ΑΡΘΡΑΔικαιώθηκε ο Σύλλογος Βάστα και μπορεί να λειτουργήσει τον Ξενώνα

Δικαιώθηκε ο Σύλλογος Βάστα και μπορεί να λειτουργήσει τον Ξενώνα

Σε αρκετά άρθρα μας έχουμε αναφερθεί στο θέμα με τον Ξενώνα στο Βάστα και την προσπάθεια του συλλόγου Βασταίων να τον λειτουργήσει.

Το κτίριο του ξενώνα έχει φτιαχτεί με χρήματα του Συλλόγου και μετά τον νόμο Καποδίστρια από την κοινότητα πέρασε στον Δήμο Μεγαλόπολης.

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Σύλλογος έχει κάνει πολλές ενέργειες και έχει μπλέξει σε μια απίστευτη γραφειοκρατία, προκειμένου να πάρει την άδεια και να λειτουργήσει τον ξενώνα.

Μετά από πολλές διαδικασίες και αποφάσεις τον Μάιο του 2022 πάρθηκε η 59/2022 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεγαλόπολης , την οποία έφερε προς συζήτηση και ψήφιση ο Σπύρος Τσιριγώτης. Μετά από πολλές διαφωνίες τελικά με τις ψήφους όλων των συμβούλων της αντιπολίτευσης πάρθηκε η εξής απόφαση:

Εμμένουμε στην με αριθμό 284/2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να δίνεται η δυνατότητα στο Σύλλογο Απανταχού Βασταίων «Η Πρόοδος» να ασκήσει επιχείρηση – εκμετάλλευση εστιατορίου – δωματίων, αφού εκδοθεί η σχετική άδεια στο όνομα του Συλλόγου, χωρίς να επιδιώκεται η εμπορική εκμετάλλευση αλλά η προαγωγή των τοπικών συμφερόντων, στα πλαίσια των κοινωφελών δραστηριοτήτων που αναπτύσσει ο εν λόγω Σύλλογος, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της Τοπικής Κοινότητας Βάστα, για την παροχή στέγης, ιδιαίτερα στα μέλη του Συλλόγου που επισκέπτονται το χωριό τους θερινούς μήνες και τις αργίες.

Δείτε την απόφαση ΕΔΩ


Περιληπτικά οι επικεφαλής των παρατάξεων δήλωσαν:

Τσιριγώτης
Να δίνεται η δυνατότητα στο Σύλλογο Απανταχού Βασταίων «Η Πρόοδος» να ασκήσει επιχείρηση – εκμετάλλευση εστιατορίου – δωματίων, αφού εκδοθεί η σχετική άδεια στο όνομα του Συλλόγου, χωρίς να επιδιώκεται η εμπορική εκμετάλλευση αλλά η προαγωγή των τοπικών συμφερόντων, στα πλαίσια των κοινωφελών δραστηριοτήτων που αναπτύσσει ο εν λόγω Σύλλογος, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της Τοπικής Κοινότητας Βάστα για την παροχή στέγης, ιδιαίτερα στα μέλη του Συλλόγου που επισκέπτονται το χωριό τους θερινούς μήνες και τις αργίες

Μιχόπουλος
Αν και εφόσον έχετε όλες τις δυνατότητες που αφορούν τις Υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται στην άδεια λειτουργίας, μπορείτε και μετά την αλλαγή του καταστατικού, που λέει, ότι μπορείτε να προσφέρετε ή να δημιουργείτε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή όποιες άλλες εκδηλώσεις του Συλλόγου χωρίς όφελος, να τον λειτουργήσετε. Δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα λειτουργίας όταν εφαρμόζεται κατά γράμμα ο νόμος.

Πρόεδρος Συλλόγου
Τι ζητάμε; Ζητάμε να λειτουργήσει ο Ξενώνας για όλους αυτούς τους σκοπούς που χτίστηκε. Ζητάμε να έχουμε την άδεια λειτουργίας όχι για να προσποριστούμε χρήματα.
Να ανοίξει ο ξενώνας, να λειτουργήσει για τους σκοπούς που φτιάχτηκε, να συνεχίσει να δίνει ζωή στο χωριό και να μην στεκόμαστε κατά το δοκούν στο νόμο και όχι κατά πώς λέει ο νόμος.
Θα συμφωνήσω. Δεν είμαι παράτυπη. Γι’ αυτό λέμε ότι βάσει νόμου κινήσαμε διαδικασίες για να λύσουμε το πρόβλημα, τις οποίες δεν λάβατε καθόλου υπόψη.

Χριστογιαννόπουλος
Δεν θέλουμε ούτε να χαϊδέψουμε αυτιά, ούτε να πούμε ότι κάποιοι δεν αγαπάνε ή αγαπάνε τους κατοίκους.
Εδώ μιλάμε όχι με το τι θα άρεσε να ακούσουμε, αλλά με το τι λέει ο νόμος. Θα μπορούσαμε σε πέντε λεπτά να είχαμε λύσει το θέμα.
Να πούμε λοιπόν στην Αποκεντρωμένη ότι: «Ο Σύλλογος άλλαξε καταστατικό. Με βάση αυτό το καταστατικό μπορεί να λειτουργήσει το κατάστημα;» και αν έρθει θετική απάντηση, να πάρουμε μία ομόφωνη απόφαση.
Λέμε την άποψή μας και αυτή θα είναι η πρότασή μας. Η δικαιολόγηση λοιπόν της ψήφου είναι ότι έχουμε αρνητική απάντηση από την Αποκεντρωμένη και δεν θέλουμε να χαϊδεύουμε κανενός το αυτί. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν γίνεται.
Θα το είχε κάνει ο Σύλλογος. Να ενημερώσουμε λοιπόν την Αποκεντρωμένη, να στείλουμε το καινούριο καταστατικό και να ρωτήσουμε αν με βάση αυτό δύναται ο Σύλλογος να ανοίξει το κατάστημα.
Αν η απάντηση της Αποκεντρωμένης είναι ότι δύναται, να παρθεί ομόφωνη απόφαση. Αλλά δεν θα είναι αυτή η απάντηση.


Όταν έγινε έλεγχος νομιμότητας της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Μεγαλόπολης, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διον. Παναγιωτόπουλος ακύρωσε την απόφαση με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται από τον Σύλλογο να λειτουργήσει τον ξενώνα και να έχει εμπορική δραστηριότητα.

Δείτε την απόφαση της Αποκεντρωμένης ΕΔΩ

Ο Σύλλογος Βασταίων όμως είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και είχε τροποποιήσει το καταστατικό του ώστε να μπορεί να λειτουργήσει τον ξενώνα και φυσικά όλες του οι ενέργειες είχαν γίνει με την συμβολή νομικών και είχε καλύψει όλα όσα απαιτούσαν οι νόμοι. Έτσι προσέφυγε κατά της απόφασης ακύρωσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην ειδική επιτροπή του άρθρου 152 Ν.3463/2006.

Η επιτροπή συνεδρίαση στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022 και δικαιώνει τον Σύλλογο, βγάλει λάθος την ακύρωση από την Αποκεντρωμένη και ορίζει ότι η 59/2022 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεγαλόπολης είναι νόμιμη και πρέπει να εφαρμοστεί. Συγκεκριμένα η επιτροπή αναφέρει ότι η απόφαση ακύρωσης της Αποκεντρωμένης είναι νομικά εσφαλμένη!

Πλέον ο σύλλογος μπορεί να προχωρήσει και να λάβει άδεια να λειτουργήσει τον ξενώνα.

δείτε στις φωτογραφίες την τελική απόφαση της επιτροπής, η οποία έχει κοινοποιηθεί και στον Δήμο Μεγαλόπολης:

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,764ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,330ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ