ΑΡΘΡΑΕπίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στις Τεχνικές Υπηρεσίες του...

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Μεγαλόπολης

Την Τρίτη 28 Απρίλη, μέρα δράσης σε χώρους δουλειάς με το σύνθημα “πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά”, κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από  τους Δημοτικούς Συμβούλους Κατσιρούμπα Γιώργο, Παναγουλοπούλου Λίλα και τον σύμβουλο της Τ.Κ. Μεγαλόπολης Αναστασόπουλο Άκη, της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Μεγαλόπολης, επισκεφθήκαμε τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του Δήμου.

 Αφού τους ενημερώσαμε για τις επερωτήσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ που τους αφορούν, τους τονίσαμε ότι στόχος μας είναι να ακουστεί δυνατά η φωνή της διεκδίκησης για την προστασία της υγείας του λαού, για την υπεράσπιση όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης.

Να καταργηθούν στην πράξη έκτακτες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκαν εν μέσω της πανδημίας και περιλαμβάνουν μέτρα που διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης και το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων. Από την εκ περιτροπής εργασία μέχρι τις απλήρωτες υπερωρίες, τη χωρίς όριο μετακίνηση των εργαζομένων, τις αναγκαστικές άδειες, τις αναστολές συμβάσεων, έως την καταστολή των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Στη συνέχεια έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με προβλήματα που πλήττουν καθημερινά τον κλάδο. Αναδείχθηκαν οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, σε ειδικευμένους συντηρητές, μηχανικούς καθώς και σε εργάτες γενικών καθηκόντων. Αναφέρθηκαν στα προβλήματα των οχημάτων και των μηχανημάτων, λόγω παλαιότητας αλλά και ελλιπούς συντήρησης, επισημαίνοντας την ανάγκη για έναν «υποχρεωτικό ενιαίο κανονισμό καλής λειτουργίας των απορριμματοφόρων και των μηχανημάτων με υποχρεωτική αντικατάσταση ή ακινησία μετά το πέρας του κύκλου ζωής τους».

Επιπρόσθετα, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ανεπαρκή, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αυτοί εκτίθενται καθημερινά σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου, για τους οποίους μάλιστα δεν εμβολιάζονται όπως θα έπρεπε και επιπλέον δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες. Είναι αξιοσημείωτο ότι μολονότι υπάρχει ιατρός Εργασίας και Τεχνικός Ασφαλείας, ουδέποτε οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τρόπους ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό.

Επεσήμαναν ότι τα τελευταία χρόνια στους Δήμους ανθούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα εργάτες με μικρή ή καθόλου προϋπηρεσία να αναλαμβάνουν καθήκοντα χωρίς κανείς να τους έχει διδάξει πώς και ασφαλώς θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους.

 Τους εκφράσαμε την άποψή μας ότι :

Οι μνημονιακές  υποχρεώσεις  των αστικών κυβερνήσεων, έφεραν ένα πακέτο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία των Ο.Τ.Α. και μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες, χωρίς την ίδια ώρα να υπάρχει και το αντίστοιχο προσωπικό. Έτσι, η εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης ήταν τα επακόλουθα της εφαρμογής τους.

 Τα προβλήματα της Υγείας και Ασφάλειας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τεχνοκρατικές λύσεις, δεν μπορούν να λυθούν μέσα από τον λεγόμενο “κοινωνικό διάλογο”. Δεν μπορεί να λυθούν, σε τελική ανάλυση, με την παρέμβαση κρατικών μηχανισμών. Ουσιαστικές λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο αν αποτελέσουν πεδίο αντιπαράθεσης, πάλης και διεκδίκησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, μέλημα των ίδιων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Στην κατεύθυνση αυτή η διεκδίκηση λύσεων στα ζητήματα της Υγιεινής και Ασφάλειας είναι αξεχώριστη από τον αγώνα για την προστασία των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, για τη μη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, για την καταπολέμηση της ανεργίας. Είναι, σε τελική ανάλυση, αξεχώριστη από την πάλη για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τους καλέσαμε να μην υποστείλουν τις διεκδικήσεις τους. Να μην παραδώσουν τα δικαιώματά τους, τη ζωή τους. Να πάρουν θέση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πιέζοντας παράλληλα και τον «αταξικό – υποτακτικό» Σύλλογο υπαλλήλων Ο.Τ.Α. Αρκαδίας, ώστε να δώσουν αγωνιστική απάντηση σε αυτούς που θέλουν να τους έχουν και μετά την πανδημία σκλάβους. Ώστε να μη γίνει η πανδημία μια ακόμη αιτία για νέες περικοπές στα εργατικά, λαϊκά, συνταξιουχικά  δικαιώματα. Να δυναμώσει ο αγώνας, η αντίσταση, η διεκδίκηση μπροστά στη θύελλα που έρχεται.

Μεγαλόπολη 29/4/2020

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Μεγαλόπολης.

Κατσιρούμπας Ε. Γεώργιος

Παναγουλοπούλου Λίλα

Αναστασόπουλος Άκης

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,763ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,329ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ