ΑρχικήΑΡΘΡΑΕνεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού στην Μεγαλόπολη - Ένα σημαντικό έργο αλλά με πολλά...

Ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού στην Μεγαλόπολη – Ένα σημαντικό έργο αλλά με πολλά ερωτήματα

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει σήμερα Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στην Μεγαλόπολη , υπάρχει προς συζήτηση ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την παραχώρηση σε ιδιώτη της αντικατάστασης των λαμπτήρων φωτισμού του δήμου , τον έλεγχο και την συντήρηση του για 12 χρόνια.

Το γνωστό πρόγραμμα JESSICA είναι αυτό που αρκετά χρόνια τώρα έχει προκαλέσει σοβαρές διαφωνίες και πολλές κόντρες στα δημοτικά συμβούλια.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και έχει ήδη υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο. Το θέμα που έρχεται προς ψήφιση σήμερα έχει τίτλο:
Υπογραφή Σύμβασης εκχώρησης απαιτήσεων από ανταποδοτικά τέλη κατ’ εφαρμογή του άρθρου 209 του ν. 3463/2006 (όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 43 ν. 4257/2014) για την εξασφάλιση υλοποίησης της Σύμβασης «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός) στο Δήμο Μεγαλόπολης» και Σύμβασης Μεσεγγύησης για τη σύσταση Ειδικού Καταπιστευτικού (Δεσμευμένου) Λογαριασμού (escrow account) κατάθεσης των εκχωρούμενων απαιτήσεων από ανταποδοτικά τέλη. Εξουσιοδότηση για την υπογραφή των σχετικών Συμβάσεων Ενεχυρίασης Απαιτήσεων και Μεσεγγύησης».

Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθεσία, νομίζω με τροπολογία του 2014 , επιτρέπεται στους Δήμους να παραχωρούν η να βάζουν ενέχυρο τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν. Έτσι δίνεται πλέον η δυνατότητα στους Δήμους να εκχωρούν εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων η στην δική μας περίπτωση συντήρησης και αντικατάστασης του δικτύου φωτισμού.

Τι λέει ο νόμος:
«Επιτρέπεται η εκχώρηση και η ενεχυρίαση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη για την εξασφάλιση κάθε είδους δημοσίων συμβάσεων ιδίως έργου, προμήθειας, υπηρεσίας, παραχώρησης, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κατά το ν. 3389/2005 και σύμβασης ενεργειακής απόδοσης κατά το ν. 3855/2010, οι οποίες συνάπτονται από τους Δήμους με σκοπό την εξυπηρέτηση της αντίστοιχης υπηρεσίας χάριν της οποίας επιβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη»

Η σύμβαση που υπογράφηκε πριν λίγες ημέρες αφορά την αντικατάσταση 9.067 λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας , πιο οικονομικούς και την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου για 12 χρόνια. Ο ανάδοχος θα θέσει επίσης σε λειτουργία και σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης του δικτύου. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται 2.700.000 ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Από αυτά τα 700.000 αφορούν το κόστος αντικατάστασης των λαμπτήρων και τα υπόλοιπα 2.000.000 την αμοιβή του αναδόχου για τα 12 χρόνια.

Η συγκεκριμένη σύμβαση περιέχει κάποια στοιχεία μέσα που είναι πολύ εξειδικευμένα και απαιτούν πολύ ειδικές γνώσεις. Πολύ επιγραμματικά σας αναφέρω ότι σύμφωνα με την μελέτη, η πληρωμή του αναδόχου θα γίνει από την εξοικονόμηση που θα προκύπτει από την αντικατάσταση των λαμπτήρων. Η εξοικονόμηση αυτή όπως περιγράφεται στην σύμβαση πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% από τα ποσά που πλήρωνε μέχρι σήμερα ο Δήμος.

Μέχρι σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αλλά και των δημοτικών συμβούλων γνώριζαν μόνο αυτό, ότι δηλαδή η πληρωμή θα γίνει από τα χρήματα που γλυτώνει ο Δήμος από τους λογαριασμούς που πληρώνει, αυτό περίπου έγραφαν και τα επίσημα έγγραφα.Κανείς δεν ήξερε με ποιο τρόπο όμως, σήμερα αποφασίζεται αυτό.

Σήμερα λοιπόν  καλούνται οι δημοτικοί μας σύμβουλοι να αποφασίσουν τα εξής: Όπως αναφέρει η σύμβαση που υπογράφηκε , στην ουσία θα δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός σε τράπεζα, όπου εκεί θα γίνει δέσμευση χρημάτων από ανταποδοτικά τέλη που λαμβάνει ο Δήμος , δηλαδή θα γίνει δέσμευση χρημάτων από ιδίους πόρους του Δήμου μέχρι του ποσού που έχει συμφωνηθεί. Από αυτόν το λογαριασμό ο ανάδοχος για τα επόμενα 12 χρόνια θα μπορεί να πληρώνεται κάθε τετράμηνο , σύμφωνα με το ποσό εξοικονόμησης που έχει επιτύχει. Αν διαβάσετε την σύμβαση στο τέλος του άρθρου , θα δείτε αναλυτικά όλα όσα αναφέρονται, τα οποία όμως είναι πολύ εξειδικευμένα.

Σημαντικό πολύ, είναι το ερώτημα αν όντως μπορεί το δημοτικό συμβούλιο της Μεγαλόπολης να δεσμεύσει για τα επόμενα 12 χρόνια χρήματα από ανταποδοτικά τέλη,  με ποια ενημέρωση και από ποιον  οι σύμβουλοι μας θα λάβουν τέτοια απόφαση; Πως αναλύονται και πως υπολογίζονται τα ποσά που βλέπουμε στις αναλήψεις υποχρέωσης; Από που προκύπτει αυτή η κατανομή ποσών αφού δεν ξέρουμε σήμερα τι εξοικονόμηση θα έχει γίνει;

Πέρα από τα μπερδεμένα οικονομικά στοιχεία , το συγκεκριμένο έργο έχει και πολύ μεγάλο παρασκήνιο στις διαδικασίες που έγιναν. Πολύ σύντομα θα σας ενημερώσω ότι το έργο ξεκίνησε να γίνει πολλά χρόνια πριν , ήταν μια επιλογή της Δημοτικής Αρχής του Παναγιώτη Μπούρα. Σε όλα του τα διαδικαστικά όμως στάδια συνάντησε πολλές δυσκολίες. Η βασικότερη είναι ότι η επιτροπή που αποσφράγισε τις 2 προσφορές , τις ακύρωσε και τις 2 , η Οικονομική επιτροπή συμφώνησε και αυτή και τελικά ήρθε το Δημοτικό συμβούλιο με μεγάλες περιπέτειες και παρασκήνια να αλλάξει τις αποφάσεις και να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

δείτε σχετικό άρθρο μας:
Σοβαροί τριγμοί στις Δημοτικές Παρατάξεις στην Μεγαλόπολη με αφορμή ακύρωση διαγωνισμού έργου

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίζω ότι το έργο της εξοικονόμησης είναι από τα πιο σημαντικά και χρήσιμα για την περιοχή μας. Πρέπει όμως κάποιος από την δημοτική αρχή να μας κάνει μια πιο καλή ενημέρωση και να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες, γιατί τόσο εμείς οι πολίτες αλλά και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, δεν  πρέπει να έχουν κατανοήσει πλήρως τι ακριβώς γίνεται. Και δεν μπορεί κανείς να απαιτεί από πολίτες και συμβούλους να κατανοούν και να ψηφίζουν πράγματα που δε τους τα εξήγησε κανένας.

δείτε σχετικό άρθρο μας:
Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Μεγαλόπολης για την ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού

Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι θα έπρεπε να έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο να δεσμευθεί ο ανάδοχος να χρησιμοποιήσει εργαζόμενους από την περιοχή μας και όχι να δούμε για 12 χρόνια να εργάζονται από άλλες περιοχές. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την αιτιολογία ότι με την εργασία αυτή δεν θα χρειάζονται πλέον οι θέσεις ηλεκτρολόγων του δήμου.

Και θα αναφέρω πάλι ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχουν τεθεί πολλά ερωτήματα και έχουν γίνει πολλές κόντρες και διαφωνίες στο συμβούλιο. Χρειάζεται λοιπόν μια καλύτερη ενημέρωση αφού πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο. Τα χρήματα είναι πάρα πολλά και όλες οι διαδικασίες μέχρι τώρα δεν ήταν και οι καλύτερες. Επειδή σήμερα οι δημοτικοί μας σύμβουλοι θα πρέπει να ψηφίσουν για την δέσμευση χρημάτων για τα επόμενα 12 χρόνια, θα πρέπει να έχουν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα και να μην υπάρχει κανένα κενό.

Δείτε την απόφαση της Οικονομικής επιτροπής που δέχθηκε την απόφαση της επιτροπής αξιολόγησης και ακύρωσε τις 2 εταιρίες ΕΔΩ

Δείτε τις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου έργου ΕΔΩ

Δείτε σχετικά έγγραφα:

ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒ… by on Scribd

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΓΙΑ JESSI… by on Scribd

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ