ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΕπίκαιρη ερώτηση του ΜέΡΑ25 για τη διακοπή της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη

Επίκαιρη ερώτηση του ΜέΡΑ25 για τη διακοπή της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη

Η ερώτηση αναφέρει:

Λόγω του κλεισίματος της Βουλής επανακατατέθηκε η επίκαιρη ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα που αφορά την Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης και θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 18:00.

Η καταστροφική επιλογή της της Κυβέρνησης για τη βίαια απολιγνιτοποίηση υλοποιείται ακραία και με την παύση της λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη.Και τούτο, ενώ υπάρχουν εγκαταστάσεις και υποδομές (αξίας περίπου 20.000.000 €) για τη συμπαραγωγή και παροχή θερμικής ενέργειας  20 MWth,  από την μονάδα ΙΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, που σήμερα εξυπηρετεί 1070 νοικοκυριά. Μάλιστα έχει εκδοθεί και ειδική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Α.Π.: ΕΥΔ/ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 11661/20/12/2019 – ΑΔΑ:Ω68Φ46ΜΤΛΡ-ΕΡΠ) για την οριστική ένταξη της πράξης: «Επέκταση Δικτύου Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης – Β΄ ΦΑΣΗ», συνολικού προϋπολογισμού 9.379.326,04 € πλέον ΦΠΑ, για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ολοκλήρωση δικτύου διανομής και προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών καταναλωτών, για την κάλυψη ολόκληρης της πόλης (Μεγαλόπολης). 

Η Διοίκηση της ΔΕΗ, εντελώς αδικαιολόγητα, αρνείται τη σύνδεση της Τηλεθέρμανσης Μεγαλόποληςμε την μονάδα V της ΔΕΗ φυσικού αερίου, με συνδυασμένο κύκλο ισχύος 811 MW, που λειτουργεί από το 2015 και μπορεί να χαρακτηριστεί ως μονάδα ΣΗΘΥΑ, όπως συμβαίνει και στα συστήματα τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία. Η διασύνδεση αυτή αποτελεί βέλτιστη λειτουργική και  οικονομική λύση, προς το συμφέρον της ΔΕΗ αλλά και των καταναλωτών. 

Οι τηλεθερμάνσεις που αξιοποιούν ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ή/και συνδυάζονται με εγκαταστάσεις συμπαραγωγής αποτελούν έργα προτεραιότητας στην νέα προγραμματική περίοδο  της περιόδου 2021 – 2027 (νέο ΕΣΠΑ).

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης με ομόφωνη απόφασή του (με αρ. 170/15-7-2020) απέρριψε το μνημόνιο κατανόησης και στρατηγικής συνεργασίας με ιδιωτική εταιρεία, για την κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη,και ζητά τη σύνταξη μελέτης για τη θέρμανση των κτιρίων της πόλης, προτείνοντας και την παραπάνω σύνδεση και την κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ.
Επειδή δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη παρόμοιο παράδειγμα απαξίωσης μιας ολόκληρης υποδομής δικτύου και εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Με βάση ποια κριτήρια και με ποια τεχνικοοικονομικά στοιχεία – ποιας μελέτης; – μεθοδεύεται η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη με πλήρη απαξίωση της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης, καθώς και η ουσιαστική ακύρωση της πίστωσης για την «Επέκταση Δικτύου Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης – Β΄ ΦΑΣΗ» και, εντέλει, έχετε την πρόθεση να επανεξετάσετε τη διασύνδεση της τηλεθέρμανσης με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντάς την ως ΣΗΘΥΑ;

Η  Ερωτώσα Βουλευτής

Σοφία  Σακοράφα

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια