ΑρχικήΑΡΘΡΑΔ.Σ.Μεγαλόπολης για βιομηχανικό πάρκο: Τι πρότεινε ο Τσιριγώτης και γιατί δεν πέρασε...

Δ.Σ.Μεγαλόπολης για βιομηχανικό πάρκο: Τι πρότεινε ο Τσιριγώτης και γιατί δεν πέρασε η πρόταση του (video)

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 24 Οκτωβρίου συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεγαλόπολης , στην οποία συζητήθηκαν -μεταξύ άλλων- και τα 4 θέματα που είχαν ζητήσει παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα τα θέματα ήταν:

Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τη μη υλοποίηση της υπ΄ αριθμό 49/2022 απόφασης του Δ.Σ.. [για το βιομηχανικό πάρκο στην θέση Ψαθί] (προτάθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»)

Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την ¨Κατασκευή μονοπατιών και οριοθέτησης στον ποταμό Αλφειό, στη Δ.Ε. Γόρτυνος του Δήμου Μεγαλόπολης¨ και την ¨Κατασκευή μονοπατιών και οριοθέτησης στον ποταμό Λούσιο, στη Δ.Ε. Γόρτυνος του Δήμου Μεγαλόπολης¨. (προτάθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»)

Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τη μη υλοποίηση της υπ΄ αριθμό 90/2022 απόφασης του Δ.Σ. [Προγράμματα ΟΑΕΔ] (προτάθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»)

Συζήτηση και λήψη απόφασης, για τον τρόπο θέρμανσης των κατοικιών της πόλης, εν΄ όψει της χειμερινής περιόδου 2022 – 2023. (προτάθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ»)

Όλα όσα συζητήθηκαν για τα παραπάνω θέματα , θα τα δείτε στο βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Η πρόταση Τσιριγώτη για το βιομηχανικό πάρκο

Στο θέμα με το βιομηχανικό πάρκο στο Ψαθί, μετά από μεγάλη συζήτηση ο εισηγητής Σπύρος Τσιριγώτης έφερε προς ψήφιση την εξής πρόταση:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαλόπολης αφού έλαβε υπόψη του όλα τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα σχετικά με την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή καθώς και όλα όσα κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίασή,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Επιβεβαιώνει με τον πιο ισχυρό και κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση 49 του 2022 σε όλες τις επιμέρους ενέργειες και αποφάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν , για τις οποίες διατηρούνται σε ισχύ οι προϋποθέσεις και τα δεδομένα βάσει των οποίων αυτές ( οι αποφάσεις) ελήφθησαν .

Απορρίπτει κατηγορηματικά την εκδοχή ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση Μπιλάλη ως μοναδική λύση ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ για τη τοπική οικονομία , στηριζόμενο στα καταλυτικά συμπεράσματα της μελέτης της Planet που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Και αυτό λόγω των πολλών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν και κυρίως λόγω του μεγέθους, του ανέφικτου χαρακτήρα υλοποίησης της επένδυσης και του τεράστιου κόστους ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου στην εν λόγω θέση, συγκριτικα με το ΕΠ στο Ψαθι, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα συντριπτικά μη βιώσιμο.

Εντέλλεται η Δημοτική Αρχή:

Να προβεί στην διατύπωση διευκρινιστικού ερωτήματος προς το Πράσινο Ταμείο σχετικά με την εκπλήρωση του σκοπού της Προκήρυξης για την Επικαιροποίηση της Μελέτης Βιωσιμότητας και την νόμιμη καταβολή της σχετικής δαπάνης που αυτή αφορά.

Να ανακαλέσει κάθε συζήτηση, συμφωνία, μνημόνιο συνεργασίας κλπ που έχει διατυπωθεί ή υπογραφεί με την ΕΤΒΑ ή άλλον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, με αντικείμενο την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση Μπιλάλη.

Να επιδώσει όλες τις κατάλληλες οδηγίες και εντολές προς τον εκπρόσωπο του Δήμου στην Αρκαδία ΑΕ και να προβεί σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες σε κάθε αρμόδια αρχή συμπεριλαμβανομένης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου (η ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ) να προχωρήσει ταχύτατα την επικαιροποίηση των μελετών που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αδειοδότηση του Επιχειρηματικού Πάρκου. Για να γίνουν επειγόντως και χωρίς άλλη καθυστέρηση όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση Ψαθί, με κάθε νόμιμο τρόπο και ανεξάρτητα από το καθεστώς ιδιοκτησίας του οικοπέδου. Σκοπός είναι αυτό να υποδεχτεί επενδύσεις και να αξιοποιήσει τα κίνητρα της μετάβασης, έστω εντός του 2024.

Επιβεβαιώνει και ενισχύει την παλαιότερη απόφαση του για την αναζήτηση ευθυνών κάθε είδους όπως διοικητικών, ποινικών, αστικών κ.λπ για πράξεις ή παραλείψεις που έγιναν και ειχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου από το Δήμο Μεγαλόπολης ή θα συνεχίσουν να γίνονται οδηγώντας σε στασιμότητα ή και διακοπή της αδειοδότησης του Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση Ψαθί, κατά ωμή παράβαση όλων των νόμιμων αποφάσεων του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και της Αρκαδία ΑΕ ως προς την άμεση ωρίμανση των μελετών και του έργου και τη κατάρτιση του φακέλου ΚΥΑ για την αδειοδότηση ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
κ. Νίκολαο Παπαθανάση – Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Μετάβαση Α.Ε.
Βουλευτές Ν. Αρκαδίας
Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα Παναγιώτη
Επικεφαλής Παρατάξεων Περιφερειακού Συμβουλίου

Η ψηφοφορία

Την πρόταση αυτή ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης Δημοτική Ενότητα, ο ανεξάρτητος Νίκος Μπελιάς και ο Φώτης Καρατζαφέρης από την παράταξη ΝΕΑ ΑΡΧΗ.

Οι σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου ψήφισαν ΟΧΙ και ο Κώστας Μιχόπουλος ζήτησε από τον Σπύρο Τσιριγώτη να βγάλει εκτός την παράγραφο που έλεγε να ακυρωθεί η συμφωνία με την ΕΤΒΑ και στην ουσία να μπλοκαριστούν όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει για την νέα θέση στο Λεύκτρο. Ο Σπύρος Τσιριγώτης αρνήθηκε να βγάλει εκτός αυτή την παράγραφο, οπότε και η παράταξη Μιχόπουλου δεν ψήφισε και έτσι η πρόταση Τσιριγώτη δεν πέρασε.

Στο θέμα αυτό την ώρα της ψηφοφορίας χρειάστηκε πολύ ώρα για να ολοκληρωθεί, αφού η πρόταση ήταν μακροσκελής , δεν είχε δοθεί στις υπόλοιπες παρατάξεις νωρίτερα και η παράταξη Μιχόπουλου ζήτησε χρόνο για να την μελετήσει.

Η ουσία είναι ότι αν πέρναγε η πρόταση Τσιριγώτη όπως είχε, θα μπλοκαριζόταν η νέα θέση στο Λεύκτρο και θα έπρεπε να γίνουν ενέργειες μόνο για την παλιά θέση στο Ψαθί.

Έγινε μια μικρή διακοπή και τελικά η παράταξη Μιχόπουλου ψήφισε ΟΧΙ , με την στάση της επέλεξε να μην στηρίξει την πρόταση Τσιριγώτη, να συνεχιστούν οι διαδικασίες και για την νέα θέση αλλά και για την απόκτηση του χώρου στην παλιά θέση στο Ψαθί. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστα Μιχόπουλος: “Εμείς θέλουμε και τις 2 λύσεις”.

Μοναδικό σημείο διαφωνίας ήταν η απαίτηση Τσιριγώτη να λυθεί η σύμβαση με την ΕΤΒΑ , να μην προχωρήσει η διαδικασία για την νέα θέση του πάρκου στο Λεύκτρο και ο δήμος να ασχοληθεί μόνο με την παλιά θέση στο Ψαθί. Η επιμονή του στο συγκεκριμένο θέμα ήταν αξιοσημείωτη. Συγκεκριμένα ανέφερε αρκετές φορές: “Η πρόταση κατατίθεται ως έχει , δεν αλλάζει!”

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης δήλωσε ότι στην νέα θέση στο Λεύκτρο έχει κάνει πολλές ενέργειες και επαφές με την Κυβέρνηση και σύντομα θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις , ενώ επίσης δεσμεύθηκε ότι έχει προχωρήσει σε αίτημα να πάρει ο δήμος από την ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ το οικόπεδο στο Ψαθί και έτσι να προχωρούν ταυτόχρονα και οι 2 λύσεις.

Η τελική ψηφοφορία ήταν 9 ΝΑΙ και 11 ΟΧΙ. Η πρόταση Τσιριγώτη δεν πέρασε.

Ανακεφαλαιώνοντας θα πούμε ότι αναμένουμε πλέον να γίνουν πράξη τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος κ. Χριστογιαννόπουλος, ότι θα υπάρξει εξέλιξη και λύση στα προβλήματα στον νέο χώρο του βιομηχανικού πάρκου στο Λεύκτρο και ότι ο δήμος Μεγαλόπολης θα πάρει από την ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ το χώρο στην παλιά θέση στο Ψαθί.

Δείτε τα επίσημα πρακτικά με όλα όσα ειπώθηκαν ΕΔΩ

Δείτε το σχετικό βίντεο με όλα όσα ειπώθηκαν , έτσι όπως μεταδόθηκε ζωντανά από το Καφενείο Μεγαλόπολης στο Facebook

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ