ΑρχικήΔΕΗΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Μεγάλη ενόχληση και πολλές παρενέργειες έχουν  προκαλέσει τελικά τα απεργιακά μέτρα που  έγιναν στα Ορυχεία της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη. Είναι πλέον σαφές ότι μετά από πολλά χρόνια η κινητοποίηση των εργαζομένων στην Μεγαλόπολη έχει ταρακουνήσει όλη την Ελλάδα.

Μετά την αντίδραση της ΔΕΗ η οποία βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση , σήμερα είχαμε και ένα έγγραφο το οποίο απέστειλε το Σωματείο Σπάρτακος της Βόρειας Ελλάδας στον Αρθρούρο Ζερβό και του απευθύνει ερωτήματα τα οποία προέκυψαν – όπως αναφέρει- από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και Σωματείων Μεγαλόπολης.

Δεν θα σχολιάσω την επιστολή , σας την παρουσιάζω και τα συμπεράσματα δικά σας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Προς: Πρόεδρο & Διευθύνων Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε           Αριθ. Πρωτ.: 4900

κ. Αρθούρο Ζερβό                                                  Ημερ: 24.2.2014

 

Θέμα: «Μνημόνια Συνεργασίας» μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε και Σωματείων της.

Κύριε Πρόεδρε

Αφορμή για την αποστολή της παρούσας αποτελεί η υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας» μεταξύ της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Μεγαλόπολης προκειμένου να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο ΛΚΜ.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου είχε οριστεί να γίνει η εκδίκαση της αγωγής που έκανε η Διοίκηση της ΔΕΗ στα σωματεία των εργαζομένων στο Ορυχείο της Μεγαλόπολης που είχαν κηρύξει απεργιακά μέτρα, προκειμένου τα μέτρα αυτά να χαρακτηριστούν παράνομα. Τελικώς η Διοίκηση της ΔΕΗ ζήτησε και πήρε αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για την επόμενη εβδομάδα.

 

Τα δε σωματεία του Λιγνιτικού Κέντρου της Μεγαλόπολης, στη προσπάθεια τους να ¨διασφαλίσουν¨ ότι τα αιτήματά τους (αιτήματα που αποτέλεσαν και την αφορμή για την κήρυξη των μέτρων) θα τύχουν ανάλογης μεταχείρισης από την Διοίκηση της ΔΕΗ και θα καταστεί –κατά κάποιο τρόπο- εφικτό να υλοποιηθούν, συνέταξαν κείμενο (το οποίο μάλιστα φέρεται να έχει χαρακτηριστεί «μνημόνιο συνεργασίας/συμφωνίας μεταξύ των σωματείων της Μεγαλόπολης και της διοίκησης της ΔΗΕ Α.Ε») το οποίο υπογράφουν οι: Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε κ. Δόλογλου, ο Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων κ. Δαμάσκος και ο Γενικός Διευθυντής Ορυχείων κ. Νικολακάκος.

Πρόκειται για έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει 7 σημεία τα οποία αφορούν:

 • Στην στήριξη του λιγνίτη στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης
 • Στην σύνθεση συνεργείων
 • Στην αξιοποίηση-συντήρηση του βοηθητικού εξοπλισμού
 • Στην άμεση προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας
 • Στην άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης εργαζόμενων και ιεραρχίας ΛΚΜ
 • Στην αξιολόγηση και στο οργανόγραμμα (● άνιση οικονομική μεταχείριση στους εργαζόμενους των Ορυχείων μεταξύ Βορρά – Νότου ● ακόμα και στο ΛΚΜ)
 • Στην λειτουργικότητα των μηχανημάτων, στην αξιοποίηση του προσωπικού, στην οριοθέτηση των εργολάβων.

  Κύριε Πρόεδρε

     Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το «Μνημόνιο» των 7 σημείων εκτός από το ότι είναι πολλά και σοβαρά, αφήνουν έκθετη την τοπική Διοίκηση του ΛΚΜ αλλά και το σύνολο της Ιεραρχίας και εξηγούμε:

 • Αλήθεια, είναι ζήτημα «Μνημονιακής διαπραγμάτευσης» η αυτονόητη και επιβεβλημένη υποχρέωση της Επιχείρησης για στήριξη του Εθνικού μας καυσίμου (του Λιγνίτη) στο ΛΚΜ, στο ΛΚΔΜ ή οπουδήποτε αλλού έχουν παραχωρηθεί δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνίτη από την πολιτεία; Αποτελεί άραγε (η εν λόγω υπογραφή) άμεση ή έμμεση παραδοχή παράβασης καθήκοντος;
 • Είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης η ανάπτυξη ενός Ορυχείου και μάλιστα με τις ¨παραμέτρους¨ της ασφαλούς και ορθολογικής εκμετάλλευσης; Το αυτονόητο και επιβεβλημένο δεν είναι αυτό (και πάλι); Χρειάζεται για το κομμάτι αυτό Μνημόνιο από τη στιγμή που από το 1973 υπάρχει (και υποτίθεται πως εφαρμόζεται) ο Μεταλλευτικός κανονισμός;  
 • Συνιστά ή όχι ποινικό αδίκημα η μη εφαρμογή του Ε.Κ.Α;
 • Είναι ποτέ δυνατόν ένα       Μνημόνιο να αποκαθιστά την       εμπιστοσύνη μεταξύ εργαζόμενων και ιεραρχίας ΛΚΜ την ώρα μάλιστα που αν υφίσταται τέτοιο ζήτημα το ερώτημα θα έπρεπε να είναι ¨γιατί υφίσταται¨. Από εκεί και πέρα, η ευθύνη για τη διευθέτηση του ζητήματος βαραίνει τη ΔΕΗ που ή εμπιστεύεται την Ιεραρχία ή όχι και προχωρά στην αντικατάστασή της.

   Κύριε Πρόεδρε

   Είναι παντελώς απαράδεκτο, η Ιεραρχία της Επιχείρησης να υπογράφει «Μνημόνια» συνεργασίας & συμφωνίας για πράγματα και καταστάσεις για τα οποία δεσμεύεται και υποχρεούται από τη Νομοθεσία και τους κανονισμούς, να πράττει.

   Είναι παντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι συνυπογράφεται από Διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, έγγραφο στο οποίο γίνεται σαφής διαχωρισμός των εργαζόμενων, σε εργαζόμενους του Βορρά και του Νότου (για δήθεν μισθολογικές ανισότητες).

   Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αδυνατεί να κατανοήσει τόσο το ίδιο το γεγονός όσο και το νόημα που μπορεί να έχει μία τέτοια κίνηση η οποία δε μπορεί παρά να σημαίνει ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ ΔΕΝ ακολουθούσε όλα όσα από το νόμο υποχρεούται, δεν εφάρμοζε και δεν έπραττε τα αυτονόητα.

Κύριε Πρόεδρε

   Ως εκ τούτου, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σας καλεί να προβείτε άμεσα σε κάθε ενέργεια με την οποία θα αποκατασταθούν τα πράγματα και πρωτίστως σας καλεί να επαναφέρετε στην τάξη τα Διευθυντικά σας Στελέχη για το ατόπημα που έπραξαν.

 

Για το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής

Ενέργειας ΔΕΗ Α.Ε ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γ. Γραμματέας

 

Γιώργος Αδαμίδης                                                 Αθανάσιος Μάστορας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο, κ. Κωνσταντίνο Δόλογλου

  Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλο,Ουρανία Αικατερινάρη

 Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Θέο

Γενικό Διευθυντή Ορυχείων κ. Παναγιώτη Νικολακάκο

 Γενικό Διευθυντή Παραγωγής κ. Ιωάννη Κοπανάκη

 Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων κ. Γεώργιο Δαμάσκο

 Διευθύντρια ΛΚΔΜ κ. Όλγα Κουρίδου

  Διευθυντή ΛΚΜ κ. Κουστέρη Παναγιώτη

 Εκπροσώπους Εργαζόμενων στο Δ.Σ της ΔΕΗ Α.Ε

 ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ/ΚΗΕ

Αξίζει

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια