Δόθηκε νέα άτυπη παράταση στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες της ΔΕΗ – Παραμένουν οι εκκρεμότητες και το ρίσκο για “φιάσκο”

0
521

Νέα παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ φέρνουν οι εκκρεμότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν, και οι οποίες δεν δημιουργούν ασφαλές τοπίο για τους υποψήφιους επενδυτές. Το γραφείο τύπου του Υπουργείο Ενέργειας κάνει λόγο για νέα ημερομηνία στις 15 Ιανουαρίου αντί της σημερινής (7 Ιανουαρίου).

Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι πρόκειται – προς το παρόν τουλάχιστον – για μια άτυπη, “σιωπηρή” παράταση, καθώς δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία υποβολής σχετικού αιτήματος στην Κομισιόν, η έγκρισή του κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι η νέα ημερομηνία είναι μάλλον ενδεικτική και όχι αυστηρά δεσμευτική. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, στη βάση των προβλημάτων που “βλέπει” να υπάρχουν η ΔΕΗ και τα οποία δημιουργούν υψηλές πιθανότητες για “φιάσκο”, να έχουμε στη συνέχεια και κανονική διαδικασία περαιτέρω παράτασης, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το βασικό πρόβλημα που ανακύπτει με τις παρατάσεις, είναι η συντήρηση μιας βασικής “μνημονιακής” εκκρεμμότητας που βαραίνει στη διαδικασία της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ξεκινάει στις 21 Ιανουαρίου. Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο το τοπίο για να διαπραγματευθεί από καλύτερη θέση. Στο πλαίσιο αυτό αντιδρά στην παράταση του διαγωνισμού.

Από την άλλη, αν προχωρήσει τώρα η κατάθεση προσφορών (έστω και σε μια εβδομάδα) είναι ορατό το ενδεχόμενο, είτε να μην προσέλθουν οι επενδυτές, είτε τα τιμήματα που θα προσφέρουν να είναι πολύ χαμηλά.

Χρήστος Στεφάνου από το energypress.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here