ΑρχικήΑΡΘΡΑΕπιστολή διαμαρτυρίας Συλλόγων για την κατασκευή φωτοβολταϊκού 1 GW στην περιοχή Μεγαλόπολης

Επιστολή διαμαρτυρίας Συλλόγων για την κατασκευή φωτοβολταϊκού 1 GW στην περιοχή Μεγαλόπολης

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Φ/Π 1GW ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Την Τετάρτη 10/6/20 και ώρα 18:30,  μετά από πρόσκληση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, προς τους εκπροσώπους Ενώσεων και Νομικών Προσώπων της περιοχής Μεγαλόπολης, κατόπιν πρότασης της Ένωσης Ισιωματαίων Καρυών Μεγαλόπολης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας, Τζώρτζ 9, Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να αποφασίσουν σχετικά με τη δημιουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου 1GW στην περιοχή της Μεγαλόπολης, εκτάσεως 23.000 στρεμμάτων.

Πρόεδρος της συνάντησης ήταν ο κ. Παναγιώτης Μπένος, αναπλ. Γεν. Γραμματέας της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Παρών στη συνάντηση ήταν ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, κ. Αθ. Χριστογιαννόπουλος.

Κατ΄ αρχήν, ο κ. Μπένος καλωσόρισε τους παρόντες, αναγνώστηκε η από 8/6/2020 Ανοικτή Επιστολή Διαμαρτυρίας και στη συνέχεια ο πρόεδρος, κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης,  ο οποίος, αφού ενημέρωσε σχετικά με το θέμα, απάντησε σε ερωτήσεις.

Ο κ. Χριστογιαννόπουλος διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημο σχέδιο δημιουργίας Φ/Π 1GW και ότι είναι αβάσιμες οι όποιες πληροφορίες σχετικά με αυτό. Ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο δημιουργίας ενός μικρότερου Φ/Π σε έκταση 1.000, περίπου, στρεμμάτων. Στη συνέχεια,  αναφέρθηκε στην διαδικασία ανάπτυξης της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή.

Κατόπιν, αφού έλαβαν τον λόγο οι περισσότεροι από τους παρόντες, κάνοντας σχετικές τοποθετήσεις,  αποφασίστηκε τα εξής:

1. Να εκφραστεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η αρνητική θέση των συλλόγων της περιοχής για τη δημιουργία του ως άνω Φ/Π , γιατί η αλλοίωση της αισθητικής του τοπίου με την εγκατάστασή του λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής, ακυρώνοντας σειρά κατατεθειμένων προτάσεων φιλικών στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

2. Η συμμετοχή σε κάθε πρωτοβουλία και νόμιμη ενέργεια, καθώς και η διεθνοποίηση του ζητήματος για την ακύρωση του ως άνω εγχειρήματος που οδηγεί στη συνέχιση της υποβάθμισης του ιστορικού αυτού τόπου και κοιτίδας πολιτισμού.

3. Η σύμπραξη μεταξύ μας και με κάθε άλλο ενδιαφερόμενο  στη διαβούλευση του Σχεδίου Μετάβασης της Μεγαλόπολης στη Μεταλιγνιτική εποχή.

Με τη λήξη της συνάντησης ευχαριστήσαμε τον Δήμαρχο Μεγαλόπολη, κ. Χριστογιαννόπουλο, για την πρόσκλησή του για συμμετοχή μας στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Μεγαλόπολης.

Η Επιστολή Διαμαρτυρίας είναι η εξής:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ                                        

ΕΝΩΣΕΩΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ -ΦΑΛΑΙΣΙΑΣ

Θέμα:  «Φ/Β πάρκο 1GW στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης»

Κοινοποίηση:

 1. Υπουργείο Eνέργειας
 2. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
 3. Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου
 4. Δήμαρχο Μεγαλόπολης

Το τελευταίο καιρό με μεγάλη έκπληξη, δυσαρέσκεια και αγωνία, γινόμαστε μάρτυρες συζητήσεων και δημοσιευμάτων που αφορούν στην κατασκευή ενός γιγαντιαίου Φ/Β πάρκου, ενός γίγαβατ (1GW), έκτασης 23.000 στρεμμάτων, περίπου, στις απαλλοτριωμένες εκτάσεις της ΔΕΗ.

Το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης από το ξεκίνημα της ανάπτυξης των έργων της ΔΕΗ (ΑΗΣ και Ορυχεία)  το 1968, μέχρι σήμερα, έχει υποστεί μεγάλες παρεμβάσεις με καταστροφικές συνέπειες, τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στην υγεία κατοίκων. Έτσι κατέληξε να θεωρείται μια υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή, με τη ΔΕΗ μονόδρομο ανάπτυξης και απασχόλησης. Αποτέλεσμα, η εγκατάλειψη κάθε άλλης αναπτυξιακής προσπάθειας.

Σήμερα, με το βίαιο κλείσιμο των μονάδων και των ορυχείων, οι κάτοικοι ζουν με την αγωνία του αύριο, αφού, αμέσως, θα χαθούν περί τις 2.000 θέσεις εργασίας, ενώ η τοπική αγορά θα υποστεί ολέθρια καταστροφή.

Είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο του  Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή,  έχουν κατατεθεί σημαντικές και καινοτόμες προτάσεις από φορείς και κατοίκους της περιοχής, για ένα επανασχεδιασμό  του λεκανοπεδίου με στόχο τη  διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που θα περιλαμβάνει τόσο τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανική δραστηριότητα και τον κλάδο υπηρεσιών, όσο και την ανάπτυξη του πολιτισμού και του τουρισμού.

Σ’ αυτό το σχεδιασμό δεν χωράει η κατασκευή ενός γιγαντιαίου Φ/Β πάρκου, αφού δεν θα παρέχει σχεδόν καμιά θέση εργασίας. Θα επιβαρύνει αισθητικά την οπτική εικόνα της περιοχής και θα στερήσει από την περιοχή μια μεγάλη έκταση έτοιμη να αποδοθεί άμεσα στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, κτηνοτροφία…). 

Μ΄ αυτή τη λογική εκφράζουμε έντονα τη διαφωνία μας, ακόμα, και στη σκέψη δημιουργίας ενός Φ/Β Πάρκου τέρατος που τίποτα δεν θα προσφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής, ενώ, αντίθετα, θα την υποβαθμίσει, ακόμα, περισσότερο.

Μετά από 50 χρόνια μονοκρατορίας της ΔΕΗ και προσφοράς ενέργειας στην πατρίδα μας με τις καταστροφικές συνέπειες που προαναφέραμε αρνούμαστε να παραδώσουμε τον τόπο μας βορά στα συμφέροντα των ξένων εταιρειών που παράγουν Φ/Β πάνελ και των εκπροσώπων τους.

Η Μεγαλόπολη, η Γή των μύθων και των θρύλων, η γενέθλια γη θεών και ηρώων, η Γή που διεκδικεί τη γέννηση του Δία, η κοιτίδα της επανάστασης του 1821, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε κρανίου τόπο.

Οραματιζόμαστε ένα λεκανοπέδιο και μια «ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΗ» όμορφη, με θέσεις εργασίας για τους νέους, με μουσεία, πάρκα και πλατείες και με το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαιότητας να λειτουργεί και να προσελκύει τους κατοίκους της, καθώς και επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου. Θέλουμε η Γη που μας γέννησε και το περιβάλλον που ζούμε να είναι έτσι, ώστε να μας κάνει ευτυχισμένους ανθρώπους! Θέλουμε να ανακτήσουμε ότι στερηθήκαμε επί 50 χρόνια!  Μια περιοχή βιώσιμη και ελκυστική! Mια περιοχή που θα αξίζει κανείς να ζει, να δημιουργεί και να επισκέπτεται!!!!

Αθήνα 08/06/2020

Οι υπογράφοντες:

 1. ΕΝΩΣΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΦΑΛΑΙΣΙΩΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

(26 ΔΗΜ.ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ)

 • ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΙΣΙΩΜΑΤΑΙΩΝ ΚΑΡΥΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
 • ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
 • ΠΑΡΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
 • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
 • ΕΝΩΣΗ ΑΝΩ ΚΑΡΥΩΤΩΝ ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ
 • ΕΝΩΣΗ ΚΟΥΡΟΥΝΑΙΩΝ
 • ΕΝΩΣΗ ΚΑΣΤΑΝΟΧΩΡΙΤΩΝ
 • ΕΝΩΣΗ ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑΣ
 • ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΑΙΩΝ
 • ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΑΝΑΙΩΝ
Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ