ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΔιχασμένοι πήγαν οι Δήμαρχοι στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση...

Διχασμένοι πήγαν οι Δήμαρχοι στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση απορριμμάτων

Πραγματοποιήθηκε  η σύσκεψη για τη διαχείριση απορριμμάτων, σήμερα Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία – υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη – μετείχαν τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων και οι Δήμαρχοι ή εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην σύσκεψη υπήρχε μια πολύ μεγάλη διάσταση απόψεων των Δημάρχων , σε σημείο σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχουν και τσακωμοί μεταξύ τους , μπροστά στο μισό υπουργικό συμβούλιο. Οι Δήμαρχοι – ιδιαίτερα των μητροπολιτικών δήμων- εμφανίστηκαν αντίθετοι με το σχέδιο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας αλλά δεν κατέθεσαν καμία δική τους πρόταση , παρά μόνο τις γνωστές αναφορές περί ύπαρξης σχεδίων που ποτέ όμως δεν ανακοινώνονται. Πολύ μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε από τον Δήμαρχο Κορίνθου αλλά και τον Δήμαρχο Άργους , οι οποίοι δήλωσαν κατηγορηματικά την αντίθεση τους στην λύση ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ. Αντίθετος και ο Δήμαρχος Τρίπολης.Όταν όμως τους ζητήθηκε να παρουσιάσουν την δική τους πρόταση δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη αναφορά.

Οι μεγάλες διαφωνίες και οι έντονες κόντρες που υπήρχαν στην συγκέντρωση είχαν σαν αποτέλεσμα:

Να μην συζητηθούν καν πολύ βασικά θέματα , όπως: Τι θα γίνει με την χωροθέτηση, τι θα γίνει με τις αποστάσεις μεταφοράς, τι θα γίνει με την τελική τιμή, τι θα γίνει με τα υπολείμματα και το βασικότερο τι θα γίνει με το μεσοδιάστημα που χρειάζεται μέχρι να λειτουργήσουν τα εργοστάσια.

Οι διαφωνίες των Δημάρχων ήταν τόσο έντονες και μεγάλες , που σε κάποιο σημείο κάποιος υπουργός είπε: Καλά εσείς ήρθατε σήμερα εδώ 20 άτομα και έχετε 40 απόψεις!

Η αδυναμία των Δημάρχων να μπορέσουν να συμφωνήσουν έστω και στα πολύ βασικά θέματα δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Αν οι Δήμοι είχαν κάποια διάθεση η Κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να συμφωνήσει ακόμα και σχέδιο που προβλέπει 50% διαχείριση από τους Δήμους και 50% από τα εργοστάσια της ΤΕΡΝΑ. όμως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή συμφωνίας των Δήμων.

Οι Δήμαρχοι των μικρότερων Δήμων εμφανίστηκαν να είναι πιο πολύ προβληματισμένοι και να έχουν κατανοήσει καλύτερα το πρόβλημα.

Ειδικότερα τα αποτελέσματα της σύσκεψης είναι τα εξής:

1. Πρέπει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο να έχει ολοκληρώσει ο ΦΟΔΣΑ τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτό είναι προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής χρηματοδότηση. Σημειώνεται ότι χθες αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να εφαρμόσουν προγράμματα κομποστοποίησης. Προϋπόθεση και για αυτό είναι να έχουν ολοκληρωθεί ο ΠΕΣΔΑ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

2. Πρέπει οι Δήμοι, είτε κατά μόνας είτε συνεργαζόμενοι, να προχωρήσουν ταχύτατα σε προσωρινή διαχείριση, με παράλληλη αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ (χωματερών), διότι τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βαρύτατα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής.

3. Για την οριστική αντιμετώπιση, υπάρχουν οι λύσεις: α) της τοπικής διαχείρισης και β) του ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βελτιωμένου ύστερα από τις συζητήσεις και τη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και ΤΕΡΝΑ. Επειδή η υποχρέωση προς την ΤΕΡΝΑ είναι να παραδίδονται ετησίως 100.000 τόνοι συμμείκτων απορριμμάτων, υπάρχει η δυνατότητα για Δήμους που θεωρούν ότι τους συμφέρει να κάνουν τη δική τους διαχείριση. Η επιλογή του ΣΔΙΤ δεν καταργεί την τοπική διαχείριση. Αυτό που επείγει είναι η προσωρινή διαχείριση, που ενδέχεται να μετεξελιχθεί σε τοπική διαχείριση για κάποιους Δήμους.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ