Δ.Παπαδόπουλος στη ΔΡΤ: “Είναι σαν να μας δολοφονούν στην Μεγαλόπολη…

1
1201

Στο Δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιατάκο μίλησε το πρωί της Τρίτης (19/05) ο πρώην Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος.

Αρχικά ο κ.Παπαδοπουλος αναφερόμενος στα προβλήματα του Λεκανοπεδίου, τόνισε: “Πραγματικά επί έξι δεκαετίες η περιοχή του Λεκανοπεδίου έγινε αυτό που έγινε λόγω της προόδου της λιγνιτικής εκμετάλλευσης. Προσέφερε βέβαια πολλά και στην δημόσια οικονομία και στην ενεργειακή πολιτική της χώρας. Ερχόμαστε σήμερα βίαια να αποκόψουμε μια ολόκληρη περιοχή από αυτή την δραστηριότητα και το οικονομικό – παραγωγικό μοντέλο μην έχοντας καμία προοπτική συγκεκριμένη αντικατάστασης αυτού του μοντέλου. Όλα γίνονται απότομα και βίαια”, ενώ συμπλήρωσε: “Έρχεται μια πολιτική απόφαση και ανατρέπει τα πάντα. όλους τους σχεδιασμούς και όλες τις συζητήσεις. Μόλις πριν από ενάμισι χρόνο είχαμε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα λήξης της λιγνιτικής παραγωγής και αυτά βιαίως ακυρώθηκαν. Είναι διαφορετικό να ξέρεις πως θα έχεις παραγωγή μέχρι το 2035 και ενα πρωί να σου λένε, πως αυτή η δραστηριότητα παύει σε 2 χρόνια”.

“Πρέπει να καταλάβουμε πως είναι μαχητή θέση και για εμάς το να μείνουν κάποιες μονάδες ανοιχτές όπως στην Πτολεμαΐδα. Είναι λάθος να θεωρούμε, πως τα πράγματα έχουν τελειώσει. Αυτή η θεώρηση των πραγμάτων είναι λανθασμένη”, ανέφερε στην συνέχεια, ενώ συμπλήρωσε: “Είναι δυνατόν να διεκδικήσουμε μια μεγάλη παράταση για το κλείσιμο των μονάδων 3 και 4”

Για το μείζον θέμα της τηλεθέρμανσης ανέφερε: “Η τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης απορρόφησε τα πολλά τελευταία χρόνια ένα πολύ μεγάλο ποσό ως επένδυση. Είναι κρίμα να μην εξαντλήσουμε τα περιθώρια και αυτή η πολύ μεγάλη επένδυση να μείνει μετέωρη και να χάσει τον στόχο της.Πιστεύω, πως δεν έχει τελειώσει το θέμα της τηλεθέρμανσης. Οι τελικές αποφάσεις – που δεν έχουν παρθεί ακόμα – είναι πολύ δύσκολες. Η θέση που πρέπει να έχει ο Δήμος Μεγαλόπολης είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να κρατηθεί η τηλεθέρμανση με νέο τρόπο παροχής ενέργειας. Υπάρχουν όπως φαίνεται πρόσφορες εναλλακτικές λύσεις. Εξαντλούμε λοιπόν τα περιθώρια και μόνο αν αποδειχθεί πως δεν μπορεί να λειτουργήσει αρχίζουμε να αναζητάμε νέες διεξόδους”

Παράλληλα δήλωσε: “Δεν είμαι αρκετά αισιόδοξος, αλλά δεν είμαι και απαισιόδοξος. Ξέρω πως όλα τα προβλήματα λύνονται αν υπάρχει βούληση και θέληση για να πάμε στις όσο τον δυνατόν πιο καλές λύσεις. Το ΔΣ και η Δημοτική Αρχή έχουν μπροστά τους μια μεγάλη πρόκληση.Πρέπει να καταλάβουμε, πως ο εχθρός δεν βρίσκεται μέσα στην Μεγαλόπολη αλλά έξω από αυτήν.Ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε το πιο ωφέλιμο για την περιοχή μας”

Για το master planτης δίκαιης μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή και την βίαιη απολιγνιτοποίηση τόνισε: “Αυτά τα σχέδια είναι πολλές φορές μαξιμαλιστικα, ανεδαφικά και μένουν στα χαρτιά.Πολλές φορές είναι εκτός πραγματικότητας.Είναι μια πραγματικότητα η απολιγνιτοποίηση, είναι μπροστά μας αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το εθνικό μας καύσιμο δεν μπορεί να παραμένει ενεργός για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της χώρας”.

Κλείνοντας ανέφερε: “Η οικονομία της περιοχής θα ανατραπεί σε πολλές διαστάσεις.Αν μας επιβάλλουν αυτόν τον βίαιο σχεδιασμό θα είναι σαν να μας δολοφονούν.Αν χαθούν ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας δεν θα μπορούν να αντικατασταθούν. Πρέπει ο σχεδιασμός να είναι ακριβής στην στόχευση του. Βλέπει κανείς μια τέτοια στόχευση; Αν γίνει αυτό που λένε δεν θα μιλάμε για δίκαιη μετάβαση αλλά για κατακρήμνιση”.

Ακούστε την συνέντευξη από το drt915.gr

Facebook Comments

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here