Διαχείριση Αποβλήτων : Το πρόστιμο, ο υπουργός και η Μεγαλόπολη

0
297

Πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα απόβλητα αποφάσισε να επιβάλει πριν από δύο ημέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε από το Λουξεμβούργο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε, επίσης να επιβάλει στην Ελλάδα τη χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τα απόβλητα.

Η παράβαση της Ελλάδας είναι «ιδιαιτέρως σοβαρή», κατά το δικαστήριο, καθώς θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να επιφέρει βλάβη στο περιβάλλον. Το δικαστήριο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η κατασκευή διαφόρων εγκαταστάσεων καθώς και τριών χώρων αποθέσεως για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Χθες Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη, για την επιβληθείσα χρηματική ποινή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα. Μαζί με την δήλωση υπάρχει και ένα  ενημερωτικό σημείωμα με το ιστορικό της υπόθεσης.(Ολόκληρη την δήλωση και το ιστορικό θα τα διαβάσετε στην συνέχεια)

Σήμερα το πρωί Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε ένα δελτίο τύπου από την Παράταξη της Δημοκρατικής Συνεργασίας του Παναγιώτη Μπούρα που αναφέρεται στο πρόστιμο και την δήλωση του Υπουργού , δίνοντας ιδιαίτερη βάση σε αναφορά που γίνεται στο κείμενο του ενημερωτικού σημειώματος για την περιοχή της Μεγαλόπολης. Συγκεκριμένα υπάρχει η αναφορά για τοπικούς παράγοντες που έχουν συμφωνήσει να γίνει η ταφή των αποβλήτων στην Μεγαλόπολη.

δείτε το δελτίο τύπουΕΔΩ

tsironis
Πηγή:Batman

Με αφορμή τα παραπάνω έχει δημιουργηθεί μεγάλη ανησυχία σε όλους τους πολίτες και επανέρχεται στην επικαιρότητα το σοβαρό θέμα της ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Και αυτό βέβαια είναι εύλογο αφού το ζήτημα είναι από τα πιο σημαντικά για την περιοχή μας.

Θέλοντας να παρέχουμε υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση ψάξαμε το θέμα να βρούμε τι συμβαίνει.

Η πραγματικότητα είναι ότι το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό εδώ και πολλά χρόνια, άσχετα αν οι εκάστοτε δημοτικοί μας άρχοντες το ξεχνάνε ανάλογα πως τους βολεύει. Η Μεγαλόπολη είναι πάντα στον σχεδιασμό όλων των Υπουργών για να την κάνουν χαβούζα. Και μιλάμε για Υπουργούς όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Επίσης οι τοπικοί μας άρχοντες έχουν όλοι επίσημα και δημόσια τοποθετηθεί ότι είναι αντίθετοι με την ταφή αποβλήτων στην περιοχή μας. Έχουν γίνει προσφυγές στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο , έχουν γίνει παραστάσεις και πολλές άλλες κινήσεις που σας τις έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς.

Διαβάσαμε με προσοχή την δήλωση του Υπουργού αλλά και το ενημερωτικό σημείωμα που την ακολουθεί και  διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή και κανένα νέο στοιχείο σε σχέση με την Μεγαλόπολη. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, ούτε προς το καλύτερο, ούτε προς το χειρότερο. Τα κείμενα , οι δηλώσεις και οι αναφορές είναι αυτές που γίνονται πάντα και που υπάρχουν στην δημοσιότητα εδώ και πολλούς μήνες.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία νέα εξέλιξη ,  δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ο κίνδυνος να γίνει η Μεγαλόπολη χαβούζα αποβλήτων παραμένει αφού ο σχεδιασμός του Υπουργείου δεν έχει αλλάξει. Και σίγουρα σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα δεν θα πρέπει να εφησυχάζει κανένας.

δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν τα επίμαχα σημεία από το ενημερωτικό σημείωμα…

1
η αναφορά του Υπουργού για την συμφωνία με τους τοπικούς παράγοντες και στην συνέχεια του κειμένου , η αναφορά για διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

 

2
η αναφορά στην Μεγαλόπολη σαν έναν από τους 5 χώρους

______________________________________________________________

δείτε δημοσιεύσεις από τον Μάρτιο του 2016 που πάλι είχαμε τις ίδιες αναφορές….

Ποιοι έχουν ανταποκριθεί θετικά στην Μεγαλόπολη για να γίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων?
Παν. Λαμπρόπουλος: Η δημοτική αρχή Μεγαλόπολης «τηρεί σιγή ασυρμάτου» για τα απόβλητα
Κάθετα αντίθετος ο Παπαδόπουλος στην ταφή επικινδύνων αποβλήτων στη Μεγαλόπολη

______________________________________________________________

Η δήλωση του Υπουργού είναι εξής:
Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη, για την επιβληθείσα χρηματική ποινή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα

Το πρόβλημα της διαχείρισης επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων υπάρχει εδώ και δεκαετίες (και σε κάθε περίπτωση από όταν θεσπίστηκε η Οδηγία 91/689, δηλ. 12/12/1993) και είναι συνυφασμένο με το συνολικότερο πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα, καθώς και των πρακτικών της ελληνικής βιομηχανίας. Η επιβολή του προστίμου ήταν αναπόφευκτη δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης που καθιστούσε αδύνατη την έγκαιρη πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2009 και άμεση άρση των αιτιάσεων της απόφασης μέσα σε λίγους μήνες.

Η διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων σε όλη την Ευρώπη αποτελεί ευθύνη των παραγωγών τους, στο πλαίσιο της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», με οργάνωση του απαραίτητου δικτύου υποδομών. Η αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού προβλήματος για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον και για την περαιτέρω εναρμόνιση της χώρας μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποτελεί βασικό στόχο άμεσης προτεραιότητας της εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την άρση όλων των στοιχείων της καταδικαστικής απόφασης του 2009 και πιο συγκεκριμένα:

· Θεσμοθέτηση Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Ε.Α.) που ολοκληρώνεται εντός του Σεπτεμβρίου.
· Δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων για τηνκαταγραφή με σύγχρονο τρόπο καιπαρακολούθηση της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και θεσμοθέτησή του, που έχει ολοκληρωθεί.
· Πρωτοβουλίες για τις υποδομές διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων εντός της χώρας, με στόχο τη χωροθέτηση και δημιουργία εντός του 2016 χώρων διάθεσης (ΧΥΤΕΑ) περιφερειακού ή διαπεριφερειακού επιπέδου, με επιστημονική τεκμηρίωση και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την ύψιστη περιβαλλοντική προστασία σε συνθήκες αυστηρού κοινωνικού ελέγχου και αντισταθμισμάτων άρσης και αποτροπής περιβαλλοντικού κινδύνου και βεβαίως θεμιτής συμμετοχής στα ανταποδοτικά οφέλη εκμετάλλευσης.
· Πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των «ιστορικών» αποβλήτων με απαίτησηυποβολής από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις προγραμμάτων συμμόρφωσης για την διαχείρισή τους και υποχρέωση υλοποίησης των προγραμμάτων, αυστηρά μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Παράλληλα, προώθηση προγράμματος αποκατάστασης ρυπασμένων χώρων σε 10 περιφέρειες της χώρας με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
· Ειδικοί στοχευμένοι έλεγχοι σε περιπτώσεις μη νόμιμης διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, όπου ήδη καταγράφονται εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Οι σημαντικές προσπάθειες και η πρόοδος που συντελέστηκε από το ΥΠΕΝ με την νέα κυβέρνηση, αναγνωρίζεται στη νέα απόφαση του Δικαστηρίου και γι’ αυτό η χρηματική ποινή είναι εμφανώς μειωμένη σε σχέση με την πρόταση της Επιτροπής, ενώ συναρτάται με τον βαθμό εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της χώρας εντός του επόμενου εξαμήνου. Με τις ενέργειες που είναι σε εξέλιξη δίνουμε την μάχη να μηδενίσουμε το ημερήσιο πρόστιμο. Η αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της παράνομης διαχείρισης επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων είναι ένας διαρκής αγώνας που διεξάγεται με αποφασιστικότητα και πείσμα. Το Υπουργείο προχωρεί σε μεγάλες θεσμικές ρυθμίσεις, όπως η ολοκλήρωση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, η λειτουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων, η υποχρεωτική, εμπρόθεσμη και σύννομη διαχείριση των ιστορικά αποθηκευμένων επικινδύνων αποβλήτων και η δημιουργία υποδομών διάθεσής τους. Η πραγματική επίλυση του προβλήματος συνίσταται στη δημιουργία και λειτουργία των απαραίτητων υποδομών διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων (κυρίως ΧΥΤΕΑ) και αυτό είναι το επόμενο στοίχημα για το Υπουργείο».

δείτε το ενημερωτικό σημείωμα που μέσα υπάρχει η αναφορά για την Μεγαλόπολη

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ 09-2016 by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here