ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΥΤΙΝΩΝ, ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ.
Καλημέρα σε όλους εσάς, που με την σημερινή παρουσία σας τιμάτε την ιστορική μας Καρύταινα.
Ο Σύλλογος μας, ο Σύλλογος των Καρυτινών «ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προγραμματίζει και οργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις ανάδειξης και προβολής των σημαντικών μνημείων και γενικότερα της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του μικρού σε πληθυσμό αλλά μεγάλου σε ιστορία χωριού μας.
Σε υλοποίηση του προγράμματος αυτού και με την αμέριστη συμπαράσταση, συνεργασία και αρωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, οργανώθηκε πέρυσι, η όμορφη περιοδική έκθεση του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στον Πύργο της Λεβένταινας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ανάδειξης των έργων αναστήλωσης των μνημείων της Καρύταινας.
Σήμερα είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για να εγκαινιάσουμε και να γιορτάσουμε την δεύτερη σημαντική περιοδική έκθεση, που από σήμερα ανοίγει τις πύλες της, επίσης εδώ, στο μεταβυζαντινό πυργόσπιτο της Λεβένταινας.
Οι Τήνιοι καλλιτέχνες μαρμαρογλύπτες, που συνεχίζουν να υπηρετούν την μεγάλη παράδοση της Τηνιακής Μαρμαρογλυφίας, τιμούν με την έκθεση αυτή τον μεγάλο μύστη της σύγχρονης μαρμαρογλυπτικής τέχνης Γιαννούλη Χαλεπά, για τα 80 χρόνια από τον θάνατό του. Κατά το 2018, που είχε χαρακτηριστεί ως ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ, η έκθεση περιόδευσε σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ξεκίνησε από τον Πύργο της Τήνου, ακολούθησαν η Ερμούπολη της Σύρου, το Ομήρειο πνευματικό κέντρο της Χίου, η πινακοθήκη Ιωαννιτών του Δήμου Ιωαννίνων, το μουσείο του σημαντικού Έλληνα εξπρεσιονιστή ζωγράφου Γεωργίου Μπουζιάνη στο Δήμο Δάφνης – Υμηττού, και κλείνει τον κύκλο της εδώ στη δική μας Καρύταινα.
Το δύσκολο εγχείρημα δεν θα ήταν δυνατό, χωρίς την αρωγή της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Κυρίας Μαρίας Βλαζάκη, που αγκάλιασε την ιδέα και μας παρότρυνε στην οργάνωση της έκθεσης. Την ευχαριστούμε θερμά για όλα, και επί πλέον για την τιμή που μας έκανε με την παρουσία της εδώ, στη σημερινή μας εκδήλωση.
Ευχαριστούμε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και ιδιαίτερα την Διευθύντριά της Κυρία Άννα Καραπαναγιώτου, για την ευγενή παραχώρηση του μεταβυζαντινού μνημείου της Λεβένταινας και γενικότερα για το μεγάλο ενδιαφέρον και προσφορά της στο χωριό μας.
Ασφαλώς ευχαριστούμε θερμά το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου της Τήνου, τους συμμετέχοντες με έργα τους Γλύπτες, και ιδιαίτερα τον δραστήριο φίλο Αντιδήμαρχο Τήνου Μανώλη Σώχο, για την άψογη συνεργασία και για το αγκάλιασμα της ιδέας / πρότασης να κλείσει η έκθεση την ανά την Ελλάδα περιοδεία της εδώ στη δική μας Καρύταινα.
Τέλος, πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στους χορηγούς της εκδήλωσης που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος της Μεγαλόπολης. Σημειώνεται επίσης η μεγάλη προσπάθεια στις προετοιμασίες και η συμβολή του φίλου Αντιδημάρχου Δημήτρη Γιώτη. Τον ευχαριστώ πολύ.
Με την έκθεση αυτή έρχονται σε επαφή και συνομιλούν δύο παράλληλοι κόσμοι περιοχών της χώρας μας :
Ο κόσμος της καλλιτεχνικής μαρμαρογλυπτικής της Τήνου, με τον κόσμο των ¨καλλιτεχνών¨ της πέτρας, των λιθοξόων της Αρκαδίας, των Λαγκαδινών μαστόρων, των πετράδων της Αρκαδίας.
Η Τήνος, το πανέμορφο νησί του Αιγαίου, το νησί της Μεγαλόχαρης, είναι το νησί των τεχνών και του πολιτισμού. Το νησί της εξωστρέφειας. Παραδοσιακά καλλιέργησε και καλλιεργεί τις καλές τέχνες της μαρμαρογλυπτικής και γενικά τις εικαστικές τέχνες. Έχει αναδείξει μεγάλα ονόματα της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού, όπως τους μεγάλους γλύπτες Γιαννούλη Χαλεπά, Δημήτρη Φιλιπότη, Λάζαρο Σώχο, Γιώργο Βιτάλη, τους μεγάλους ζωγράφους Νικηφόρο Λύτρα και Νικόλαο Γύζη και πολλούς πολλούς άλλους.
Οι καλές τέχνες και ο πολιτισμός ριζώνουν και αναπτύσσονται μόνο σε καθεστώς ελευθερίας. Το όμορφο νησί των Κυκλάδων είχε την τεράστια εύνοια της τύχης να υπομείνει τον Τούρκικο ζυγό μόνο για περίπου 100 χρόνια. Έπεσε στα χέρια τους μόλις το 1715 και ήταν από τα πρώτα που μπήκε στον απελευθερωτικό αγώνα, πέντε μόλις μέρες μετά την κήρυξη της επανάστασης στο Μοριά.
Στον αντίποδα είναι η δική μας ορεινή Αρκαδία. Η ευλογημένη από τους Θεούς και τη φύση Αρκαδία, που έδωσε τόσα στοιχεία έμπνευσης και δημιουργίας στη δυτικοευρωπαική λογοτεχνία, στην ποίηση, στις εικαστικές τέχνες και στη σκέψη. Ενθυμούμαι ποιητικές περιγραφές της Αρκαδίας από το βιβλίο ΕΥΔΑΙΜΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑ του Ισπανού ελληνιστή συγγραφέα Πέδρο Ολάγια:
«Γη των απαρχών, των προγόνων, των οικιστών, γη της αρμονίας, γη ορεινή και από τη θάλασσα μακρινή, γη με ανθρώπους ευσεβείς και ταπεινούς πλάι στους Θεούς της άγριας φύσης, γη με ανθρώπους φιλόξενους, ποιμένες, λάτρεις της μουσικής και της απλής ζωής»
Ο Αρκαδικός μύθος έμελλε να επηρεάσει βαθιά την Ευρωπαική κουλτούρα, δημιουργώντας φιλοσοφικά, λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά ρεύματα που αποτελούν τη βάση του Ευρωπαικού πνεύματος και του πολιτισμού. Είναι χαρακτηριστικά τα ¨Ειδύλια¨, έργα του Έλληνα ποιητή Θεόκριτου και τα μεταγενέστερα δέκα ποιητικά αριστουργήματα της βουκολικής ποίησης στη λατινική γλώσσα του Ρωμαίου ποιητή Βιργίλιου.
Εύχομαι σε όλους να περάσετε όμορφα στην Καρύταινα, να έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε, εκτός από την έκθεση των Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών στο μεταβυζαντινό πυργόσπιτο της Λεβένταινας και τα υπόλοιπα σπουδαία μνημεία του χωριού μας, να αγαπήσετε το χωριό μας για τις ομορφιές του και το πολιτιστικό του κεφάλαιο και να γίνετε οι ζωντανοί πρεσβευτές του.
Σας ευχαριστώ πολύ,
Γιώργος Αδαμόπουλος
Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης»