Εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος – Πανηγύρι στο Ρούτσι στις 6 Αυγούστου

0
302

Τα πανηγύρια είναι εκείνες οι μοναδικές στιγμές του χρόνου για κάθε τόπο, που με αφορμή την Θρησκευτική εορτή, συναντώνται όλοι στην εκκλησία ή το ξωκκλήσι, για να γιορτάσουν. Είναι η αφορμή να βρεθούν στο χωριό, οι κάτοικοι των πόλεων αλλά και οι “ξενιτεμένοι”. Ο χορός, το τραγούδι και το γλέντι είναι τα συστατικά των πανηγυριών. Για το λόγο αυτό, τα πανηγύρια σαν κοινωνικό γεγονός είναι μία συμπύκνωση ζωής και πολιτισμού που σπάνια συναντάμε σε άλλες εκδηλώσεις.

Παρ όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα ήθη και έθιμα του κάθε τόπου, τα πανηγύρια εξακολουθούν να αποτελούν κοινό μέσο έκφρασης για αυτούς που αντιστέκονται στην αποξένωση από την παράδοση.

Τη στιγμή που οι παραδόσεις σβήνουν σιγά-σιγά και τα πανηγύρια λιγοστεύουν, ο Σύλλογος των Απανταχού Ρουτσαίων “Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος”, από τους παλαιότερους της Αρκαδίας, δείχνει το “ανάστημά” του και γίνεται παράδειγμα για άλλα χωριά και Συλλόγους. Η εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γιορτάζεται στο Ρούτσι σχεδόν έναν αιώνα και οι περισσότεροι, έχουν μνήμες από δύσκολες εποχές, που τιμούσαν την ημέρα αυτή με γλέντι, χορό και τραγούδι.

Τόπος συνάντησης το ξωκκλήσι της Αγιά-Σωτήρας, μέσα στο δάσος με τις βελανιδιές και κάτω από τα πλατάνια. Εκεί θα τελεστεί η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και η Αρτοκλασία υπέρ των Απανταχού Ρουτσαίων.

Σήμερα Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018, παραδοσιακό πανηγύρι στο Ρούτσι Μεγαλόπολης, με την ορχήστρα του Νίκου Τσελά και τον Γιώργο Τσακανίκα στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι. Σας περιμένουμε για να περάσουμε ένα όμορφο βράδυ με παραδοσιακή μουσική, γουρνοπούλα, κρύα μπύρα και γλέντι μέχρι το πρωί.

δείτε και την σχετική εκδήλωση στο Facebook

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here