Kafeneio.gr- Banner 728x180
ΑρχικήΑΡΘΡΑΔιαμάχη για την συλλογική σύμβαση εργασίας στην ΔΕΗ μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και...

Διαμάχη για την συλλογική σύμβαση εργασίας στην ΔΕΗ μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και 9 Σωματείων

Διαμάχη έχει ξεσπάσει για την συλλογική σύμβαση εργασίας στην ΔΕΗ μεταξύ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και 9 πρωτοβάθμιων σωματείων της επιχείρησης.

Διαβάστε τις απόψεις των 2 πλευρών:

“Οι εργαζόμενοι πλέον δεν «τσιμπάνε» με τυράκια που μοιράζουν διοίκηση και ΓΕΝΟΠ”

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Προκαλεί ποικίλα ερωτήματα η εμμονή των συναδέλφων του

προεδρείου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τώρα. Θυμίζουμε ότι η ισχύουσα  σύμβαση λήγει τον Ιούνιο με περιθώριο υπογραφής μέχρι τον Αύγουστο, ενώ είναι γνωστό ότι στις προθέσεις τους ήταν να υπογραφεί Σ.Σ.Ε. από τον περασμένο Οκτώβριο και μάλιστα με μειώσεις, δηλαδή πάγωμα κλιμακίων.

Το όλο εγχείρημα ως γνωστό απετράπη χάριν της παρέμβασής μας όπου κάναμε σαφές, ότι εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε μία βεβιασμένη μνημονιακή σύμβαση και μάλιστα με περικοπές.

Σήμερα, όμως, παρόλο που περιμένουμε τις προγραμματικές..

δηλώσεις της νέας κυβέρνησης την κατάργηση μνημονιακών νόμων που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη μετενέργεια, τον οργανισμό μεσολάβησης  κλπ. παρατηρείται η ίδια εμμονή και εγρήγορση για υπογραφή Σ.Σ.Ε. εδώ και τώρα.

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;  Ποιες δεσμεύσεις υπάρχουν με μνημονιακά κέντρα;  Γιατί; Ευτελείς παροχές όπως το τροφείο παρουσιάζεται ως μέγιστη παροχή και όσο καθυστερεί η υπογραφή της Σ.Σ.Ε χάνουν οι εργαζόμενοι… τι αστειότητες είναι αυτές; 

Δηλώνουμε κατηγορηματικά,  ότι οι εργαζόμενοι πλέον δεν «τσιμπάνε» με τυράκια που μοιράζουν διοίκηση και ΓΕΝΟΠ. Επιπλέον δηλώνουμε ότι δεν θα μπούμε στη λογική ότι μέσω της Σ.Σ.Ε πρέπει να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες μεταξύ εργοδότη και ΓΕΝΟΠ, πόσο μάλιστα, όταν μέσω της σύμβασης επιδιώκεται να εξυπηρετηθούν σωματειακές και άλλες ανάγκες, όσων δηλαδή επένδυσαν στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης.

Καλούμε την ΓΕΝΟΠ να πάψει να αυτοσχεδιάζει μόνη της, να περιμένει τις κυβερνητικές εξαγγελίες και να σταματήσει να λειτουργεί σύμφωνα με τον κακό παλιό της εαυτό. Μπορούμε να περιμένουμε, αρκεί να σχεδιάσουμε σωστά προκειμένου να υπογράψουμε μία νέα συλλογική σύμβαση εργασίας,  απαλλαγμένη από μνημονιακές δεσμεύσεις που θα διασφαλίζει εργασιακά τον συνάδελφο, αποβάλλοντας το φόβο και την ανασφάλεια δίδοντας προοπτική για το αύριο.

Με την υπογραφή της Σ.Σ.Ε επιδιώκουμε να θωρακίσουμε την επιχείρηση με ένα νέο θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο που θα βάλει φρένο στην αύξηση των τιμολογίων, θα ενισχύει τον κοινωνικό προσανατολισμό της επιχείρησης και θα σταματήσει την πολιτική εκείνη που πριμοδοτεί τους ανταγωνιστές και τη βιομηχανία.

Ο εκβιασμός, όποιος δεν υπογράψει μαζί μας δεν καλύπτεται από την Σ.Σ.Ε. αποτελεί ψευτοδίλημμα, ενώ ακόμη και στο άκουσμά του θέτει σε επισφαλή θέση την ενότητα της ΓΕΝΟΠ. Ας το προσέξουν ιδιαίτερα οι συνάδελφοι της ΓΕΝΟΠ. 

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ – ΚΗΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΕΗ ΑΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ-ΛΑΥΡΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΤΩΝ-ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΔΕΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΗ

ΣΕΠΗΔ/ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΔΕΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ & ΒΟΗΘΩΝ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΕΕΝ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Και η απάντηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: “Διεκδικούμε με συνέπεια και ευθύνη την ανατροπή των αρνητικών «κεκτημένων» των προηγούμενων ΣΣΕ”

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για πρώτη φορά επεδίωξε έγκαιρα την έναρξη των συζητήσεων με τη Διοίκηση για την κατάρτιση της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (2015-2017). Η διαπραγμάτευση για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της νέας ΕΣΣΕ συνεχίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και με απόλυτο σεβασμό στους εργαζόμενους. Με γνώση και εμπειρία και με οδηγό την ιστορική διαδρομή της ΓΕΝΟΠ στοχεύουμε στη ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ και τη ΒΕΛΤΙΩΣΗ της θέσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που συνεδρίασε το Σεπτέμβριο στην Πτολεμαΐδα σχεδίασε και αποφάσισε (με συντριπτική πλειοψηφία), τους άξονες της νέας ΕΣΣΕ που είναι οι εξής:
ü ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ των θέσεων εργασίας
ü ΚΑΜΙΑ μείωση των μισθολογικών αποδοχών (καμιά κατάργηση επιδομάτων)
ü ΚΑΜΙΑ παρέμβαση στην αξιολόγηση των εργαζομένων (καμιά αλλαγή στα κλιμάκια, καμιά βλαπτική αλλαγή στο ΚΚΠ)
ü ΕΝΙΣΧΥΣΗ των εργαζομένων με κοινωνικές παροχές
Αποφασίστηκε ακόμη πως το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης για τις συλλογικές συμβάσεις του Ομίλου ΔΕΗ (Μητρική, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) αναλαμβάνουν διαπραγματευτικές ομάδες από τα σωματεία με επικεφαλείς μέλη του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ.
Από τους παραπάνω άξονες η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ όχι μόνο δεν ξέφυγε κατ΄ ελάχιστο αλλά πρόσθεσε και άλλα αιτήματα που βελτιώνουν τη θέση των εργαζόμενων.
Διεκδικούμε με συνέπεια και ευθύνη την ανατροπή των αρνητικών «κεκτημένων» των προηγούμενων ΣΣΕ, στοχεύουμε στη διασφάλιση των μισθών μας αλλά και στην προστασία τους από τις ρυθμίσεις που επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι.
Συνάδελφοι-Συναδέλφισες,
Μετά την κατάρρευση του ασφαλιστικού μας και πέρα από τη διεκδίκησή μας για την αυτοτέλειά του, επιδιώκουμε πρόσθετη ασφάλεια υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης με ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε. και χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων, στο πλαίσιο της ανάκτησης του κοινωνικού μισθού και της απαίτησης για αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων.
Επίσης, συζητούμε τη θεσμική αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων στην «πρώτη γραμμή» της εμπορίας όπως ακριβώς και των κεκτημένων για τους τεχνίτες της πρώτης γραμμής.
Την Τρίτη 2/2/2015 η ΓΕΝΟΠ συναντήθηκε με τον νέο Υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη για να εκφράσει την ικανοποίηση της για την απόφασης άρσης της ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ και το ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ κάθε διαδικασίας ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ του ομίλου ΔΕΗ. Του ζητήσαμε παράλληλα την άποψή του για την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε δημόσια την ΓΕΝΟΠ για την συνάντηση δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν είναι συντεχνία, είναι μία υπεύθυνη συνδικαλιστική οργάνωση. Είναι η ψυχή της ΔΕΗ και μια μεγάλη δύναμη που θα βοηθήσει , με τη σοβαρότητά και την υπευθυνότητα που την διακρίνει , στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την ενεργειακή στρατηγική της χώρας».
Στο θέμα της ΕΣΣΕ τόνισε ιδιαίτερα ότι είναι φανατικός οπαδός των Ελεύθερων Συλλογικών διαπραγματεύσεων και ότι η σύμβαση είναι θέμα που αφορά τη συμφωνία μεταξύ ΓΕΝΟΠ και Διοίκησης.
Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΔΗΛΑΔΗ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΣΣΕ, ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ.
Για την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας
Σ. Ρέλιας Α. Καρράς

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,835ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,363ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια