Δυναμικός αγώνας ενάντια στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού στη Φλώρινα

0
979

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 21 Νοεμβρίου στην Φλώρινα, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Δυτικής Μακεδονίας για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Παρόντες ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης και Φλώρινας κ. Σέλτσας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδης, όλοι οι αντιπεριφερειάρχες Φλώρινας και Κοζάνης, οι Δήμαρχοι Φλώρινας , Κοζάνης και Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλος. Από την Μεγαλόπολη παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρκολιάς , ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος ΚΕΔΜ κ. Μπάζιος και οι εκπροσώποι των εργαζομένων κ.κ. Αγγελόπουλος και Αλεξανδρής.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις:

Διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στις 4 Δεκεμβρίου στη Φλώρινα, ημέρα εορτασμού της προστάτιδας των λιγνιτωρύχων Αγίας Βαρβάρας καθώς και στην Μεγαλόπολη μέσα στον Δεκέμβριο.

Μετά από απόφαση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα προχωρήσει η πρόταση που βγήκε από την Μεγαλόπολη  για παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Αποφασίστηκε επίσης να αποσταλεί άμεσα επιστολή –ψήφισμα σε όλους τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, η οποία θα στηρίζεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Μεγαλόπολη, με το οποίο γνωστοποιείται προς πάσα κατεύθυνση η κάθετη αντίθεση στην πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.

Τέλος αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα κοινό συντονιστικό όργανο και για τις 2 περιοχές που θα μπορέσει να οργανώσει πιο καλά τις δράσεις.

Στο σχετικό ρεπορτάζ του e-ptolemeos.gr διαβάζουμε:
“Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης τόνισε ότι η κοινή πρωτοβουλία των Συντονιστικών Οργάνων Δυτικής Μακεδονίας – Μεγαλόπολης και ο αγώνας που κήρυξαν ενάντια στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη πρέπει να έχει μια στρατηγική τεκμηρίωσης για το γιατί δεν πρέπει να πωληθούν περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.
Αντίστοιχη τεκμηρίωση, σημείωσε, πρέπει να υπάρχει για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του εθνικού καυσίμου, του λιγνίτη, στην παραγωγή, καθώς και της ηλεκτρικής ενέργειας ως δημόσιου αγαθού.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Μεγαλόπολης Διονύσιου Παπαδόπουλου. Ανέφερε ότι οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου έχουν μπροστά τους τρία βασικά απαιτούμενα που πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού: Πρώτον η ενότητα και η στόχευση στη μεθοδολογία, δεύτερον ότι πρέπει να οργανώσουν μια επιχειρηματολογία,-οικονομική και πολιτική, για να πάνε να αντιπαρατεθούν με αιτήματα και τρίτον ότι πρέπει να πείσουν ότι μια δημόσια ΔΕΗ δεν είναι υπόθεση μονάχα των εργαζομένων στην εταιρεία αλλά όλων των πολιτών, γιατί η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, αλλά και διότι μια δημόσια ΔΕΗ βοηθά -σε αυτές τις δύσκολες εποχές- στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας και της ίδια της χώρας.”

H ανακοίνωση του Συντονιστικού οργάνου έχει ως εξής:
Η διάλυση της ΔΕΗ και το ξεπούλημα των μονάδων της δεν αποτελεί ζήτημα των τοπικών κοινωνιών αλλά μείζον Εθνικό θέμα και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται.
Η διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής, δυναμικής, αποτελεσματικής και συνεπώς ικανής να επιφέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αποτέλεσε τον βασικό προσανατολισμό της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου που έχει συσταθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με στόχο να αντικρουστεί το σενάριο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο αντίστοιχης διαδικασίας που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην Μεγαλόπολη, με τη συμμετοχή των Δημάρχων Μεγαλόπολης και Εορδαίας και στο πλαίσιό της αποφασίστηκε η σύσταση Κοινού Συντονιστικού Οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν οι Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, οι Αντιπεριφερειάρχες Κοζάνης, Φλώρινας, Αρκαδίας, οι Δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τα Σωματεία μέλη της.
Στο κομμάτι του προγραμματισμού-σχεδιασμού, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε:
1.Να αποσταλεί επιστολή, με αποδέκτες το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπου θα αποτυπώνεται και θα τεκμηριώνεται η κάθετη αντίθεση στο εγχείρημα πώλησης του στρατηγικού στόλου της ΔΕΗ.
2.Η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην πόλη της Φλώρινας τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου (ημέρα προστάτιδας των λιγνιτωρύχων) και αντίστοιχο συλλαλητήριο στην πόλη της Μεγαλόπολης, σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα.
3.Να λάβουν χώρα δυναμικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις, τον χαρακτήρα και τον χρόνο των οποίων θα σχεδιάζει και θα δρομολογεί η ΓΕΝΟΠ μαζί με τα σωματεία μέλη της.
Από την ίδρυσή της η ΔΕΗ το 1950, συνδέθηκε άρρηκτα με τα λιγνιτικά κέντρα και με το ηλεκτρικό ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό. Διαχρονικά, με αγώνες και διαρκή προσπάθεια, η σχέση μεταξύ: επιχείρησης- ενεργειακών κέντρων-λιγνίτη- ηλεκτρικού ρεύματος, κρατήθηκε σε μία ισορροπία με ευεργετικά αποτελέσματα σε Εθνικό επίπεδο. Σήμερα, 67 χρόνια μετά, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση να επιδειχθεί καμία ανοχή και καμία κατανόηση σε οποιονδήποτε, που για οποιονδήποτε λόγο, θελήσει να κλονίσει τη σχέση που έχει δημιουργηθεί και πόσο μάλλον να της αλλάξει τελείως χαρακτηριστικά.
Ο αγώνας είναι δύσκολος και μακρύς αλλά είναι ΚΟΙΝΟΣ και η δυναμική που του προσδίδει αυτή η συλλογικότητα είναι το δυνατό μας χαρτί για να αποτραπεί η πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

_________________________________________

Ενημέρωση άρθρου Τετάρτη 22 Νοεμβρίου:Παρέμβαση Δημάρχου Μεγαλόπολης

Σχετικά με την είδηση της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου στην Φλώρινα θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις :

  1. Πράγματι αποφασίστηκε να ενοποιηθούν πλέον για την συνέχεια του αγώνα και των δράσεων τα δύο Συντονιστικά και να υπάρχει ενιαίο Συντονιστικό Όργανο Μεγαλόπολης – Δυτικής Μακεδονίας, δίχως να σημαίνει ότι δεν θα υφίσταται και το κάθε ένα ξεχωριστά.
  2. Πράγματι συμφωνήθηκε, επίσης ομόφωνα, να γίνουν δύο κατά τόπους συλλαλητήρια, ένα στην Φλώρινα με ήδη ορισμένη ημερομηνία, όπως ακριβώς το γράφετε, και ένα στην Μεγαλόπολη σε κοντινή ημερομηνία σ’ αυτό.
  3. Για το θέμα της παράστασης διαμαρτυρίας – συλλαλητηρίου στην Αθήνα, και εγώ  και οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων που παρίσταντο, ο κ. Αλεξανδρής και ο κ. Αγγελόπουλος, εισηγηθήκαμε  να πραγματοποιηθεί αυτό σε ημερομηνία κοντά στις 30 Νοεμβρίου, όπως ακριβώς ήταν και η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου. Περιμένουμε αυτή η πρόταση να γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ώστε να πραγματοποιηθεί.
  4. Αποφασίστηκε επίσης να σταλεί επιστολή σε όλους τους βουλευτές της Αρκαδίας και των νομών της Δυτικής Μακεδονίας – θα την συντάξω στις επόμενες ημέρες και θα την αποστείλω εκ μέρους του ενιαίου Συντονιστικού Οργάνου- στην οποία θα ενημερώνονται όλοι οι εκπρόσωποι στην Βουλή για τις συγκριμένες μας θέσεις και για τις απαιτήσεις μας επί του θέματος.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επισημάνω ότι, όπως διαφάνηκε ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις της μεγάλης πλειονότητας των μελών του Συντονιστικού,  ο αγώνας θα είναι μακρύς και πρέπει σε αυτόν να προσέλθουμε όλοι ενωμένοι, από την Μεγαλόπολη έως την Φλώρινα, και με συγκεκριμένη στόχευση και μεθοδολογία. Εγώ προσωπικά έδωσα μεγάλη έμφαση στην ανάγκη όλοι μας να ανταποκριθούμε στα τρία βασικά αιτούμενα της υπόθεσης (α) στην ενότητα και την ενιαία γραμμή, (β) στην στοιχειοθέτηση συγκεκριμένης  επιχειρηματολογίας  με την οποία θα αντιταχθούμε στους όποιους σχεδιασμούς και (γ) στην υποχρέωσή μας να ενημερωθούν σωστά  όλοι ώστε να γίνει συνειδητοποίηση από όλους ότι ο αγώνας δεν έχει χαρακτήρα συντεχνιακό ή στενά τοπικιστικό, αλλά ότι αφορά στο σύνολο των καταναλωτών και καθολικά την ελληνική κοινωνία. Περαιτέρω συρρίκνωση της ΔΕΗ σημαίνει εκποίηση εθνικού πλούτου.

Τελειώνοντας, θέλω να υπενθυμίσω ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής των υπογραφών και να καλέσω όλους τους συμπολίτες και συνδημότες μας να συνυπογράψουν  το κείμενο διαμαρτυρίας και εναντίωσης στα σχέδια πώλησης της ΔΕΗ,  όπως αυτό ψηφίστηκε ομόφωνα στην τελευταία ευρεία σύσκεψη της Μεγαλόπολης στις 16-11-2017.

Φιλικά,
Διονύσης Παπαδόπουλος
Δήμαρχος Μεγαλόπολης

_________________________________________

δείτε ένα σύντομο απόσπασμα από βίντεο του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Γεώργιου Αδαμίδη:

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”39″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Προβολή slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here