ΔΕΝ ΘΑ ΤO ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.
ΩΣ ΕΔΩ.

 

δείτε το σχετικό μας άρθρο ΕΔΩ

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλο αγώνα σε ολους ,ας ξυπνήσουν ολοι οι ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΕΣ και να αγωνιστούμε ολοι πλάι πλάι ,γιατι δεν εχουμε καταλάβει τι σημαίνει βιομηχανικά απόβλητα !Θα μείνει πόλη φάντασμα αν τα φέρουν γιατι δεν θα μείνει κανεις μας ζωντανός !Η δημοτική αρχή τι γινεται έχουν σκοπό να ξεσηκώσουν τον κοσμο η’ περιμένουν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι που ειναι απο χωρια στο χώρο της ΔΕΗ οτι θα τους αγοράσουν την γη και θα κονομήσουν ;αυτη την φορά ομως δεν θα ειναι διόδια για να τάζουν θέσεις εργασίας κάποιοι ,αλλα θα ειναι η ημερομηνία λήξης όλων μας !Και δεν ισχύει( καλα θα πάω να μείνω στην καλαματα )γιατι και η καλαματα θα μολυνθεί !Το αγαπητό καφενείο που εχει πρόσβαση στο Arcadia portal και αλλα site καλο θα ηταν να βάζει θέματα κάθε μέρα γύρω απο το ΧΥΤΕΑ !Καλη ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε ολους και ο θεος να μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας !!

  2. Κάποιοι δυστυχήδες συντοπίτες μας ψιθυρίζουν οτι με το ΧΥΤΕΑ θα έρθουν θέσεις εργασίας στην περιοχή μας !Θα έρθουν χιλιαδες θέσεις εργασίας οπως ήρθαν στην 5 μονάδα και διορίστηκαν χιλιαδες κόσμου ,οπως στην ήλιοσφαιρα στην Τρίπολη που οι εργαζόμενοι ειναι στα δικαστήρια για τα δεδουλευμένα ,οπως με τα εργοτάξια του μωρεα που είχαν αλλοδαπούς εργάτες για να έχουν το λιγότερο κόστος ,και αλλα πολλα !Ας ξυπνήσει ο λαός της Μεγαλοπολης και να καταλάβει οτι το λεκανοπέδιο μονο καρκίνο θα πάρει απο τα ΧΥΤΕΑ και το σκουπίδοεργοστάσιο στην παλαιοχουνη ,οι θέσεις εργασίας θα ειναι ελάχιστες και θα ειναι υπάλληλοι των εταιριών που θα πάρουν τις δουλειες !Και αν κάποιοι νομίζουν επειδή έχουν εκτάσεις σε πληγέντα χωρια μεσα στα ορυχεία οτι θα τους τα απαλοτριωσουν και θα τους πληρώσουν καλα χρήματα ,κούνια που τους κούναγε ,ο ιδιώτης θα τους τα πάρει για ένα κομμάτι ψωμί !Καποτε για μικροπολιτικά συμφέροντα δεν θέλαμε το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ,κάποτε για μικροπολιτικά συμφέροντα δεν θέλαμε τις φυλακές που θα έρχονταν κόσμος στην πόλη κοινωνικοί λειτουργοί δικηγόροι και αλλοι ,και οι σοφρωνιστικόι υπάλληλοι θα έμεναν υποχρεωτικά μεχρι 15 χιλιόμετρα μακριά απο της φυλακές !Ειναι δυνατόν τωρα κάποιοι να θελουν να γίνει η περιοχή μας βάση νεοπλασιών και καρκίνων για τις επόμενες γενεές γιατι τους παραμύθιασαν κάποια λαμόγια με ταχαμου φτιάξιμο ;Και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δίνουν καλα λεφτα για να εισαι τεχνικός στις κεραίες δεν ειδα ομως κανέναν μεγάλοπολιτη να πηγαίνει εκει για δουλεια ,γιατι επειδή ολοι ξέρουμε οτι εκει δεν περνάνε τα 40 έτη !Ε στα ΧΥΤΕΑ δεν θα περνάνε ούτε τα 25 έτη οι εργαζόμενοι εκει !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,692ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,316ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ