Έξοδο για 1.000 άτομα “δείχνει” η πρώτη μεγάλη εθελουσία στη ΔΕΗ – Στα 35 εκατ ευρώ το κόστος, πολλαπλάσιο το όφελος

1
893

Σε έναν αριθμό μεταξύ 800-1.000 εργαζομένων στην λιγνιτική παραγωγή, ηλικίας άνω των 50 ετών και με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, απευθύνεται το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης στο οποίο συμφώνησαν ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ.

Στην ουσία πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας αντίστοιχων προγραμμάτων που θα ξεδιπλώνονται παράλληλα με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι και το 2023, με το συγκεκριμένο να μεταφράζεται σε ένα κόστος 35 εκατ ευρώ το οποίο και θα καλύψει εξ ολοκλήρου η ίδια η επιχείρηση.

Τα 35.000 ευρώ στα οποία συμφώνησαν διοίκηση και ΓΕΝΟΠ, εκ των οποίων τα 20.000 ευρώ αφορούν το “μπόνους” και τα 15.000 ευρώ την αποζημίωση που ούτως ή άλλως συνοδεύει κάθε αποχώρηση, στοχεύουν αποκλειστικά στους έχοντες “πιάσει” τα συντάξιμα έτη στην λιγνιτική παραγωγή.

Ήτοι ένα ποσοστό λίγο άνω του 10% επί του συνολικού προσωπικού της ΔΕΗ (8.100 στα τέλη της περυσινής χρονιάς), το οποίο ωστόσο ανήκει στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια λόγω ηλικίας και ειδικότητας. Τούτο σημαίνει ότι το όφελος για την επιχείρηση θα είναι πολλαπλάσιο του κόστους το οποίο και θα καλυφθεί πολύ γρήγορα. Ως “πακέτο” κινείται πολύ χαμηλότερα από εκείνα των 150.000 ευρώ που είχαν δώσει πέρυσι οι συστημικές τράπεζες, ωστόσο είναι το πλέον γενναιόδωρο απ’ όσα έχουν ποτέ μέχρι σήμερα δοθεί στην αγορά ενέργειας.

Η προθεσμία ένταξης των εργαζομένων στην οικειοθελή αποχώρηση είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου, με την ΔΕΗ να ποντάρει ότι έως τότε θα έχει αποκτήσει “ορατότητα” για την έκταση της ανταπόκρισης, από την οποία και θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματά της. Στην ουσία, η διοίκηση της επιχείρησης θέλει να γνωρίζει εγκαίρως πόσες θέσεις θα αδειάσουν και από που (ορυχεία, μονάδες), προκειμένου να τις καλύψει με τους εργαζόμενους από το Αμύνταιο, το οποίο και πρόκειται να κλείσει τον Σεπτέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό της Καρδιάς, η οποία κλείνει το 2021.

Η στόχευση είναι οι εθελουσίες και το κλείσιμο μονάδων να πορευτούν παράλληλα.  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το 2020 αποσύρονται τα 2 εργοστάσια του Αμυνταίου (550 MW), το 2021, οι δύο μονάδες της Καρδιάς (560 MW), το 2021 η Μεγαλόπολη 3 (250 MW) και τέσσερις μονάδες του Αγ.Δημητρίου (1.100 MW), ενώ το 2023 αποσύρονται η Μεγαλόπολη 4 (260 MW), η Μελίτη 1 και η τελευταία μονάδα του Αγ.Δημητρίου.

Αντίστοιχα στο θέμα του προσωπικού, το πλάνο προβλέπει αποχωρήσεις 4.500 ατόμων έως το 2024, αλλά και προσλήψεις 800 εργαζομένων. Συγκεκριμένα, επί ενός συνόλου 15.350 ατόμων προσωπικού στα τέλη του 2019, στόχος της ΔΕΗ είναι να απασχολεί 11.500 άτομα το 2024. Από αυτούς τους 4.500 λιγότερους εργαζόμενους, το 60% θα αφορά σε αποχωρήσεις που θα γίνουν με συνταξιοδότηση, ενώ για το 40%, δηλαδή περίπου 1.800 άτομα, θα εξαντληθεί κάθε πιθανό εργαλείο, μεταξύ των οποίων τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το πρώτο εκ των οποίων συμφωνήθηκε τώρα με την ΓΕΝΟΠ.

Τα παραπάνω “κουμπώνουν” προφανώς με τον νόμο του περασμένου Νοεμβρίου για την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, ο οποίος μαζί με τα προγράμματα εθελουσίας, προέβλεπε το τέλος της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, τις μετακινήσεις εργαζομένων από μια εταιρεία του ομίλου σε άλλη, και την μεταφορά προσωπικού της στο Δημόσιο.

Ήταν το πρώτο βήμα για το σταδιακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ και τώρα γίνεται το επόμενο, το οποίο και θα συνοδευτεί από άλλα αντίστοιχα στο μέλλον, αλλά με τους ίδιους όρους και κίνητρα. Στα επόμενα πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, το “μπόνους” θα παραμείνει στα 20.000 ευρώ, όπως αφήνουν να εννοηθεί αρμόδιες πηγές, επίπεδα τετραπλάσια των όσων ίσχυαν μέχρι πρότινος, δηλαδή των 5.000 ευρώ με τα οποία και έγινε η τελευταία μεγάλη εθελουσία, 220 ατόμων, επί της προηγούμενης διοίκησης.

Θοδωρής Παναγούλης από το energypress.gr

Facebook Comments

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here