Εμπλοκή υπάρχει στην εξέλιξη των σημερινών διαδικασιών που αφορούν τον διαγωνισμό πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Όπως σας γράψαμε πριν από λίγο για τις μονάδες της Μεγαλόπολης υπήρχε προσφορά μόνο από την κοινοπραξία Seven Energy-Τέρνα , όμως με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν λίγα λεπτά από την κοινοπραξία , τα πράγματα περιπλέκονται. Δηλώνουν ότι έχουν καταθέσει προσφορά όχι όπως ζητούσε η ΔΕΗ αλλά μια διαφορετική δική τους πρόταση.
Με βάση τα όσα αναφέρουν οι 2 εταιρίες , τώρα Η ΔΕΗ , η Ελληνική Κυβέρνηση και η Κομισιόν πρέπει να δεχθούν η να απορρίψουν αυτή την προσφορά , η οποία όμως είναι εκτός κανόνων του διαγωνισμού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ δεν κάνει δεκτή την προσφορά της κοινοπραξίας, αν συμβεί αυτό για τις μονάδες της Μεγαλόπολης ο διαγωνισμός βγαίνει άγονος και θα μπούμε σε νέες διαδικασίες και περιπέτειες.
Η ΔΕΗ ζητάει βελτίωση της προσφοράς του Μυτιληναίου, δεν κάνει δεκτή την προσφορά των Τσέχων και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου.
Αναλυτικότερα, οι δύο εταιρείες επισημαίνουν τα εξής:
“Ο Όμιλος SEVEN ENERGY και ο στρατηγικός του εταίρος Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (από κοινού «η Κοινοπραξία») αποφάσισαν να μην υποβάλουν δεσμευτική προσφορά για τη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού («η ΔΕΗ») σε Μεγαλόπολη και Μελίτη με βάση τις τελικές Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών («οι ΣΑΜ»), όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ.
Δυστυχώς, οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις της συναλλαγής, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις εν λόγω ΣΑΜ και εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στις 20 Δεκεμβρίου 2018, σε συνδυασμό με έναν αριθμό επιπρόσθετων αστάθμητων παραγόντων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον Αγοραστή, γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Κοινοπραξία.
Ωστόσο, η Κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει Δεσμευτική Προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του Πωλητή και του Αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής.
Η Κοινοπραξία μας ήταν και παραμένει προσηλωμένη στο εγχείρημα και υποβάλλει αυτή την πρόταση προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων προς συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών”.