ΑρχικήΔΕΗΕΙΚΟΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ?

ΕΙΚΟΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ?

Εικόνα διάλυσης εμφανίζει το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ , η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ. – ΕΤΕ ΔΕΗ. Δυστυχώς ακολουθεί την τύχη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που και αυτή με την σειρά της εμφανίζει σημάδια σήψης.

Μετά τις περυσινές καταγγελίες και αποκαλύψεις για κακοδιαχείρηση και κατασπατάληση των χρημάτων που δίνουν κάθε μήνα οι εργαζόμενοι μέλη ( υπόθεση που μάλιστα έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης), πριν λίγες ημέρες είχαμε νέες καταγγελίες για χρήματα που λείπουν και για περιττές δαπάνες στο Ταμείο της ΕΤΕ. Και πάλι φαίνεται να έχει γίνει καταγγελία στην δικαιοσύνη και όπως όλα δείχνουν τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για το σωματείο. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση όλα αυτά να γίνονται επειδή η ΕΤΕ πλησιάζει σε εκλογικές διαδικασίες και  αυτοί που κατηγορούνται τώρα έχουν ανακοινώσει την δημιουργία νέου ψηφοδελτίου που αναμένεται να κάνει μεγάλη ζημιά στην ΠΑΣΚΕ ΕΤΕ. όπως επίσης  υπάρχει περίπτωση τα δημοσιεύματα αυτά να έχουν σχέση και με την επικείμενη διάσπαση της ΔΕΗ και την δημιουργία του ανάλογου κλίματος. Οι τελευταίες εξελίξεις στην διάσπαση της ΔΕΗ και το ξεπούλημα που έρχεται σε δίκτυα και διανομή κινδυνεύουν να φέρουν και ανάλογη διάσπαση στα συνδικάτα ακόμα και στην  ΕΤΕ.

Ήδη στην βόρεια Ελλάδα το σωματείο Σπάρτακος έχει καλέσει όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να ενωθούν σε ένα σωματείο Παραγωγής . όλες αυτές οι κινήσεις δυστυχώς δεν αποσκοπούν στο να στηρίξουν και να βοηθήσουν τους εργαζομένους. γίνονται από ¨επαγγελματίες συνδικαλιστές¨ οι οποίοι βλέποντας τι έρχεται προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν και να διατηρήσουν τις καρέκλες τους και την δύναμη που έχουν . Δυστυχώς για ακόμη μια φορά το μάρμαρο το πληρώνει ο απλός εργαζόμενος και δυστυχώς τα παιχνίδια που παίζονται πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων από αυτούς που πρέπει να τους εκπροσωπούν είναι πολλά. Παρόλο όλα αυτά που συμβαίνουν εξακολουθούν να βρίσκονται στην ηγεσία των σωματείων ακόμα  τα ίδια άτομα που σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτοί που ¨κατηγορούνται¨για κακοδιαχείρηση και αδιαφανείς  διαδικασίες¨ και περιμένουμε μετά όλοι μας να δώσουν την λύση αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα.!!

Υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο σε όλες τις κινήσεις δυστυχώς αρκετοί συνδικαλιστές δεν θέλουν να καταλάβουν που έχουμε φτάσει. Εξακολουθούν να νοιάζονται μόνο για την διατήρηση των καρεκλών τους και αγνοούν ότι έχουν εκλεγεί για να προστατεύουν τα συμφέροντα όσων εκπροσωπούν. Οι παρατάξεις όλες έχουν σοβαρά προβλήματα αφού πλέον αρκετοί εργαζόμενοι δεν δέχονται να συμμετέχουν σε κομματικά ψηφοδέλτια και δυναμώνουν οι κινήσεις που γίνονται από ανεξάρτητα κομμάτια.

Στις αρχές Ιουνίου θα γίνουν εκλογικές διαδικασίες στην ΕΤΕ ΔΕΗ και αναμένεται να υπάρχουν μεγάλες ανακατατάξεις. Στην Μεγαλόπολη έχει ξεκινήσει  μια νέα κίνηση από εργαζόμενους που συμμετείχαν παλαιότερα σε άλλα διαφορετικά ψηφοδέλτια και προσπαθούν να ενωθούν για αν συγκροτήσουν ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο το οποίο θα εκφράζει όλους τους εργαζομένους και θα αφορά  την περιοχή της Μεγαλόπολης.  Οι εργαζόμενοι που αγκαλιάζουν αυτή την κίνηση προέρχονται από όλους τους χώρους και εκφράζουν κυρίως την αγανάκτηση και τη αντίθεση των απλών εργαζόμενων σε μνημόνια , μειώσεις , στο ενδεχόμενο διαμελισμού και πώλησης κομματιών της Μεγαλόπολης αλλά κυρίως εκφράζουν την αντίθεση τους στα παλιά κομματικά – παραταξιακά ψηφοδέλτια τα οποία δυστυχώς έχουν απογοητεύσει.

Σε όλους τους εργασιακούς χώρους κυριαρχεί έντονος προβληματισμός και απογοήτευση. Οι εργαζόμενοι θεωρούν πλέον ότι όλα έχουν τελειώσει και απλά περιμένουν τις εξελίξεις απαθείς. Δεν υπάρχει ελπίδα σε κανέναν και το κυριότερο δεν υπάρχει διάθεση για αντίδραση. Και αυτό είναι αναμενόμενο αφού πλέον έχει χαθεί η όποια εμπιστοσύνη ακόμα σε όλους όσους είχαν την ευθύνη να προλάβουν καταστάσεις. Το γεγονός αυτό αποτελεί την ολοκλήρωση ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού που τώρα φέρνει τα αποτελέσματα που ήθελαν αυτοί που τώρα ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν την ΔΕΗ και ξέρουν πολύ καλά ότι δεν θα βρουν καμία αντίσταση.

Το μεγάλο ερώτημα που εξακολουθεί να μένει αναπάντητο είναι αν υπάρχει τρόπος να αλλάξει το κλίμα , αν υπάρχει τρόπος να σωθεί τίποτα. Πάντα υπάρχει περιθώριο αντίδρασης , πάντα υπάρχουν τρόποι για να βγουν οι εργαζόμενοι από τα αδιέξοδα.  Δυστυχώς όμως, όσο εξακολουθούν να υπάρχουν ¨ηγέτες¨που νοιάζονται για άλλα πράγματα και που έχουν ξεπουλήσει ιδανικά και όσους τους έβγαλαν , τόσο πιο πολύ θα βουλιάζουμε στον πάτο. Το μεγάλο στοίχημα είναι να κατανοήσουμε όλοι μας που βρισκόμαστε και ότι πλέον έχουμε ελάχιστες επιλογές. Το δικό μου το μυαλό λέει ότι πρέπει να στείλουμε σπίτι τους όλους αυτούς που είχαν την ευθύνη και να αναζητήσουμε άλλους. Ακόμα και τον πιο άπειρο εργαζόμενο να καταφέρουμε να βγάλουμε – και με την προϋπόθεση ότι θα τον στηρίζουμε όλοι- θα καταφέρει πολλά περισσότερα και θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από όσους μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΤΕ ΔΕΗ

Από την Ντίνα Καραμάνου και το   www.newspost.gr

Δαπάνες για ξενοδοχεία και οδοιπορικά που δεν είχαν εγκριθεί, πληρωμές προς τη ΓΕΝΟΠ αλλά και προς τα μέλη της χωρίς αιτιολόγηση, αποδείξεις από γνωστές αλλά και… άγνωστες παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και πληρωμές, δικηγόρων, δημοσιογράφων και… πάρκινγκ πολλών χιλιάδων ευρώ καταγγέλλει το προεδρείο της Ένωσης Τεχνικών Δεη.
Μάλιστα έχει υποβληθεί και σχετική μήνυση, σύμφωνα με την οποία, έλεγχος στα οικονομικά της Ένωσης έδειξε ότι μέσα σε οκτώ μόλις μήνες, μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013, «έφυγαν» είτε χωρίς έγκριση είτε χωρίς παρασταστικά από το ταμείο περισσότερα από 40.000 ευρώ.   Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε- σύμφωνα πάντα με το κείμενο της μήνυσης- παραποίηση των λογιστικών βιβλίων της Ένωσης, προκειμένου να εμφανίζεται «πλασματικό υπόλοιπο» 39.000 ευρώ.   Επιπλέον αποκαλύπτονται ανοιχτοί… οικονομικοί «δίαυλοι» με την ίδια τη ΓΕΝΟΠ.

Πανάκριβες συνελεύσεις, αδικαιολόγητα οδοιπορικά και λεφτά στη ΓΕΝΟΠ

Σύμφωνα με το κείμενο της μήνυσης, η οποία στρέφεται κατά του πρώην ταμία της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ μόνο τον Οκτώβριο του 2012 δόθηκαν 3314 ευρω σε τουριστικό γραφείο, ενώ το Νοέμβριο του 2012 δαπανήθηκαν – χωρίς έγκριση του προεδρείου – σε οδοιπορικά 2219 ευρώ, σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης 1200 ευρώ, σε έξοδα διεξαγωγής συνελεύσεων 3840 ευρώ χωρίς τιμολόγιο, σε ξενοδοχεία 900 ευρώ, ενώ δόθηκαν και 634 ευρώ σε τρία άτομα χωρίς έγκριση και αιτιολογία.

Το πιο εντυπωσιακό από τα στοιχεία του ίδιου μήνα είναι ότι βρέθηκε γραμμάτιο είσπραξης 3000 ευρώ από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ «χωρίς αιτιολόγηση». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση, όχι μόνο δεν δόθηκε έγκριση για το ποσό αυτό, επιπλέον «δεν προκύπτει πως πέρασαν τα χρήματα αυτά στο ταμείο της ΓΕΝΟΠ, ούτε ποια είναι η αιτία για την οποία βγήκαν τα χρήματα αυτά από το Ταμείο μας και πέρασαν στη ΓΕΝΟΠ».

Για ένα ακόμη κονδύλι προς τη ΓΕΝΟΠ ύψους 10.000 αναφέρεται πως «ο Ταμίας αν και είχε σχετική έγκριση από τον πρόεδρο και το γραμματέα, κατέβαλε το ποσό των 10000 ευρώ στο Ταμείο της ΓΕΝΟΠ «σε μετρητά, ενώ όπως ορίζει ο Νόμος θα έπρεπε να πραγματοποιείτο είτε με τραπεζική επιταγή είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό».

Αποδείξεις από παραλίες και αμοιβή άγνωστου δικηγόρου
Το Δεκέμβριο του 2012 οι λογιστές βρήκαν μια απόδειξη πληρωμής προς τον κ. Νίκο Φωτόπουλο ποσού 200 ευρώ, χωρίς προηγούμενη έγκριση, καθώς και οδοιπορικά ύψους 1342 ευρώ, έξοδα δημοσίων σχέσεων 238 ευρώ, αποδείξεις από το Ξυλόκαστρο 100 ευρώ αλλά και αποδείξεις 200 ευρώ από «άγνωστο μέρος και από άγνωστη σε εμάς αιτία»,σύμφωνα με το προεδρείο της Ένωσης.

Τον ίδιο μήνα δόθηκε σε δικηγόρο των ποσό των 1290 ευρώ «για δήθεν υπηρεσίες που προσέφερε στο Σωματείο μας. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ως άνω δικηγόρος ποτέ δεν παρείχε νομικές συμβουλές, ούτε σύμβαση με το Σωματείο μας είχε αλλά ούτε και εγκρίθηκε ποτέ η πληρωμή του».

Τον ίδιο μήνα δόθηκαν, χωρίς έγκριση, 1200 ευρώ σε δημοσιογράφο και 848 ευρώ σε λογιστική εταιρεία.

Σύμφωνα με την μήνυση, συνολικά από το Μάιο του 2012 που ανέλαβε μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013 που παρέδωσε, ο ταμίας εις βάρος του οποίου στρέφεται η Ένωση, «προκάλεσε έλειμα που ανέρχεται στο ποσό των 40.186 ευρώ».

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

4 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ