Επιστολή αναγνώστη για το κληροδότημα Παλαμήδη από την Καρύταινα

0
396

ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΛΑΜΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ

Είναι κρίμα, που το κληροδότημα του αείμνηστου συμπολίτη μας, Καρυτινού, Θεόδωρου Παλαμήδη, δεν αξιοποιήθηκε , έμενε και μένει στα αζήτητα, 60 κάπου τόσα χρόνια.

Αρχικά η σκέψη του ήτανε να κάνει ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ στο Κάστρο της Καρύταινας. Μια πρωτοποριακή ιδέα, που θα έδινε ζωή στον Τόπο, στην Περιφέρεια. Κάποιοι όμως τον αποθάρρυναν από αυτό τον προσανατολισμό.

Δεύτερη σκέψη του ήτανε να γίνει Γεροκομείο στην Καρύταινα ή στην ευρύτερη Περιοχή , για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων συμπολιτών του. Κάτι που άφησε με τη Διαθήκη του.
Εκτελεστές της Διαθήκης, του, όρισε τους δύο ανιψιούς του, οι οποίοι, αδιαφόρησαν- παρητήθησαν, χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν από τους Καρυτινούς, τον Πρόεδρο της Κοινότητας ή τον Σύλλογο των Καρυτινών της Αθήνας, με αποτέλεσμα, το Κληροδότημα, να μείνει στα Αζήτητα, ανενεργό, στην Τύχη του!!

Το εντόπισε το Υπουργείο Οικονομικών και διόρισε Εκτελεστή της Διαθήκης τον Δικηγόρο κ Νάκη, αν δεν κάνουμε λάθος. Έγιναν κάποιες προσπάθειες για την ίδρυση Γηροκομείου στην Καρύταινα, μα με τα δεδομένα της εποχής, δεν υπήρχε δυνατότητα λειτουργίας του.

Ο Σύλλογος των Καρυτινών, έκανε προσφυγή στο Εφετείο,για την τροποποίηση της Διαθήκης και μέρος των χρημάτων , να διατεθεί για την Επισκευή της οικίας του Μεγάλου Νομοδιδασκάλου- Καρυτινού, Νικολάου Δημητρκοπούλου.Το Εφετείο,δεν έκανε δεκτή την προσφυγή.

Τελικά, τα χρήματα, 1 εκατομμύριο περίπου, παραχωρήθησαν να γίνει το Γεροκομείο, στη Μεγαλόπολη, Και εκεί δεν υπήρξαν οι κατάλληλες συνθήκες- δυνατότητες. Στη συνέχεια, παρενέβη το Δεκάζειο Γεροκομείο της Τρίπολης και διεκδίκησε τα χρήματα, Το Υπουργείο όμως δεν τα παραχώρησε. Κατόπιν αυτού, το Δεκάζειο ίδρυμα,προσέφυγε στον ¨Αρειο Πάγο,όπως πληροφορούμεθα , από το Καφενείο Μεγαλόπολης και από τον Τύπο, και το Δικαστήριο παραχώρησε οριστικά τα χρήματα του Κληροδοτήματος Θ. Παλαμήδη, στο Δεκάζειο Γεροκομείο της Τρίπολης.

Είναι απαραίτητο, να σημειώσουμε και να πούμε εδώ ότι :
Ο αείμνηστος Θ. Παλαμήδης ειχε ορίσει ως Διαχειριστές του Μελλοντικού Ιδρύματος: 1)Τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Γόρτυνος- Μεγ/λεως 2) Τον Παπά της Καρύταινας 3) Τον Διευθυντή του Σχολείου της Καρύταινας 4) Τον ¨Εφορο και 5) Τον Δ/τη Χωρ/κής Μεγ/λεως.

Όταν ανέλαβε ο κ. Νάκης,τον οποίο διόρισε το Υπουργείο Εκτελεστή της Διαθήκης, δεν ξέρω πως και γιατί σε συνεννόηση με ποιόν{;}, άλλαξαν τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής, τον Παπά και τον Δάσκαλο της Καρύταινας, αντιστοίχως,με τον Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Διευθυντή της Εκπαίδευσης Μεγ/λεως. Ενέργεια αδικαιολόγητη. Με το αιτιολογικό ότι, δεν υπήρχε Παπάς και Δάσκαλος στην Καρύταινα. Ενώ πάντα Υπήρχε και Παπάς και Δάσκαλος στην Καρύταινα!!

Δεν ξέρω πως έγινε αυτό.Η επιθυμία του Διαθέτη ήτανε αυτή. Και τα πρόσωπα αυτά, τα όρισε, ως το Μάτι του και το Αυτί του στην Πατρίδα του.!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ 5 Οκτ. 2018

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here