ΑρχικήΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑΔιαμαρτυρία προέδρων χωριών της Μεγαλόπολης για τα ανεπιτήρητα ζώα

Διαμαρτυρία προέδρων χωριών της Μεγαλόπολης για τα ανεπιτήρητα ζώα

Πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων Βάστα, Χωρεμίου, Τριποτάμου, Ίσαρι, Παραδεισίων, Βουτσαρά, Βελιγοστής και Χράνων , υπογράφουν μια διαμαρτυρία για το μεγάλο πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα ζώα που κυκλοφορούν μέσα στα χωριά.

Αφορμή για την διαμαρτυρία, η αναβολή συζήτησης σχετικού θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Μεγαλόπολης, οι πάρεδροι των χωριών αναφέρονται στις αντιπολιτεύσεις του Δήμου , θεωρώντας ότι δεν έπραξαν σωστά.

δείτε το έγγραφο των προέδρων:

Το θέμα με τα ζώα που συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι τα έχουν αφήσει εν γνώσει τους ελεύθερα, υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Τα ζώα κυκλοφορούν στα χωριά μπαίνουν σε αυλές σπιτιών, έχουν κάνει μεγάλες καταστροφές σε κήπους και χωράφια, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος για οδηγούς αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν μπόρεσε να αναγκάσει τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους να τα μαζέψουν.

Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, η Αστυνομία, ο Δήμος, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας , όλοι γνωρίζουν. Ο Δήμος Μεγαλόπολης έχει πάρει αποφάσεις και έχει επιβάλει πρόστιμα σε συγκεκριμένο κτηνοτρόφο αλλά αυτός έκανε προσφυγές κατά των προστίμων!! Η μόνη λύση είναι να εφαρμοστεί πλήρως ότι περιγράφει η νομοθεσία που θα διαβάσετε στο τέλος του άρθρου. Να γίνει δηλαδή περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων. Η μόνη σωστή λύση είναι αυτή και πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους η νομοθεσία.

Οι κάτοικοι των χωριών έχουν πλέον χάσει την υπομονή τους και πρέπει οι αρμόδιοι να δώσουν την λύση άμεσα. Πριν γίνει κάποια μεγαλύτερη ζημιά, πριν έχουμε κάποιον τραυματισμό.

Νομοθεσία – Διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων

Νόμος 4056/2012, άρθρο 17

1. Ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο είναι το βοοειδές ή προβατοειδές ή αιγοειδές που βρίσκεται εκτός της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του, συμπεριλαμβανομένου του βοσκότοπου αυτής, άνευ επιτήρησης και το οποίο φέρει ή δεν φέρει σήμανση.

2. Οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ` οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους.

3. Για τον παραπάνω σκοπό, οι δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Για να λειτουργήσει η προαναφερθείσα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, χορηγείται στο δήμο κωδικός εκμετάλλευσης.

4. Για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στο χειρισμό παραγωγικών ζώων.

Η σύλληψη και η περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων από τα συνεργεία του προηγούμενου εδαφίου, επιτρέπεται να γίνεται με αναισθητοποίησή τους με χρήση των ειδικών αναισθητικών όπλων σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του ν. 1421/1984 (Α΄ 27). Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 45 ΝΟΜΟΣ 4673/2020 με ισχύ την 11/3/2020

5. Τα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται οδηγούνται στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση της παραγράφου 3, σημαίνονται με ενώτια, καταχωρούνται στο μητρώο της εκμετάλλευσης και στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων και βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση.

6. Ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από τη σήμανση τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, εφόσον μετά την παρέλευση δέκα ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους ο ιδιοκτήτης τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους, περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου.

7. Η εκποίηση των ζώων ή των προϊόντων που προέρχονται από αυτά γίνεται από το δήμο με διαδικασίες πλειστηριασμού. Ο δήμος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση τα προϊόντα που προέρχονται από το ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της παραγράφου 3.

8. Σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, τριμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων, με υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον κτηνιάτρου ή γεωπόνου του δήμου.

9. Στον ιδιοκτήτη ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου, επιβάλλονται πρόστιμα, δηλαδή πενήντα (50) ευρώ ανά ζώο για αιγοπρόβατα και εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά ζώο για βοοειδή. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από την τριμελή επιτροπή της παραγράφου 8, ενώ επιβάλλεται και εισπράττεται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.

10. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου αιτηθεί την επιστροφή του, εντός του δεκαημέρου της παραγράφου 6, το συγκεκριμένο ζώο επιστρέφεται, αφού ο ιδιοκτήτης του καταβάλει στο δήμο δέκα (10) ευρώ ανά ημέρα διατήρησης του ζώου στη δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ