ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ

0
177

Στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων της ΔΕΗ και σε επίταξη των υπηρεσιών τους προχωρά η κυβέρνηση, μετά την απόφασή τους να συνεχίσουν την απεργία τους, μολονότι το Πρωτοδικείο Αθηνών την έκρινε παράνομη και καταχρηστική.

Οι απεργοί της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ προχώρησαν σε νέα μείωση της παραγόμενης θερμικής ισχύος, με αποτέλεσμα οι εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) να ανέρχονται πλέον σε 14 συνολικής ισχύος περίπου 3.700 MW, ενώ η Υδροηλεκτρικής ισχύς που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας παραμένει στα 900MW περίπου.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί η απόφαση της κυβέρνησης έφευγε για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Πλέον, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επιδοθούν τα φύλλα επιστράτευσης σε περίπου 19.000 εργαζόμενους της ΔΕΗ. «Είμαστε έτοιμοι για όλα, μπορώ να σας το διαβεβαιώσω», δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης.

 

«Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος» αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

«Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους, και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους» τονίζει η κα Βούλτεψη και προσθέτει:

«Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ανέφερε ότι, αν η απόφαση της Δικαιοσύνης για τη ΔΕΗ δεν εφαρμοστεί, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι η υποχρεωτική εφαρμογή αυτής της απόφασης.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα, μπορώ να σας το διαβεβαιώσω» τόνισε ο κ. Μανιάτης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επιστράτευση των εργαζομένων εντός της ημέρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ διεμήνυσε ότι «η εποχή που η κάθε συνδικαλιστική ηγεσία μπορούσε να συγκυβερνήσει παρήλθε. Όσοι πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί αυτό κάνουν λάθος… η μεγάλη πλειοψηφία του λαού τάσσεται με την κυβέρνηση, είναι βαθιά γελασμένοι».

«Είμαστε νόμιμη και εκλεγμένη κυβέρνηση, που έχει τη δεδηλωμένη. Έχει τελειώσει η εποχή που οι συνδικαλιστές κατέβαζαν τους διακόπτες όποτε ήθελαν (…). Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ» σημείωσε.

2012121202424_120748476_type12128

Για το απρόσκοπτο ξεπούλημα της ενέργειας μέσω της «μικρής ΔΕΗ» ενδιαφέρεται μόνο η συγκυβέρνηση υποστηρίζει ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ και επαναλαμβάνει ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουμε στην απόσυρση του αντεθνικού νομοσχεδίου».

Ο βουλευτής Επικρατείας αναρωτήθηκε «Άραγε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κάνει την επίταξη «υπερασπιζόμενη», έναντι του φόβου διακοπών ρεύματος, το δικαίωμα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ηλεκτροδότηση ή για το δικό της «δικαίωμα», με μνημονιακές δεσμεύσεις, να ξεπουλήσει χωρίς αντιρρήσεις και αντιδράσεις ένα εθνικό αγαθό, την ΔΕΗ, που έκτισε ο ελληνικός λαός με τα δικά του χρήματα, επί δεκαετίες, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας;»..

 

«Να σκίσουμε τα φύλλα πορείας»

Να σκίσουν τα φύλλα πορείας, αν φθάσουν στα χέρια τους, κάλεσε από τη μεριά του τους εργαζομένους στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «μετά από 29 χρόνια δουλειάς παίρνω 1.400 ευρώ».

newego_LARGE_t_1101_54365489_type12128

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να πετάξουμε τα φύλλα πορείας και θα προτείνω στους εργαζομένους της ΔΕΗ να τα σκίσουμε, γιατί χωρίς εμάς… γρανάζι δεν γυρνά. Χωρίς εμάς δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια» δήλωσε ο κ. Φωτόπουλος μιλώντας στον ALPHA.

«Η κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο του αυταρχισμού»

Αυταρχισμό καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να κηρύξει την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ παράνομη και καταχρηστική.

«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει τον δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται» τονίζει η Κουμουνδούρου και προσθέτει πως η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί.

«Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και αυτήν την ώρα, να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποφανθεί για τον χαρακτήρα της ΔΕΗ» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ: «Αλληλεγγύη του λαού ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης»

«Η απόφαση του δικαστηρίου που κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ κινείται στο πλαίσιο της αντιδραστικής θεωρίας της κυβέρνησης, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν αντιλαϊκές αποφάσεις» σημειώνει ο Περισσός σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης χρειάζεται τώρα να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη όλου του λαού, που θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, με στόχο την κατάργηση όλου του νομοθετικού και κοινοτικού πλαισίου που την προωθεί».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

 

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΗ


 

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here