ΑρχικήΑΡΘΡΑΕπιδότηση καυσίμων: Μπείτε εδώ για να κάνετε την αίτηση – Αναλυτικά όλη...

Επιδότηση καυσίμων: Μπείτε εδώ για να κάνετε την αίτηση – Αναλυτικά όλη η διαδικασία

Από σήμερα μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 0 και 1 και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο οι υπόλοιποι.

Όσοι χάσουν την ημερομηνία για την αίτησή τους θα έχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» να διεκδικήσουν την «επιταγή καυσίμου» μετά την Πρωτομαγιά. Εκείνοι που θα επιλέξουν να εισπράξουν την επιδότηση σε «ψηφιακό πορτοφόλι» θα πάρουν ως και 55 ευρώ.

Τα ποσά που θα πάρουν οι δικαιούχοι αντιστοιχούν σε περίπου … ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ και συγκεκριμένα κυμαίνονται μεταξύ 40 με 50 ευρώ. Κέρδος επιπλέον 5 ευρώ θα έχουν όσοι εκδώσουν ψηφιακά τη «επιταγή καυσίμων».

Μπείτε εδώ για να κάνετε την αίτηση

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Η είσοδος του φυσικού προσώπου δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).

Η διαδικασία για την «επιταγή καυσίμων» είναι ηλεκτρονική και θυμίζει εκείνη του Freedom Pass, με άλλα λόγια το ποσό της επιδότησης καυσίμου θα μπει σε ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» ώστε να εξαργυρώνεται στα πρατήρια.

Εναλλακτικά βέβαια ο κάθε δικαιούχος μπορεί να ζητήσει τα χρήματα να μπουν σε τραπεζικό λογαριασμό, θα χάσει όμως την επιπλέον έκπτωση 5 ευρώ που χορηγείται εάν επιλέξει την «ψηφιακή οδό».

Ο δικαιούχος της «επιταγής καυσίμων» θα δηλώνει στην ειδική πλατφόρμα στο gov.gr με κωδικούς Taxisnet τον αριθμό πινακίδας του οχήματός του και η ενίσχυση θα δίνεται για κάθε ΙΧ ανά φυσικό πρόσωπο.

επιδότηση- καύσιμα

Η επιδότηση αφορά σε 60 λίτρα καυσίμων για κάθε έναν από τους τρείς μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιος και ισούται 0,22 ευρώ/λίτρο.

Έτσι για το εν λόγω τρίμηνο η επιδότηση διαμορφώνεται συνολικά στα 40 ευρώ, για τους νησιώτες όμως ανεβαίνει στα 50 ευρώ καθώς η ενίσχυση στα νησιά είναι 0,28 ευρώ/λίτρο.

Για τα δίκυκλα το ποσό της επιδότησης 30 ευρώ στο τρίμηνο και στα 35 ευρώ για τις νησιωτικές περιοχές. Για την επιδότηση της βενζίνης αν η τιμή είναι στα 2,10 ευρώ/λίτρο για τα πρώτα 60 λίτρα η τιμή μετά την επιδότηση μειώνεται στα 1,88 ευρώ το λίτρο.

Οι πολίτες αποκτούν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας τα ποσά που θα λάβουν ως ενίσχυση για την προμήθεια καυσίμων.

Πώς «κερδίζουν» οι δικαιούχοι έξτρα έκπτωση 5 ευρώ

Ως επιπλέον κίνητρο σε εκείνους που θα εκδώσουν ψηφιακά τη λεγόμενη «επιταγή καυσίμων» θα είναι μια έκπτωση – μπόνους έως 5 ευρώ στην τιμή της ποσότητας καυσίμων που θα αγοράσουν. Με άλλα λόγια η επιδότηση θα ανεβαίνει από τα 40 στα 45 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα και από τα 50 στα 55 για τα νησιά.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, διότι η συγκεκριμένη έκπτωση δεν θα ισχύει για όσους αποφασίσουν να εισπράξουν την επιδότηση καυσίμων μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Επιπλέον, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο οι δικαιούχοι της επιταγής καυσίμων θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή: Η ψηφιακή κάρτα, από τη στιγμή της έκδοσής της, παραμένει σε ισχύ μέχρι και την 31η Ιουλίου 2022.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι εάν, μέχρι τις 31/07/2022, οι δικαιούχοι δεν κάνουν χρήση του ποσού που δικαιούνται ως επιδότηση καυσίμων, τότε η κάρτα καταργείται και τυχόν εναπομείναν υπόλοιπο επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

καύσιμα-τιμές

Τα εισοδηματικά όρια

Για να δικαιούται κάποιος το βοήθημα θα πρέπει το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Η επιταγή καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
  • Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.
  • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
  • Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.
  • Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).
  • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.
  • Οι προαναφερόμενες επιδοτήσεις αυξάνονται κατά 5 ευρώ εάν «φορτωθούν» σε «ψηφιακό πορτοφόλι» και δεν κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

Τι είναι το Fuel Pass;

Το Fuel Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων κίνησης.

Ποιοι είναι δικαιούχοι;

Κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με σκοπό την συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Πώς εκδίδω το Fuel Pass;

Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet). Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η  «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος. Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.

Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού;

H καταβολή του ποσού γίνεται μέσω δύο (2) μεθόδων:

  • Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone.
  • Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;

Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται βάσει του άρθρου 81 του ν. 4916/2022. Ειδικότερα, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά :

  • Πενήντα (50) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
  • Σαράντα (40) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
  • Τριάντα πέντε (35) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
  • Τριάντα (30) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ.

Πότε γίνεται η κατάθεση της ενίσχυσης;

Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην  άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημ/νία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.

Πού και πως το χρησιμοποιώ;

  • H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.
  • Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.

Το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού.
Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπο σας μέχρι την 31/07/2022.

Είμαι επιχειρηματίας-πρατηριούχος; Πως λειτουργεί ως προς την επιχείρησή μου το Fuel Pass και πότε θα λάβω τα χρήματα;

Η χρήση της άυλης κάρτας Fuel Pass είναι πανομοιότυπη με οποιαδήποτε άλλη κάρτα χρησιμοποιείται μέσω POS.

Η ενίσχυση αφορά μόνο ΙΧ οχήματα;

Ναι, η δράση αφορά μόνο οχήματα ιδιωτικής χρήσης.

Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων από τον καθένα εξ’ αυτών;

Ναι, το κάθε μέλος θα πρέπει να κάνει χωριστή αίτηση και να αναφέρει το δικό του όχημα στην αίτησή του. Το μέλος που κάνει το αίτημα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία ή την συνιδιοκτησία του οχήματος.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για ερωτήματα ή διευκρινήσεις για την λειτουργία της πλατφόρμας;

Για τυχόν ερωτήματα ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο 215 560 5150.

από το enikos.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για την Βενεζουέλα έλεγαν οι Φιλελεδες του Κουλη αλλά με πολύ δουλειά μας έκαναν χειρότερους ,Η Ουκρανία με 2 μήνες πόλεμο έχει 100 δις ζημιές ,και ο Κουλης με 2.5 χρόνια στην εξουσία αύξησε το δημόσιο χρέος 60 δις .Είχαν δίκιο κάποιοι που έλεγαν ψηφίστε Κουλη για να πεθάνουμε ουλοι .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,817ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,348ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια