ΑρχικήΑΡΘΡΑΕγκρίνεται σήμερα από το ΔΣ της ΔΕΗ η συμφωνία με την RWE...

Εγκρίνεται σήμερα από το ΔΣ της ΔΕΗ η συμφωνία με την RWE – Με 51% οι Γερμανοί στο κοινό σχήμα – Μέρος της συμφωνίας η ανάπτυξη φωτοβολταικών στην Μεγαλόπολη

Το «πράσινο φως» για μια συμφωνία που έχει κλειδώσει καιρό τώρα, ανάβει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, κάνοντας και το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της.

Η εμβληματική συμφωνία με την RWE, η πρώτη από μια σειρά άλλων στις ΑΠΕ που έπονται, αποσκοπεί στην δημιουργία ενός κοινού σχήματος όπου οι Γερμανοί θα κατέχουν το 51% και η ΔΕΗ το 49%.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια, αλλά και ότι θα έχουν το «τιμόνι» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κοινό σχήμα, του οποίου αντικείμενο θα είναι η ανάπτυξη φωτοβολταικών στην Ελλάδα, ισχύος 2 GW. Εξ αυτών, το 1 GW θα εισφέρει η ΔΕΗ και το άλλο 1 GW η RWE, με τα έργα της πρώτης να αφορούν μεταξύ άλλων τα «mega»- πάρκα σε Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη και της δεύτερης να μένει ακόμη να βρεθούν. Μεταξύ άλλων, θα τα αναζητήσει μέσω των χιλιάδων αιτήσεων για άδειες που υποβλήθηκαν κατά τον κύκλο Δεκεμβρίου στην ΡΑΕ, αθροίζοντας μια συνολική ισχύ 34 GW.

Σε όρους σημερινής αξίας, δεδομένου ότι η κατασκευή 1 MW φωτοβολταικών κοστίζει 500.000 ευρώ, εφόσον υλοποιηθούν και τα 2 GW, το χαρτοφυλάκιο του κοινού σχήματος θα έχει αξία 1 δισ ευρώ.

Η συμφωνία αφορά στα κεφάλαια που θα εισφέρει η κάθε εταιρεία στο σχήμα, στα έργα, ποιος θα αναλάβει τις μελέτες, χονοδιαγράμματα, μαζί φυσικά με νομικές κλειδίδες, ενώ τα πρώτα projects που θα πάρουν μπροστά θα είναι αυτά της ΔΕΗ σε Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εγκρίνει την συμφωνία και το ΔΣ της RWE.

Το deal θα γίνεται σταδιακά, με βάση το ρυθμό αδειοδοτικής ωρίμανσης των έργων. Η συμφωνία είχε παρουσιαστεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου μέσω τηλεδιάσκεψης στην πολιτική ηγεσία των υπουργείου Ανάπτυξης και του ΥΠΕΝ, όπως είχε αποκαλύψει με μήνυμα στο twitter ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Το «παρών» στην τηλεδιάσκεψη είχαν δώσει ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Κ. Σκρέκας, η Αλ. Σδούκου, ο Γ.Στάσσης, ο Κ. Μουσουρούλης, ενώ από την RWE συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, R. M. Schmitz.

από το energypress.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,819ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,350ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια