ΑρχικήΑΡΘΡΑΕνεργειακή Κοινότητα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα απέκτησε η κοινότητα Υψηλάντης στην Κοζάνη

Ενεργειακή Κοινότητα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα απέκτησε η κοινότητα Υψηλάντης στην Κοζάνη

Την πρώτη της «Ενεργειακή Κοινότητα» μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα απέκτησε η περιοχή του πρώην δήμου Δημητρίου Υψηλάντη και στις 22 Φεβρουαρίου 2021 πήρε αριθμό στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Πρόκειται για την δεύτερη ενεργειακή κοινότητα σε επίπεδο ΠΕ Κοζάνης, με την πρώτη να έχουν συστήσει πριν λίγο διάστημα κτηνοτρόφοι της περιοχής Ελλησπόντου.

Η «Ενεργειακή Κοινότητα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα» δεν αποτελεί εταιρεία μέσω της οποίας οι μέτοχοί της τυγχάνουν μηνιαίο ή ετήσιο εισόδημα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που πωλείται στην ΔΕΗ. Πρόκειται τοπικούς αστικούς συνεταιρισμούς αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας (σύμφωνα με την greenpeace). Η θεσμοθέτησή τους έγινε το 2018 και σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν και αυτοδιοικητικά σχήματα (Δήμοι και Περιφέρειες).

Ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης είναι ο αντιπρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας Δημητρίου Υψηλάντη

Ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης είναι και ο αντιπρόεδρος της ενεργειακής κοινότητας του Δημητρίου Υψηλάντη. Όπως δήλωσε στον «Χ», στόχος είναι να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του χωριού του, του Μαυροδεντρίου και για να συμβεί αυτό θα πρέπει με αργά και σταθερά βήματα, να αγκαλιαστεί η όλη προσπάθεια από κατοίκους της περιοχής αλλά και από τον Δήμο Κοζάνης.

«Γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση αυτό το διάστημα γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα που θα κατασκευαστούν. Ωστόσο, η ενεργειακή κοινότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Καλύπτει μόνο τις ενεργειακές ανάγκες των σπιτιών των μελών που συμμετέχουν, μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού, χωρίς να υπάρχει κάποιο εισόδημα. Κυρίως όμως δείχνει τον δρόμο του μέλλοντος και της ενεργειακής δημοκρατίας και αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης, γνωστός για τον πράσινο και οικολογικό χαρακτήρα του, είχε μιλήσει για ενεργειακές κοινότητες από το 2018 όταν και θεσμοθετήθηκαν. Όπως λέει, είχαν ξεκινήσει προσπάθειες από τότε αλλά η κοινωνία και οι φορείς δεν ήταν ώριμοι για κάτι τέτοιο. «Ακόμη και σήμερα, το όλο εγχείρημα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό όμως από αυτό οι τοπικές κοινωνίες έχουν μόνο να κερδίσουν. Αποτελεί πρόκληση ναι αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Καλώ όλους τους κατοίκους της περιοχής του Δημητρίου Υψηλάντη να έρθουν σε επαφή μαζί μας και να τους λύσουμε κάθε απορία που έχουν και να τους κάνουμε συμμέτοχους σε αυτήν την προσπάθεια της ενεργειακής δημοκρατίας» προσθέτει ο ίδιος.

25 τα ιδρυτικά μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας Δημητρίου Υψηλάντη

Την ενεργειακή κοινότητα έχουν συστήσει 25 μέλη. Σε πρώτη φάση, όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην κοινότητα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 25 ευρώ για να αποκτήσει μερίδα συμμετοχής. Με τα χρήματα αυτά θα τακτοποιηθούν τα πρώτα έξοδα και αμέσως μετά θα εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία θα δείξει με ακρίβεια τι χρειάζεται και με τι κόστος για να παραχθεί ενέργεια (φωτοβολταϊκά, ΑΠΕ κλπ). «Οι εποχές που ζούμε απαιτούν δύσκολες λύσεις και όχι εύκολες. Το γνωρίζουμε όμως αυτό και προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία και να την ευαισθητοποιήσουμε» καταλήγει ο κ. Ιωαννίδης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια